September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 13. septembar – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 13. septembar, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se država priprema za uvođenje kovid sertifikata, a da će konačna odluka biti doneta u narednih nekoliko dana.

“Pripremamo se za uvođenje kovid sertifikata, ako bude potrebno. Konačna odluka će biti doneta za nekoliko dana, ali dogovor na Kriznom štabu je da se svi spreme za uvođenje kovid sertifikata. Što se tiče primedbi da su kovid sertifikati neustavni, tako je. U velikoj meri jesu ukoliko ih uvodite za neke stvari koji su ljudima neophodne. Ne možete ih uvoditi kao što su to uradile neke druge zemlje, ne znam kako su to radili, mi smo svih ovih dana I nedelja gledali kako je to bilo moguće za recimo maloprodajne objekte”, rekla je Brnabić,odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska zgrade Ložionice u Beogradu Na pitanje da li misli da deca treba da idu školu i da li su tamo najbezbedniji, jer, postoje primeri da oni donose virus roditeljima, Brnabić je rekla da misli da treba, ističući da to nije njeno, već mišljenje stručnjaka.

 • Postojeće mere su potpuno jasne i precizne, a problem je u njihovoj kontroli, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

“Da li je trebalo da donesemo odluku o zatvaranju, skraćivanju radnog vremena, čime ćemo potpuno suprotno uraditi od onoga što bi želeli svi zajedno, a drugo, šta bi to značilo, ne daj bože, da idemo i na policijski čas”, rekao je profesor Tiodorović za RTS. On je istakao da aktuelne mere uređuju sve – od ulaska u zemlju do funkcionisanja unutar zemlje i prevencije.

• Član Kriznog štaba dr Predrag Kon očenio je danas da će se epidemiološka situacija u Srbiji pogoršavati i da će i u naredne dve nedelje broj zaraženih biti u porastu, jer se, kako je naveo, ne preduzimaju delotvorne mere kako bi se situacija s virusom stabilizovala.

Kon je za Tanjug rekao da je očigledno da se građani ne pridržavaju epidemioloških mera i da je po njegovom mišljenju rešenje u uvođenju određenih kazni za one koji ih ne poštuju.

“Za uvođenje kazni zbog nepoštovanja mera potreban je ogroman broj kontrolora, a da li je to moguće izvesti zavisi od visine kazni, ako govorimo o novčanom iznosu, ali i toga kako će društvo da reaguje na njih”, rekao je Kon.

 • Prema poslednjim podacima, u Kikindi je aktivno 469 slučajeva virusa kovid 19, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Kikinda, pa je ukupan broj obolelih od početka epidemije 6.706. Na teritoriji celog okruga zaključno sa nedeljom aktivno je 610 slučajeva virusa zaraze. 23.798 građana Kikinde primilo je obe doze vakcine protiv korona virusa, 713 čeka na drugu dozu, dok je 4.000 građana primilo i treću, buster dozu vakcine protiv kovida. Zbog povećanog broja pregleda, od utorka, 14. septembra ponovo rade dve kovid ambulante u Kikindi saopšteno je iz kikindskog Doma zdravlja. Kovid ambulanta I koja se nalazi u Svetosavskoj ulici broj 53 (pored Tehničke škole) radiće od 7 do 22 časa, a kovid ambulanta u Mikronaselju kod Male pošte radiće sa pacijentima od 7 do 14 časova.

• Nastava u školama po “semafor” modelu nije propala i situacija uopšte nije alarmantna, poručio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i dodao da su brojevi zaraženih učenika i nastavnika veoma niski.

On je, odgovarajući na pitanje novinara ispred Instituta “Torlak” u kome je primio treću dozu vakcine protiv kovida, rekao da se ni na koji način ne razmišlja o prekidanju obrazovno-vaspitnog rada na regularan način. Trenutno stanje je realno i to je refleksija raznih godišnjih odmora i odlazaka na more, ali obrazovni sistem i dalje pokazuje najviši stepen rezistentnosti”, istakao je Ružić.

 • Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković pozvala je danas poslanike da u sredu 15.septembra na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave podrže Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Gojković je u Skupštini Srbije rekla da je Predlog zakona inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, navodeći da će istog dana i parlament Republiek Srpske usvojiti istovetan zakon. Ona je napomenula da će dva zakona biti ne samo važan korak napred u negovanju jezičke kulture, već i snažna potvrda neraskidivih veza i zajedničke politike Republike Srbije i Republike Srpske.

 • Ukupno 52 jedinice lokalne samouprave raspisale su pozive za zamenu stolarije, danas i sutra to će učiniti i preostalih 15, a krajem sledeće nedelje očekuje prvo potpisivanje ugovora sa građanima.

Pomoćnik ministarke rudarstava i energetike Milan Macura istakao je da je da je interesovanje kompanija i građana za ovaj projekat ogromno. Politika zelene energetike, korišćenje OIE i zelenog modernog rudarstva ,koju sprovodi resorno ministarstvo i ministarka Zorana Mihajlović, naveo je, zaslužna za sprovođenje projekata o dodeli subvencija o zameni stolarije i postavljanju solarnih panela.

 • Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je danas da ne može da zna unapred da li će se na državnom nivou doneti odluka o obaveznom služenju vojnog roka, ali očekuje da će sve biti jasno do kraja godine.

“Ne mogu sada da kažem da li smo bliži vraćanju obaveznog vojnog roka. Moramo sve temeljno da pripremimo pre nego što se odluka donese, jer su kasarne bile devastirane. U toku su rasprave na ovu temu, a ukoliko bude obaveznog roka, mislim da smo najbliži modelu od šest meseci. To neće biti “idite u vojsku da čistite kasarne”, već će biti pravo služenje vojske”, izjavio je Stefanović za TV Prva. Ministar odbrane je rekao da prvi put u istoriji Srbija ima potpunu sposobnost noćnog delovanja.

 • Skupština Srbije usvojila je Zakon o zaštiti potrošača kojim je predviđeno više novina, među kojima je uvođenje registra “ne zovi”, prekršajnih naloga, kao i obaveza izdavanja predračuna za majstorske usluge veće od 5.000 dinara.

Registar “ne zovi” podrazumeva postojanje spiska mobilnih i fiksnih telefona koje trgovci više neće smeti pozivati da bi nudili svoje robe ili usluge, a brojeve na koje ne žele da budu pozivani u tu svrhu će sami građani proslediti svojim operatorima.

 • Poreski obveznici će od 15. oktobra preko sajta Poreske uprave moći da se prijavljuju za državne subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali prilikom prezentacije novog modela fiskalizacije privrednicima u Privrednoj komori Srbije.

“Zainteresovani privrednici moći će da se prijavljuju do kraja januara sledeće godine, posle čega ćemo direktno svakom obvezniku pokriti troškove nabavke fiskalnog uređaja ili drugog troška koji podrazumerva prelazak na novu fiskalizaciju”, rekao je Mali. Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će obveznicima biti uplaćivano po 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom prodajnom uređaju, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a iznos će biti uvećan za 20 odsto.

 • Regionalni centar za talente “Dušan Vasiljev” iz našeg grada vrši upis novih polaznika: “Dovoljno je da u nedelju, 26.9.2021, u 10h, svratite do Gimnazije “Dušan Vasiljev”, i javite se svom mentoru.Ove godine moguće je pratiti nastavu, pisati naučno-istraživačke radove i takmičiti se iz istorije (7. i 8. razred osnovne, svi razredi srednje škole), biologije (7. i 8. razred osnovne, svi razredisrednje škole), geografije (7. i 8. razred osnovne, svi razredi srednje škole), fizike (7. i 8. razredosnovne škole), matematike (7. i 8. razred osnovne, svi razredi srednje škole), psihologije (2, 3 i4. razred srednje škole), francuskog jezika (grupe za predškolce, osnovce i srednjoškolce),književnosti (srednja škola). Pohađanje nastave i rad u Centru potpuno su besplatni za sve polaznike” – naveli su iz centra.
 • Tibor Kokai iz Mađarske uzgojio je najtežu bundevu tešku 527 kilograma i tako osvojio prvo mesto na ovogodišnjoj manifestaciji “Dani ludaje”, drugo mesto osvojio je Laslo Kesler sa bundevom teškom 4911,4 kilograma, a trećeplasirani je Radovan Zakić sa bundevom težine 366 kilograma. Naš sugrađanin Goran Lazić i ove godine odbranio je pobedničku titulu za najdužu bundevu koja ove godine iznosi 331 santimetar. Drugoplasirani(308 cm) i trećeplasirani (299cm) u ovoj konkurenciji su članovi udruženja “Kikindska ludaja”. Za prva mesta u obe kategorije obezbeđene su vredne novčane nagrade u iznosu od 100.000 dinara, drugo mesto sa 60.000 a treće sa 40.000 dinara.

• Dve trećine građana Srbije koristi društvene mreže kao primarni izvor informisanja o političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima, rezultati su istraživanja o medijskoj i digitalnoj pismenosti u našoj zemlji.

Za generaciju “Z”, odnosno mlade od 12 do 24 godine, influenseri su najvažniji medijski kanal kroz koji dobijaju informacije ključne za donošenje svakodnevnih odluka, pokazuje istraživanje koje je uradio CeSID za program Nova pismenost, uz podršku Americke agencije za medJunarodni razvoj USAID.

” Ideja je da influenseri razumeju da su oni nova vrsta veoma praćenih medija i da imaju presudan uticaj na čitavu generaciju mladih ljudi u Srbiji kojima su glavni medijski kanal za informisanje o aktuelnim dešavanjima,” izjavila je menadzerka projekta Vanja Banković, navedeno je u saopštenju.

 • Za penzionere iz kategorije zaposlenih koji primanja dobijaju na kućne adrese ili na šalterima pošta, danas počinje isplata avgustovskih penzija, objavio je danas Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Sa ovom isplatom penzionerima stižu iste sume kao i prilikom prethodne, julske isplate.

 • Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će danas biti izvršena isplata posebne novčane naknade za mesec avgust uplatom na tekuće račune korisnika kod poslovnih banaka.
 • U utorak struje neće biti u Kikindi, Mokrinu, Bašaidu (Bikaču) i Banatskom Velikom Selu:

Zbog planiranih radova na elektro mreži, u utorak, 14. septembra od 8 do 13 časova struje neće biti u sledećim ulicama u Mokrinu: Nova, Nike Tešina, Obalska, M. Malenčića, B Radičevića, I. L .Ribara, Arsenija Trećeg Čarnojevića, G. Drapšina, 2. Oktobra, Nekina Bara, Toze Markovića od Đure Jakšića do Branka Radičevića, Vuka Karadžića od Đure Jakšića do Branka Radičevića, Rade Trnića od Đure Jakšića do Arsenija Trećeg Čarnojevića, Braće Despotov od Đure Jakšića do Arsenija Trećeg Čarnojevića, Vase Stajića od Milana Malenčića do Arsenija Trećeg Čarnojevića, Svetog Save od Đure Jakšića do kraja sela prema Crnoj Bari, Uroša Kuzmanova od Đure Đakovića do Branka Radičevića, Markovih od Đure Đakovića do Branka Radičevića kao i u ulici Đure Jakšića od Obalske do Svetog Save. Od 8 do 9 časova struje neće biti u Ulici Petefi Šandora u Bikaču. Od 10 do 11 časova struje neće biti u Ulici Jovana Jovanovića Zmaja od broja 149 prema kraju, Ul. Partizanska od Ul. Miloša Ostojina do Ul. Jovana Jovanovića Zmaja, a od 11:30 do 12:30 Pere Segedinca od ul. Ivana Milutivovića do Karađorđeve. Od 13:30 do 14:30 struje neće biti u Ulici Marka Jokića u Banatskom Velikom Selu od Desanke Maksimović do Vojvođanske ulice.

U sredu, 15. septembra od 8 do 13 časova struje neće biti u sledećim ulicama u Mokrinu:

Prvomajska,Beogradska,Sonje Marinković,Žarka Zrenjanina,Rade Vujina,Železnički Novi Red,Mihajla Pupina,Nikole Tesle,Mike Antića,Ige Dobrosavljev,Anđe Rankovića,Braće Tomić,Svetozara Miletića, Zlatne Grede od D. Obradovića do Đ.Jakšića, Uroša Kuzmanova od Đ.Đakovića do S.Miletića, Ivana Milutinovića od S.Miletića do D.Obradovića, Markovih od Đ.Đakovića  do S.Miletića, J.J.Zmaja od S.Miletića do D.Obradovića, Svetog Save od D.Obradovića do Đ.Jakšića, Vase Stajića od Dositeja Obradovića do M.Malenčića, Rade Trnića od Ž.Kodranova do M.Malenčića, Vuka Karadžića od Ž.Kodranova do Đ.Jakšića, Braće Despotov od Đ.Đaković do Đ.Jakšića, Toze Marković od početka do Đ.Jakšića, Dositeja Obradovića od S.Save do Ige Dobrosavljev i Đure Đakovića od Svetog Save do Toze Markovića. Od 12 do 13 časova struje neće biti u ulici Rade Budurina u Bašaidu, od Svetosavske do Svetozara Miletića kao i u ulici Svetozara Miletića od Đure Jakšića do Aleksandra Grujića.

 • JP „Kikinda“ je započela plansku zamenu vodomera u Mesnoj zajednici Nakovo. Iz ovog javnog preduzeža mole sve potrošače da pripreme šahtove i omoguće ekipama nesmetanu zamenu vodomera u narednom periodu ujedno apeluju da korisnici održavaju svoja merna mesta kako bi bila čista i suva.
 • Fudbaleri OFK “Kikinde” upisali su treću pobedu u petom kolu Srpske lige Vojvodina nakon što su na Gradskom stadionu savladali ekipu “Jedinstva” iz Stare Pazove rezultatom 2:0. Dva puta precizni bili su Zeljković i Morović. Naredno 6. kolo na programu je već za vikend kada naše Kikinđane očekuje gostovanje u Sakulama ekipi “Borca”. “Sloboda” je u Vojvođanskom istoku savladala u Novim Kozarcima ekipu “Crvene zvezde” iz Vojvoda Stepe sa 3:1. U listu strelaca upisali su se Galić, Rusić i Santo. Naredne nedelje, “Slobodu” očekuje gostovanje u Beloj Crkvi ekipi “BAK”. Velikoselska “Kozara” odigrala je bez golova sa ekipom “Mladosti” u Omoljici, a već narednog vikenda naći će se u ulozi domaćina i na svom terenu dočekati ekipu “Vojvodine 1928” iz Perleza. Fudbaleri “Crvene zvezde” iz Ruskog sela poraženi su na gostovanju u Perlezu od domaće ekipe “Vojvodine 1928” sa 2:1. U listu strelaca uspeo je da se sa jednim pogotkom upiše Raša Jovanović. Sledećeg vikenda, ruskoselska “Crvena zvezda” dočekaće ekipu “Proletera” iz Banatskog Karlovca.
 • U četvrtfinalu KUP-a Srbije na teritoriji Vojvodine odbojkaši MOK “Kikinde” deklasirali su “Banat” iz Vršca sa 3:0. Polufinale igra se već za vikend u Kikindi protiv prvoligaša OK “Novi Sad”.

• U Srbiji će sutra biti sunčano i toplo, uz temperaturu do 32 stepena Celzijusa, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Kikindi u utorak uglavnom sunčano i toplo. Minimalna dnevna 13, maksimalna dnevna 30 stepeni.

U Srbiji će u sredu biti pretežno sunčano, a u četvrtak umereno naoblačenje, i ponegde je moguća kratkotrajna slaba kiša.

Od petka će biti promenljivo oblačno, ponegde sa kišom. Temperatura do petka iznad prosečnih vrednosti, od 28 do 32 stepena, a zatim će pasti za pet do osam stepeni.

Biometeorološka prognoza za utorak, 14. septembar:

Povolјan uticaj biometeorološke situacije pogodovaće većini hroničnih bolesnika, izuzev srčanih, koji mogu osetiti izvesne tegobe. Kod meteoropata su mogući poremećaj sna i glavobolјa.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *