September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 8. septembar – Kikinda Online News

Danas je sreda, 8. septembar, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: Севернобаатски управни округ/Фејсбук
 • Danas je načelnik okruga, Milivoj Linjački, održao redovan kolegijum sa predstavnicima inspekcijskih službi sa teritorije okruga. Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima koje su imali u prethodnom periodu, kao i merama koje su preduzimane povodom navedenih aktivnosti. Na osmoj sednici Saveta upravnog okruga, predstavnici lokalnih samouprava izjašnjavali su se o predloženom redu vožnje železnicom 2021/2022. god kao i o visini sredstava koje je potrebno izvojiti u budžetu za ove namene.
 • Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na zvaničnom Jutjub kanalu spotove u susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju 15.septembra, kojima se građani pozivaju da tog dana istaknu srpsku trobojku.

U jednom od njih ističe se da su srpsku zastavu nosili najbolji i najsmeliji i da su je branili životom, kao i da nijedna nije pala u ruke neprijatelja. Poručuje se da je srpski narod “jedan i nedeljiv” i da je naša prošlost i budućnost zajednička i da je 15. septembar naš dan – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

• Situacija u vezi sa virusom korona nije više nestabilna, već nepovoljna, a u pojedinim delovima zemlja je vanredna, zbog toga će članovi na sledećoj sednici Kriznog štaba predložiti strožu kontrolu mera koje nikada nisu ukidane, izjavio je danas za Tanjug epidemiolog Branislav Tiodorović.

Podseća o kojim je merama reč – nošenje maske u zatvorenom prostoru, držanje distance na zatvorenom i otvorenom prostoru i dezinfekcija, te navodi da je nepoštovanje tih mera tokom leta i odsustvo kontrole u primeni mera dovelo do današnjeg broja zaraženih koji premašuje 5.000. Gledajući kada je sve počelo početkom avgusta brzo smo došli do te brojke, a tada smo dali procenu da će brojke biti nezaustavljive i ovo sada nije iznenađenje”, rekao je Tiodorović.

Ističe da je “crvena linija” pređena, odnosno trenutak kada smo mogli da zaustavimo visok broj novozaraženih na dnevnom nivou.

Tiodorović kaže da se tokom leta mere nisu poštovale, da se kontrola mera na lokalnom nivou nije sprovodila, kao i da je vakcinacija posustala.

Navodi da smo danas među poslednjima u Evropi po broju vakcinisanih, a bili smo, podseća, prvi.

“To je razlog što smo došli u ovu situaciju”, podvukao je Tiodorović.

Upitan da li će na sledećoj sednici biti predloženo uvođenje strožih mera, Tiodorović kaže da je predlog struke još pre mesec dana bio da se poboljša kontrola sprovođenja mera, a da su pre dva meseca predlagali i uvođenje kovid propusnica.

Kaže da se kovid propusnicama ne pravi diskriminacija i upitao je zašto Srbija ne može da uvede nešto što se u većini evropskih zemalja primenjuje.

Naglašava da su kovid bolnice ponovo pune i da se opet neodgovornost drugih, koji nisu vakcinisani, “lomi na leđima lekara”.

“Imamo tok epidemije nevakcinisanih i ja sam za to da nevakcinisane leče nevakcinisani doktori”, zaključio je Tiodorović.

• Ambasadori zemlja članica EU 27 odobrili su danas na sastanku u Briselu skidanje Srbije sa liste zemlja bezbednih za putovanja preko spoljnih granica Šengena.

Srbija je, zajedno sa još pet zemlja, skinuta sa liste zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji, navode u Briselu. Ova odluka bi trebalo da bude i zvanično formalizovana u Savetu EU do kraja nedelje.

• Prema podacima Studentske poliklinike u Beogradu u poslednje dve nedelje povećava se broj studenata zaraženih virusom korona, a tri četvrtine inficiranih nisu vakcinisani, rekla je danas rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Kako je rekla, od 23. do 29. avgusta registrovano je 47 obolelih od kovida-19, a od 30. avgusta do 5. septembra 69 inficiranih studenata.

• Nastava na fakultetima Univerziteta u Beogradu u predstojećoj školskoj godini izvodiće se po kombinovanom modelu nastave, odlučeno je na današnjoj sednici Senata Univerziteta.

Rektorka Ivanka Popović je rekla da će se nastava izvoditi u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama Kriznog štaba i da će se prilagođavati specifičnostima svakog fakulteta.

Rektorka Ivanka Popović je rekla da od Ministarstva prosvete nije stigla nikakva preporuka i instrukcija za nastavu u visokom obrazovanju i naglasila da je odluka Senata neophodan okvir da bi fakulteti mogli da rade budući da se, kako je rekla, epidemiološka situacija menja iz dana u dan.

 • Zbog povećanog broja pregleda Kovid ambulanta u Mikronaselju pored Male pošte radi od 7 do 22 časa svih sedam dana u nedelji, saopšteno je našem portalu iz kikindskog Doma zdravlja. Kontakt telefon kovid ambulante za sve informacije je 316-218. Vakcinalni punkt u Udruženju penzionera nastavlja da radi u redovnom režimu od 8 do 18 sati svakog dana sem nedelje.
 • Zavod za javno zdravlje Kikinda vrši kvantitativno određivanje IGG antitela na virus Sars-Cov2 na zahtev građana, svakog dana (osim nedelje), u periodu od 07:00 do 09:00 časova. Testiranje se vrši u prostorijama Centra za mikrobiologiju u krugu Opšte bolnice Kikinda, adresa Đure Jakšića 110, Kikinda. Informacije i zakazivanja  na broj 0230/442-857 u periodu od 7:00 do 15:00.

Izdavanje rezultata se vrši u periodu od 14:00 do 15:00 časova.

Pre dolaska na testiranje potrebno je izvršiti uplatu u iznosu 1.800 dinara na podračun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

 • Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je u Malom Zvorniku, posle obilaska rekonstruisane HE “Zvornik” i nove toplane u tom gradu, da je cilj davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela da se smanji potrošnja energije na nacionalnom nivou i da se ujedno čuva zdravlje životne sredine.

“Raspisali smo javni poziv 3. septembra za dodelu subvencija za solarne panele. Procedura je ista kao što je bila u slučaju zamene stolarije. Očekujem da početkom oktobra potpišemo ugovore sa lokalnim samoupravama, a koliko su oni opredelili novca u budžetu za ovu namenu, toliko će izdvojiti i Ministarstvo”, rekla je Mihajlovićeva. Posle toga, istakla je ona, opštine i gradovi će raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugrađivati panele i ka građanima, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

 • “Pionir’’ slobodna škola je otvorila poziv za šestu generaciju polaznika za učenike VII i VIII razreda osnovnih škola i I, II i III razreda srednjih škola koji imaju interesovanja za tehnologiju, programiranje, dizajn i komunikacije, kao i održivetehnologije i zaštitu životne sredine. Škola je kao i do sada besplatna za polaznike, a predznanja nisu potrebna:- “U ’’Pioniru’’ će moći da rade na praktičnim projektima i sigurni smo da ćemo polaznicima pomoći da napreduju u školi i da dobiju prednost u daljem obrazovanju, karijeri, i prilike za fakultet. Pionir raste sa šestom generacijom i ovogodišnji fokus je pored programiranja, veštačke inteligencije i dizajna u krupnom planu imikroelektronika, nauka o podacima i održivi razvoj kao i zaštita životne sredine. Pored toga, u novu generaciju pozivamo i mlade koji su zainteresovani za komunikacije i discipline kao što je marketing, internet novinarstvo, masovne komunikacije i razvoj zajednica. Kao i prošle godine partneri su nam najveće svetskekompanije i organizacije (Github, GitLab, Google, Program za razvoj Ujedinjenih Nacija, Jetbrains, JLCPCB), a očekujemo i učešće svetskih stručnjaka kao predavača u samom programu, hakatone i druge aktivnosti u okviru programa” – kaže upravitelj “Pionir” slobodne škole, Marko Kažić. Poziv je otvoren do 1. oktobra i kandidati se mogu bliže informisati na https://pionir.org

• Završena je digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja – najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa iz 80-ih godina 12. veka u specijalno opremljenoj prostoriji u Narodnom muzeju, čime su upravljali stručnjaci iz Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU, kazao je danas akademik Aleksandar Kostić nakonferenciji za medije u SANU.

Kostić je napomenuo da je Miroslavljevo jevanđelje digitalizovano u pet varijanti, a svaka strana i svaka iluminacija /inicijal/ sa jednim ili dva svetlosna tela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj, kao i cela knjiga.

“Snimanje je završeno pre nekoliko dana, predstoji proveravanje kvaliteta svakog snimka i da se kao finalni proizvod Miroslavljevo jevanđelje pohrani u najvišoj mogućoj rezoluciji u Audiovizuelni arhiv. Samo jedan snimak ima oko 700 megabajta” kazao je Kostić.

Akademik je istakao da je digitalizovano 400 iluminacija i napravljeno oko 2.000 snimaka.

“Ovaj vedni kulturni spomenik biće dostupan stručnjacima. Konačno je uslikan na način koji će ga ubuduće štititi i čuvati, te nema potrebe da se koristi original.

On je dodao da je Miroslavljevo jevanđelje dio srpskog kulturnog identiteta, te da preostaje da se početkom iduće godine postavi na sajtove nadležnih institucija kako bi bilo dostupno domaćoj i stranoj publici.

“Osim razvezivanja ove knjige imali smo problem i to što neke iluminacije ulaze u povez. Zlato na iluminacijama je takođe predstavljalo problem, ali sada je uslikano da se vidi da je reč o nanosu zlata”, kazao je Kostić.

Kostić je naveo da će i 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, koju Rusija treba da vrati Srbiji, takozvani Petrogradski list, biti digitalizovana ako stigne, ali se još ne zna da li će to biti zasebno ili kao već digitalizovani dio Miroslavljevog jevanđelja.

Miroslavljevo jevanđelje je digitalizovano na osnovu Sporazuma o saradnji Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu koji ga čuva, SANU i Narodne biblioteke Srbije.

Srbija je Miroslavljevo jevanđelje 2005. godine upisala na Uneskovu Listu pamćenja sveta.

 • Na molbu Grada Kikinde granične policije Srbije i Rumunije saglasile su se da granični prelaz Nakovo – Lunga, tokom trajanja 36. „Dana ludaje“ radi non stop od petka, 10. od 07:00 do nedelje, 12. septembra, do 24:00 sata.Za državljane Rumunije za ulazak na teritoriju Republike Srbije potrebni su negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili negativan Antigen, FIA Rapid test ukoliko lice dolazi iz Sjedinjenih Američkih država, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata ako postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti – kašnjenje/odlaganje leta, polaskaautobusa, voza i sl, onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju ili sertifikat o potpunoj vakcinaciji koju izdaje nadležni organ strane države ukojoj se lice vakcinisalo, ili potvrda o preležanoj bolesti COVID-19 – sertifikat ili drugi javni dokument u kome se konstatuje da je nosilac dokumenta preležao bolest izazvanu virusom SARS-CoV-2, odnosno da je kod tog lica utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci. Pravilo se ne odnosi na lica koja su stanovnici pograničnog područja i koja su zaposleni na teritoriji Republike Srbije, odnosno susedne države, kojima je poslodavac iz Republike Srbije, odnosno Rumunije, izdao dokument o radnom angažmanu i namaloletna lica starosti do 12 godina https://www.mfa.gov.rs/…/ulaz…/covid-19-uslovi-za-ulazak

• Igrama spretnosti sa ludajom sutra od 10 časova na Gradskom trgu počinju 36. “Dani ludaje” u Kikindi. Tokom četiri dana za sve posetioce i goste našeg grada pripremljeni su različiti programski sadržaji, izložbe, ali i svakako najatraktivniji deo manifestacije, merenje najduže i najteže bundeve. Muzički deo programa sutra od 20 časova na Gradskom trgu otvoriće primadona Jadranka Jovanović koja će nastupatiti zajedno sa horom i orkestrom Kulturnog centra “Attendite”. Organizatori su naveli da će zbog bolesti članova grupe “Kerber” u petak ipak nastupiti “Divlje Jagode” od 20, a od 22 časa i legendarna “Riblja čorba”. U subotu od 21 čas na gradskom trgu zapevaće Svetlana Ceca Ražnatović, a u nedelju od 20 časova i Zvonko Bogdan.

 • Na putevima u Srbiji saobraćaj je umerenog intenziteta i za sada nema vanrednih zastoja i prekida, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije.

Do usporenije vožnje može dolaziti u zonama radova na kojima je izmenjen režim odvijanja saobraćaja.

Putevi Srbije saopštili su danas da će se na Pančevačkom mostu do 13. septembra od 18.00 do 6.00 raditi na uklanjanju postojećih i ugradnji novih dilatacionih spojnica.

Radiće se, kako navode u oba smera ali ne u toku iste noći. U zoni radova za saobraćaj će biti zatvorena jedna saobraćajna traka, a saobraćaj će se odvijati slobodnom saobraćajnom trakom.

 • JP “Kikinda” obaveštava građane i goste Kikinde da za vreme trajanja manifestacije “Dani ludaje”, tačnije 09, 10 i 11. septembra, neće obavljati kontrolu i naplatu parkiranja. Redovna kontrola i naplata parkiranja počinje u ponedeljak 13. septembra.
 • U četvrtak 9. septembra od 8 do 13 sati struje neće biti u sledećim ulicama u Mokrinu: Svetog Save od početka do ul. Dositeja Obradovića, Milana Kneževa, Dimitrija Tucovića od Svetog Save do ul. Ivana Milutinovića, Ivana Milutinovića od Dimitrija Tucovića do ul. Dositeja Obradovića, J.J. Zmaja od Dimitrija Tucovića do Dositeja Obradovića, Dositeja Obradovića od Svetog Save do ul. Zlatna Greda, Zlatna greda, Mihaila Pupina, R.Vujina, Žarka Zrenjanina, Prvomajska, Beogradska, Železnički red, Nikole Tesle i domaćinstva u ulici Sonje Marinković.
 • Iz JP “Autoprevoz” Kikinda podsećaju sve učenike srednjih škola sa teritorije grada Kikinde i sela: Iđoš, Sajan, Banatska Topola, Bašaid, Mokrin, Nakovo, Banatsko Veliko Selo, Novi Kozarci i Rusko Selo da sa važećim legitimacijama imaju pravo da koriste prevoz svakodnevno na svim polascima, te da mesečna karta važi i vikendom i praznikom. Izuzetak su Novo Miloševo, Bočar i Padej i njihovim meštanima mesečna karta važi samo radnim danima. Od ponedeljka, 6. septembra ponovo su uspostavljeni polasci na liniji Kikinda – Beograd od 10 časova a od 13:30 u smeru Beograd – Kikinda.

• U četvrtak u Kikindi delimično oblačno. Minimalna dnevna 11, maksimalna dnevna 26 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *