September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 15. septembar – Kikinda Online News

Danas je sreda, 15. septembar, a ovo je kratak pregled najavažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Država Srbija i Republika Srpska po drugi put obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Tog 15. septembra 1918. godine probijen je Solunski front, a ujedno ovaj praznik se zajednički obeležava u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima su Srbi širom sveta tako simbolizujući jedinstvo srpskog naroda. 103. godišnjica Proboja Solunskog fronta i ove godine obeležena je polaganjem venaca na spomen kosturnicu na Železničkom groblju u Kikindi, a državni praznik posvećen srpskom jedinstvu, slobodi i nacionalnoj zastavi obeležen je na gradskom Trgu u Kikindi uz intoniranje državne himne sa tornja Gradske kuće: -” Pre svega čestitam svim građanima današnji dan, 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, praznik koji je ustanovljen od pre nekoliko godina, a koji slavimo od prošle godine. Slavimo ga radno, a naš grad kao i sve ostale institucije i naši sugrađani istakli su državnu zastavu Republiku Srbije. Svako selo na teritoriji grada Kikinde dobilo je desetak novih zastava. Time slavimo dan kada je 1918. probijen Solunski front, jedna od najvažnijih bitaka koja se desila i preokrenula kompletan tok rata. Znamo koliko je Srbija uzgubila svog stanovništva, mnogi su ginuli za zastavu i slobodu i za srpsko jedinstvo i zato danas slavimo ovaj dan koji je ujedno i povod da se setimo svih junaka, da čuvamo našu zastavu i jedinstvo i da zdravlju i veselju proslavimo ovaj dan i da zajedno koračamo u sigurniju i bezbedniju budućnost” – poručio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.
 • Svim građanima Srbije od danas je omogućeno da putem Portala eUprava iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv sezonskog gripa i izbegnu i najmanju gužvu u svom domu zdravlja, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počeće od 15.oktobra. Kako bi se pokrenula ova usluga, nije potrebno da neko bude registrovani korisnik Portala eUprava. Više informacija dostupne su na https://euprava.gov.rs/sezonski-grip U narednim danima biće omogućeno i iskazivanje interesovanja putem kontakt centra Ministarstva zdravlja na broju 011/362-0000.

 • Sa pogoršanjem epidemiološke situacije u Kikindi i većim brojem pregleda, od danas kovid ambulante u našem gradu koje se nalaze u Svetosavskoj ulici broj 53 pored Tehničke škole i pored male Pošte u Mikronaselju radiće od 7 do 22 časova, a vikendom će dežurati samo kovid ambulanta u Svetosavskoj ulici broj 53 u istom terminu. Zavod za javno zdravlje Kikinda saopšto je da u našem gradu trenutno aktivno 536 slučaja virusa kovid 19.
 • Zavod za javno zdravlje Kikinda vrši kvantitativno određivanje IGG antitela na virus Sars-Cov2 na zahtev građana, svakog dana (osim nedelje), u periodu od 07:00 do 09:00 časova. Testiranje se vrši u prostorijama Centra za mikrobiologiju u krugu Opšte bolnice Kikinda, adresa Đure Jakšića 110, Kikinda. Informacije i zakazivanja  na broj 0230/442-857 u periodu od 7:00 do 15:00.

Izdavanje rezultata se vrši u periodu od 14:00 do 15:00 časova.

Pre dolaska na testiranje potrebno je izvršiti uplatu u iznosu 1.800 dinara na podračun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

 • Bugarska je svrstala Srbiju među države u crvenoj zoni, što znači da osobe koje dolaze iz naše zemlje ne mogu da uđu u Bugarsku.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije objavilo je na sajtu ko je sve izuzet iz ove zabrane, kao i uslove pod kojima te osobe mogu da uđu u Bugarsku. Kako se precizira, od zabrane ulaska izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici u tranzitu, u slučaju kada se može garantovati napuštanje teritorije Bugarske bez zadržavanja.

 • Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je jutros da u ovom trenutku nije moguće održavati nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na tradicionalan način zbog aktuelne epidemiološke situacije.

“Nastava će se odvijati u skladu sa stručnim uputstvima, ali nastavno osoblje je obavezno da pripremi predavanja i u formi za učenje na daljinu ukoliko realna situacija nameće taj model. Za sada se nastava na daljinu odvija u malom broju škola i ne bi trebalo da čudi da u istom gradu imamo nekoliko modela. Uveli smo tzv. semafor sistem, centralizovani model u kojem su ključni parametri broj vakcinisanih i zaražrenih. Ukoliko u istom gradu imamo u jednoj školi veći broj zaraženih nego u drugim školama, tu će biti uvedena nastava on-lajn, ali ne i škole u kojima je epidemiološka situacija povoljnija”, objasnio je Ružić za TV Prva. Ružić je rekao da đaci od prvog do trećeg razreda idu u školu na tradicionalan način, a svi ostali uzrasti će se prilagođavati realnoj epidemiološkoj situaciji.

 • Konačna odluka o testiranju učenika još uvek nije doneta, preciziralo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako su saopštili, posle gostovanja prvog potpredsednika vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića u medijima su se pojavila različita tumačenja vezana za testiranje učenika, kao i za procenat pozitivnih učenika u razredu na osnovu kojeg odeljenje prelazi na onlajn nastavu: “Važno je da preciziramo da konačna odluka o tome nije još doneta, već da Tim za škole, sastavljen od predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” razgovara na koji način je najbolje da se sačuva redovna nastava”, navedeno je u saopštenju.

• Nakon više od godinu dana, svečanim otvaranjem izložbe 10. septembra u holu OŠ. ,,Feješ Klara” završena je realizacija projekta „Budi drug, daj mi krila jedan krug!“. Projekat je realizovan u okviru programa podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji sredstvima Evropske unije odobrena na konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tokom realizacije projekta, održano je mnoštvo radionica i aktivnosti u kojima su učestvovali svi učenici i zaposleni u školi kao i određeni broj roditelja i predstavnika lokalne zajednice. Aktivnosti su bile obrazovnog, umetničkog i rekreativnog karaktera i pomogle su u nameri da osnaživanju jedni drugih, iskazivanju kreativnosti razvijanju preduzetničkog duha zdravih stilova života.

Učenici  škole na izložbi su imali priliku da vide produkte nastale na umetničkim radionicama.

 • Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je da će svim penzionerima 22. septembra biti isplaćeno i 50 evra državne pomoći.

Svi građani će dobiti u novembru još 30 evra državne pomoći i u decembru još 20 evra, rekao je Mali gostujući na Prvoj: “Kao što smo obećali, sledeće srede, 22. septembra, svim penzionerima, kojih ima 1,7 miliona, isplatićemo i 50 evra kao deo trećeg paketa državne pomoći, kao vid podrške zbog situacije sa kovidom-19. Tako da će na račune dobiti 6.000 dinara”, rekao je Mali.

 • Zbog velikog interesovanja inovatora i startapa rok za prijave na konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Inovejšn haba produžen je za dve nedelje i trajaće do 30. septembra u ponoć.

U fokusu konkursa su rešenja koja na direktan ili indirektan način doprinose stubovima “Zelene agende”, čistoj energiji, održivoj poljoprivredi i cirkularnoj ekonomiji. Pobednik lokalnog konkursa će osvojiti 2.500 evra, a najbolja ideja regionalne faze 5.000 evra, dok će novac namenjen najboljim projektima biti upotrebljen na način na koji inovatori i startapi smatraju da je najbolji za unapređenje njihove ideje.

 • Izdavačka kuća “Partizanska knjiga” u sklopu projekta Restor(i)ed u utorak, 21. i sredu 22. septembra organizuje dvodnevni festival kratke priče “Cutting It Short”. Festival će biti održan u Beogradu, u klubu “Sprat” u Cetinjskoj, a publici će se predstaviti renomirani evropski i lokalni autori kratkih priča čije je knjige objavila Partizanska knjiga: Tomaž Kosmač(Slovenija), Petar Denčev (Bugarska), Hristos Asteriju (Grčka), Dragana Mokan (Srbija) i MiljanMilanović (Srbija). Cilj projekta Restor(i)ed jeste afirmacija kratke priče kao zapostavljenog žanra, te će Partizanska knjiga do kraja 2022. objaviti još pet knjiga kratke proze autora izŠpanije, Poljske, Francuske, Engleske i Mađarske. Program obe večeri počinje u 20h, a vodiće ga, uz prisustvo prevodilaca, urednici i osnivači “Partizanske knjige” Vladimir Arsenić i SrđanSrdić. Projekat Restor(i)ed podržan je od strane programa Kreativna Evropa koji je odobrila Evropska unija.
 • Gošća Grada Kikinde, u okviru manifestacije “36.Dani ludaje” bila je Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja. Ona se sastala sa Nikolom Lukačem, gradonačelnikom Kikinde i u pratnji domaćina i svojih saradnika prošetala kroz sve segmente manifestacije, koja se održavala u užem centru grada. Ministarka je iskoristila priliku da porazgovara sa izlagačima i sa Kikinđanima, ali i da uživa u tradicionalnim specijalitetima.
 • Na tradicionalnom prijemu, koji je ove godine i prvi put od kada postoji manifestacija organizovan u prelepom ambijentu dvorišta Gradske kuće, a povodom 36. “Dana ludaje”, svojim prisustvom su svečanost podigli još na viši nivo predstavnici ambasada Finske, Kazahstana, Kambodže, Malezije, Slovačke, Italije, Hrvatske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Egipta, Albanije, Maroka, Belgije, Rumunije, Ukrajine, Crne Gore, Kipra, Norveške i Slovenije. Ambasadori i njihovi saradnici su iskoristili prazničnu atmosferu, lep dan, kao i iskrenu dobrodošlicu svojih domaćina, te su sa svojim članovima porodica proveli ceo jedan dan u našem gradu. Budući da je ovo bio i prvi put da većina predstavnika stranih ambasada poseti Kikindu, domaćini su ih poveli u obilazak samog trga, gde su segmentima bili predstavljena obeležja manifestacije, a onda su ih poveli i na turistički obilazak grada, u okviru kog su im predstavljene znamenitosti Kikinde i okoline. Prijemu su prisustvovali predstavnici pokrajinske i državne vlasti, Nemačko-srpske privredne komore, Italijansko-srpske privredne komore, Slovenačkog poslovnog kluba, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, profesori Zapadnog univerziteta u Temišvaru, direktori institucija i kompanija, ali i gosti iz bratskih i susednih gradova i opština, predstavnici medijskih kompanija. Uvaženom skupu se, na samom početku prijema, uz reči srdačne dobrodošlice obratio Nikola Lukač, prvi čovek Kikinde.
 • Regionalni centar za talente “Dušan Vasiljev” iz našeg grada vrši upis novih polaznika iz različitih oblasti interesovanja. Dovoljno je da u nedelju, 26. septembra od 10 časova, svratite do Gimnazije “Dušan Vasiljev”, i javite se svom mentoru. Ove godine moguće je pratiti nastavu, pisati naučno-istraživačke radove i takmičiti se iz istorije (7. i 8. razred osnovne, svi razredi srednje škole), biologije (7. i 8. razred osnovne, svi razredi srednje škole), geografije (7. i 8. razred osnovne, svi razredi srednje škole), fizike (7. i 8. razred osnovne škole), matematike (7. i 8. razred osnovne, svi razredi srednje škole), psihologije (2, 3 i 4. razred srednje škole), francuskog jezika (grupe za predškolce, osnovce i srednjoškolce),književnosti (srednja škola).Pohađanje nastave i rad u Centru potpuno su besplatni za sve polaznike.
 • 15. po redu “Mamutfest” za decu i porodicu održaće se ove subote, 18. septembra u periodu od 10 do 20 časova u kikindskom Narodnom muzeju u čast mamutice Kike čiji je skelet otkriven 1996. godine na glinokopu fabrike „Toza Marković” u našem gradu. U okviru ovogodišnje manifstacije najavljeni su brojni zanimljivi programski sadržaji.
 • Večeras sa početkom od 19 časova u velikoj sali Kulturnog centra Kikinda održaće se veče sa Suzanom Mančić. Ulaz je slobodan za sve posetioce.
 • Prema informacijama Uprave granične policije u 13.20 časova na Graničnim prelazima zadržavanja za teretna motorna vozila su do 240 minuta, saopštilo je danas JKP “Putevi Srbije”.

Najduže se čeka na graničnom prelazu Šid – 240 minuta, na prelazima Kelebija i Batrovci po 1802, na prelazu Bogojevo 120, dok se na prelazu Horgoš čeka 90 minuta.

• U Kikindi u četvrtak ujutru oblačno, poslepodne razvedravanje. Minimalna dnevna 18, maksimalna dnevna 31 stepen.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *