September 20, 2021
aktuelno

OŠ. ,,1. Oktobar” iz Bašaida spremno dočekuje novu grejnu sezonu – Kikinda Online News

Ministarstvo za zaštitu životne sredine ove godine opredelilo je 200 miliona dinara za zamenu kotlarnica u 24 jedinice lokalne samouprave, bez obzira na to bile one male ili velike, jer suština zamena kotlova na ekološki prihvatljivije gorivo doprineće boljem kvalitetu vazduha, odnosno uticaće na smanjenje aero zagađenja što je jedan od glavnih prioriteta resornog ministarstva. Upravo ovim povodom, u školi ,,1. Oktobar” u Bašaidu u toku su radovi na dovođenju gasa i rekonstrukciji kotlarnice, pa će na taj način za otprilike dve nedelje ova obrazovna institucija rešiti gorući, višedecenijski problem sa kojim se susretala i spremno dočekati novu grejnu sezonu, budući da su se đaci i zaposleni grejali na teško i veoma skupo lož ulje mazut izrazito niskog i lošeg kvaliteta. Ukupna vrednost investicije je 6,1 milion dinara, odnosno 3,6 miliona dinara sredstvima resornog Ministarstva, a ostatak iz budžeta grada Kikinde. Radove su danas posetili Sara Pavkov, posebna savetnica ministarke za zaštitu životne sredine i Nikola Lukač gradonačelnik Kikinde sa svojim saradnicima:

-” Nova grejna sezona u školi ,,1. Oktobar” biće bez lož ulja, uz razvojan sistem od škole, svlačionice, fiskulturne sale i to će mnogo značiti u smanjenju utroška za grejanje i očuvanju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine. Uveren sam da će mališani i roditelji biti mnogo zadovoljniji, grejanje će sigurno biti bolje i u skladu sa svim energetskim pravilima. Dugujemo veliku zahvalnost predstavnicima Ministarstvu za zaštitu životne sredine na poseti. Siguran sam da će do 1. oktobra sve biti postavljeno i u najboljem mogućem redu. Završetkom ovog projekta sa ponosom možemo da kažemo da će se sve škole grejati na gas” – rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, dok Sara Pavkov, posebna savetnica ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović dodaje:

-” Svaka jedinica lokalne samouprave kao što je Bašaid i škola ,,1. Oktobar” koju smo danas obišli imaće definitivno bolje uslove, lepšu i zdraviju životnu sredinu i sve preduslove za čistiju budućnost” – dodala je Pavkov.

Direktor bašaidske OŠ. ,,1. Oktobar” Mirko Vlajkov istakao je da će novu grejnu sezonu ova obrazovna institucija dočekati spremno, a da će radijatori biti topli:

-” U školi je rađeno dovođenje gasa, grejali smo se na lož ulje. Kotlovi su stari 40 godina tako da smo sada dobili investiciju za prelazak na gas zahvaljujući gradu i Ministarstvu. Evidentno je da će potrošnja energenta biti smanjena i samim tim u mnogome poboljšati rad zaposlenih u izvođenju nastavnih i vannastavnih aktivnosti” – precizirao je Vlajkov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *