September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 6. septembar – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 6. septembar, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

• Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek izjavio je da u naredne dve, najkasnije tri nedelje, očekuje najjači udar delta soja korona virusa.

Đerlek je za Blic ocenio da će nažalost taj udar biti mnogo jači nego što smo očekivali i dodao da ne isključuje i mere koje se neće svideti građanima u smislu manjeg okupljanja, ograničavanja rada ugostiteljskih objekata i noćnih klubova. Naveo je da je u Srbiji vakcinisano 51,7 odsto punoletnih građana i dodao da “kao da se tu sa vakcinacijom stalo”, najavljujući da će upravo povećanje obuhvata vakcinacije biti jedna od tema na narednoj sednici kriznog štaba:

“Razmišljamo i o lutriji i sličnim podsticajima, a uskoro ćemo znati i da li će to biti u kombinaciji s preporučenom vakcinacijom za određene kategorije, ali ne bih ništa da prejudiciram”, dodao je Đerlek.

Naveo je da se razmišlja i o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih i prosvetnih radnika, a da će se videti da li će se zaista odlučiti na tu varijantu.

Đerlek je ubeđen da će se naći modus kako da dođemo do 70-80 odsto vakcinisanih, a kad je reč o kovid propusnicama kaže da treba dobro razmisliti da li bi one dale rezultate.

• Nemačka je Srbiju vratila u kategoriju područja visokog rizika zaraze od korona virusa, čime se menjaju pravila za putovanje.

Osobe sa prebivalištem u Srbiji koje su potpuno vakcinisane mogu i dalje da putuju iz Srbije u Nemačku, u bilo koju svrhu, ako su vakcinisana vakcinama protiv kovida 19, koje je priznala Evropska agencija za lekove (EMA) – Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson.

Neophodno je da je od poslednje doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

Putnik sa sobom mora da ima sertifikat o vakcinaciji na engleskom ili nemačkom jeziku.

Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.

Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da poslovnih obaveza ili ako se radi o neodložnom putovanju i to samo uz negativan test.

Turistička putovanja u Nemačku za nevakcinisane nisu moguća.

Ta pravila se ne odnose na nemačke državljane i članove njihove najuže porodice, građane EU, kao i državljane Srbije i trećih zemalja koji imaju pravo na dogoročni boravak u jednoj od zemalja EU ili Šengenskog sporazuma.

Pred put u Nemačku neophodno je popuniti elektronsku prijavu za ulazak u zemlju.

Pored Srbije, Robert Koh institut u područja visokog rizika od zaraze, dodate su još Albanija, Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Palestinska teritorija, Šri Lanka.

• Zavod za javno zdravlje Kikinda vrši kvantitativno određivanje IGG antitela na virus Sars-Cov2 na zahtev građana, svakog dana (osim nedelje), u periodu od 07:00 do 09:00 časova. Testiranje se vrši u prostorijama Centra za mikrobiologiju u krugu Opšte bolnice Kikinda, adresa Đure Jakšića 110, Kikinda. Informacije i zakazivanja  na broj 0230/442-857 u periodu od 7:00 do 15:00.

Izdavanje rezultata se vrši u periodu od 14:00 do 15:00 časova.

Pre dolaska na testiranje potrebno je izvršiti uplatu u iznosu 1.800 dinara na podračun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

• Na današnju akciju dobrovoljnog davanja krvi u Crvenom krstu došlo je 53 Kikinđana od kojih je 47 darovalo dragocenu tečnost. Naredna akcija održaće se 26. septembra. Crveni krst Kikinda i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine zahvaljuju se humanim sugrađanima.

  • U cilju bezbednijeg učešća penzionera biciklista u saobraćaju, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i Miroslav Dučić, gradski većnik za komunalnu infrastrukturu i vanredne situacije danas su obišli Gradsko udruženje penzionera i predsedniku Milanu Perizu uručili 150 kompleta koji u sebi sadrže fluorescentne prsluke i setove lampi koji će biti podeljeni svim članovima. Identične komplete u istom broju u toku školske godine dobiće i cela generacija nižih razeda osnovnih škola, dok su za predškolce namenjena autosedišta, odnosno takozvani busteri.
  • Zbog planiranih radova na elektro mreži, u utorak, 7. septembra od 8 do 13 časova struju neće imati polovina Banatskog Velikog Sela od centra prema Nakovu. Dan kasnije, u sredu 8. septembra od 8 do 13 časova struju neće imati celo naseljeno mesto Novi Kozarci. Zbog planiranih radova na elektro mreži, u četvrtak 9. septembra od 8 do 13 sati struje neće biti u sledećim ulicama u Mokrinu: Svetog Save od početka do ul. Dositeja Obradovića, Milana Kneževa, Dimitrija Tucovića od Svetog Save do ul. Ivana Milutinovića, Ivana Milutinovića od Dimitrija Tucovića do ul. Dositeja Obradovića, J.J. Zmaja od Dimitrija Tucovića do Dositeja Obradovića, Dositeja Obradovića od Svetog Save do ul. Zlatna Greda, Zlatna greda, Mihaila Pupina, R.Vujina, Žarka Zrenjanina, Prvomajska, Beogradska, Železnički red, Nikole Tesle i domaćinstva u ulici Sonje Marinković.

• Iz JP “Autoprevoz” Kikinda obaveštavaju sve učenike srednjih škola sa teritorije grada Kikinde i sela Iđoš, Sajan, Banatska Topola, Bašaid, Mokrin, Nakovo, Banatsko Veliko Selo, Novi Kozarci i Rusko Selo sa važećim legitimacijama imaju pravo da koriste prevoz svakodnevno na svim polascima, te da mesečna karta važi i vikendom i praznikom. Izuzetak su Novo Miloševo, Bočar i Padej i njihovim meštanima mesečna karta važi samo radnim danima.

  • Iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine podsećaju da će danas biti izvršen tretman odraslih formi komaraca sa zemlje, na teritoriji grada Kikinde i svim naseljenim mestima od 18:00 do 21 čas. Preparat koji će se koristiti je Aqua K-Othrine EW 20 (aktivna materija Deltametrin), a dan kasnije, odnosno u utorak, 7. septembra biće izvršen tretman odraslih formi komaraca u centru grada u ranim jutarnjim satima od 6 ujutru. Upozoravaju se pčelari da je preparat Aqua K-Othrine toksičan za pčele i da dejstvo istog traje tri dana. U ponedeljak 6. i utorak 7. septembra biće izvršen tretman larvi komaraca na kanalima i barama kao i u podrumima stambenih i drugih objekata u Kikindi. Preparati koji će se koristiti su Larva Stop (a.m. dіflubenzuron) i Vectobac 12 AS (a.m. Bacillus thuringiensis). Iz Gradskog sekretarijata napominju da ovi preparati nisu opasni za pčele.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je danas da je prinos suncokreta sa prvih požnjevenih njiva manji nego što se očekivalo, a procene su bile da će prosek biti oko 3,5 tona po hektaru, ali je manji za oko tonu.

“Prinosi na početku žetve upućuju na zaključak da će biti manji od očekivanih, a očekivalo se u proseku oko 3,5 tona po hektaru”, rekao je Jakšić za Betu. Dodao je da je rod na njivama na kojima je počela žetva pre nekoliko dana od 2,5 do tri tone po hektaru.

On je rekao da su to prinosi sa njiva na kojima su primenjene sve agrotehničke mere i gde nije bilo bolesti.

Smanjen prinos, kako je rekao, znak je da ni kvalitet nije najbolji jer bi zrno bilo teže da ima visok procenat masnoće.

Poljoprivrednici su očekivali da će suncokret bolje podneti ekstremno visoke temperature i nedostatak vlage od drugih poljoprivrednih kultura i da će prinos biti bolji nego kod ostalih useva.

Jakšić je rekao da su i lokalni trgovci svesni da će rod biti manji i nude otkupnu akontnu cenu od 60 dinara, ali da su velike domaće kompanije koje se bave prometom te sirovine počele da nude konačnu otkupnu cenu od 53 dinara čime vrše pritisak na manje trgovce da smanje cenu.

“Logično je da akontna cena iznosi 60 dinara, što je poskupljenje od blizu 100 odsto u odnosu na prošlogodišnju otkupnu cenu, ali i ulje je poslupelo sa 110 na 200 dinara, za takodje skoro 100 odsto”, rekao je Jakšić.

Prošle godine je otkupna cena suncokreta, kako je rekao, bila oko 36 dinara.

  • Za vojne i poljoprivredne penzionere koji primanja dobijaju na kućne adrese i na šalterima pošta, danas počinje isplata penzija za avgust, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Sa ovom isplatom penzionerima sleduju isti iznosi kao i prilikom isplate za jul.

  • Nakon uspešno realizovnih akcija “Posadi svoj hlad” u okviru kojih je organizacija Zeleni razvojni centar podelila 60.000 sadnica u preko 140 gradova i opština, građani su pokazali još veću zainteresovanost za novu akciju podele 40.000 sadnica belog jasena:”Kikinda se nalazi na spisku gde će na jesen biti podela sadnica i ovim putem želimo da obavestimo sve građane da pripreme lokaciju za sadnju svoje sadnice koju će moći da preuzmu besplatno. Uz sadnicu će biti dostavljeno i uputstvo za sadnju za one koji se sa sadnjom do sada nisu susreli. Takođe ova akcija predstavlja jedinstevnu priliku za porodice, gde će i deca moći da učestvuju u ovako lepim događajima i posaditi “svoje drvo” koje će rasti zajedno sa njima, a ujedno time negovati i graditi odnos i ljubav prema prirodi – poručuju iz Zelenog razvojnog centra.
  • Proteklog vikenda, ŽPG Melizmi Kulturnog centra grada Kikinde je na poziv Kulturnog Centra Vojković u Istočnom Sarajevu uzela učešće na velikom saboru izvornog stvaralaštva i u tri kategorije: literarni rad, scenski prikaz običaja iz kraja kojeg se dolazi kao i izvodjenje pesme na zadatu temu osvojila pehar i tri treća mesta od ukupno 60 Kulturno umetničkih društava iz Srbije i Republike Srpske,Crne Gore,BH. ŽPG je još jednom potvrdila da pored svoje banatske pesme i običaja, nosi u srcu srpsku izvornu pesmu i pesmu našeg naroda iz svih krajeva .
  • Takmičari Streličarskog udruženja “Apolo” nastupili su u nedelju 5. septembra na Državnom prvenstvu za mlađe kategorije i veterane u Beogradu u organizaciji SK DIF. U pitanju je bio tip takmičenja koji se gađa na Olimpijskim igrama tj. gađalo se na mete sa 60 i 50m. Na takmičenju je nastupilo 80 takmičara iz cele Srbije. Rezultati su sledeći:
    Sara Zamurović osvojila je srebrnu medalju olimpik stilom u kategoriji juniorki. Takođe, ponela je titulu vicešampionke Srbije olimpik stilom u kategoriji juniorki dok je Jožef Olah zasijao bronzanim sjajem compound lukom u kategoriji veterana. Đorđe Mišković popeo se na četvrto mesto olimpik stilom u kategoriji kadeta i bronzani pehar za treće mesto u prethodnoj takmičarskoj sezoni (2019/2020) dok je naš sugrađnain Danijel Mikan je za target discipline u stilu goli luk dobio diplome za prva mesta u kategoriji kadeta i pionira za prethodnu takmičarsku sezonu (2019/2020). Takmičari SK “Kentaur” osvojili su pet medalja na turniru u Temerinu, odnosno dve srebrne i tri zlatne. Najsjajnijim odličjima zasijali su junior Željko Barbat, Anja Mijuc u kategoriji kadetkinja i seniorka Kristijana Kukić. U muškoj seniorskoj konkurenciji, srebrna odličja zaslužili su Tibor Horvat i Branislav Francuski.
  • Sada već tradicionalni deveti po redu “Sova Kup” će u našem gradu ugostiti preko 100 tenisera u 3 dana. Teniski turnir se igra od 10. do 12. Septembra 2021. godine. To će ujedno biti i lepa prilika da se već u četvrtak, 9. septembra u sklopu programa “Svi za tenis, tenis za sve” na Danu otvorenih vrata TK Kikinda svi zainteresovani upoznaju sa istorijatom tenisa u Kikindi, Srbiji i  Svetu. U petak, 10. septembra održaće se turnir polaznika škole tenisa „Tenis 10s“ uz druženje sa najmladjim-polaznicima škole tenisa TK “Kikinda”. U subotu, od 10 sati predviđeno je svečano otvaranje 9. Sova KUP-a, turnir takmičara u svim kategorijama u okviru kojeg će nastupiti devojčice i dečaci svih uzrasta od 10-18 godina. Za nedelju planiran je turnir rekreacije i veterana svih kategorija sing-dubl.

• U utorak u Kikindi sunčano i toplo. Minimalna dnevna 10, maksimalna dnevna 27 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *