September 20, 2021
aktuelno

Uz intonaciju himne “Bože pravde” počela nova školska godina: Ove godine u klupama 450 prvaka – Kikinda Online News

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač danas je zajedno sa svojim saradnicama Milenom Živkov, članicom Gradskog veća za kulturu i obrazovanje i Ramonom Tot, iz resora za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici poželeo srećan početak školovanja đacima prvacima u dve seoske škole: ,,Bratstvo-jedinstvo” u Banatskoj Topoli, ,,Slavko Rodić” u Banatskom Velikom Selu, kao i u školama ,,Feješ Klara” i ,,Žarko Zrenjanin” u Kikindi i tom prilikom uručio im prigodne poklone koji će im ulepšati i olakšati prve dane školovanja. Što se tiče Kikinde, nastava u osnovnim i srednjim školama je započeta intoniranjem himne Republike Srbije ,,Bože pravde” u normalnom režimu rada, odnosno nema deljanja odeljenja u grupe a časovi traju po 45 minuta. 16 osnovnih škola na teritoriji Kikinde otvorilo je svoja vrata za 450 prvaka, od ukupno 4.500 učenika koji pohađaju redovnu nastavu:

-” Spremno smo dočekali početak nove školske godine, poštujući sve propisane mere. Ove godine imamo osam prvaka što je za pet više nego prošle godine što je za nas svakako značajan napredak i nadamo se da će se taj trend nastaviti u narednom periodu. Primetno je da je broj đaka opao u svim seoskim sredinama u poslednjih desetak godina sigurno i do 50 odsto, zbog migracija prema gradskim sredinama, potrage za poslom ali ipak primetno je da i u našoj sredini postoje uslovi za zaposlenje i dosta naših mlađih meštana se vraća u selo, stambeni problemi se lakše rešavaju na selu nego u gradu, tako da se i iz tog razloga broj đaka predpostavljamo povećava. Naša škola ukupno broji 45 đaka sa dva kombinovana odeljenja prvih i trećih i drugih i četvrtih razreda” – kaže direktor OŠ. ,,Bratstvo – jedinstvo” u Banatskoj Topoli Vladimir Dejanović. Novu školsku godinu svečano i spremno je dočekala OŠ. ,,Feješ Klara” u Kikindi, koja od 216 upisanih učenika broji 21 đaka prvaka u srpskom i 6 đaka koji nastavu pohađaju u mađarskom odeljenju u prvom razredu:

-” Veoma je svečano danas u osnovnoj školi ,,Feješ Klara”, a ovaj dan smo dočekali ushićeni i radosni. Nadamo se da će taj osećaj potrajati duže i da ćemo nastavu moći da organizujemo po redovnom modelu” – dodaje Hermina Čemere, direktorica OŠ. ,,Feješ Klara” u Kikindi.

Većih epidemioloških problema što se tiče nastave nema, nalazimo se u redovnom režimu i nadamo se da će tako ostati dodao je direktora Osnovne škole ,,Žarko Zrenjanin” i predsednik Aktiva direktora škola Tihomir Farkaš:

-” Imali smo niz sastanaka na kojima smo u saradnji sa predstavnicima Ministarstva, načelnicom Školske uprave i gradskim Zavodom za javno zdravlje dogovorili sve korake koje ćemo preduzimati u narednom periodu, a poruka i roditeljima i deci jeste da mogu da budu mirni. Što se tiče epidemiološke situacije, sve će se pratiti na dnevnom nivou, a u slučaju da moramo da načinimo ikakve promene, to ćemo i učiniti sve u interesu naše dece. Veoma smo zadovoljni kako smo započeli školsku godinu, 70 prvaka je krenulo u našu školu. Kolektiv je veoma srećan što smo krenuli sa normalnom i redovnom nastavom i iskreno se nadamo da će tako ostati” – dodao je Farkaš.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač zajedno je sa članicama Gradskog veća Ramonom Tot i Milenom Živkov na lep način poželeo dobrodošlicu svim đacima prvacima na veoma važan dan u njihovim životima:

-” Naglasila bih pre svega da je sve spremno za početak nove školske godine. 1. septembar dan je kojem se najviše raduju đaci i prosvetni radnici. Danas smo obišli četiri osnovne škole – dve na selima i dve u gradu i prvacima poželeli lep početak školovanja i školske godine za koju se iskreno nadamo da će biti bolja nego prethodne dve” – ukazala je Milena Živkov članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *