September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 1. septembar – Kikinda Online News

Danas je sreda, 1. septembar, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

• Ðaci se danas vraćaju u školske klupe, u većem delu Srbije po modelu nastave koji podrazumeva časove od 45 minuta i kompletna odeljenja u učionicama, a dalji način rada zavisiće od epidemiološke situacije u lokalnim samoupravama.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, u prvoj nedelji nove školske godine u svim osnovnim i srednjim školama biće organizovana neposredna nastava, osim u 15 opština, gde će se održavati drugi model rada, kombinovanjem neposredne i nastave na daljinu, dok će odeljenja biti podeljena u grupe.Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač danas je zajedno sa svojim saradnicama Milenom Živkov, članicom Gradskog veća za kulturu i obrazovanje i Ramonom Tot, iz resora za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici poželeo srećan početak školovanja đacima prvacima u dve seoske škole: ,,Bratstvo-jedinstvo” u Banatskoj Topoli, ,,Slavko Rodić” u Banatskom Velikom Selu, kao i u školama ,,Feješ Klara” i ,,Žarko Zrenjanin” u Kikindi i tom prilikom uručio im prigodne poklone koji će im ulepšati i olakšati prve dane školovanja. Što se tiče Kikinde, nastava u osnovnim i srednjim školama je započeta intoniranjem himne Republike Srbije ,,Bože pravde” u normalnom režimu rada, odnosno nema deljanja odeljenja u grupe a časovi traju po 45 minuta. 16 osnovnih škola na teritoriji Kikinde otvorilo je svoja vrata za 450 prvaka, od ukupno 4.500 učenika koji pohađaju redovnu nastavu.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač danas je zajedno sa svojim saradnicama Milenom Živkov, članicom Gradskog veća za kulturu i obrazovanje i Ramonom Tot, iz resora za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici poželeo srećan početak školovanja đacima prvacima u dve seoske škole: ,,Bratstvo-jedinstvo” u Banatskoj Topoli, ,,Slavko Rodić” u Banatskom Velikom Selu, kao i u školama ,,Feješ Klara” i ,,Žarko Zrenjanin” u Kikindi i tom prilikom uručio im prigodne poklone koji će im ulepšati i olakšati prve dane školovanja. Što se tiče Kikinde, nastava u osnovnim i srednjim školama je započeta intoniranjem himne Republike Srbije ,,Bože pravde” u normalnom režimu rada, odnosno nema deljanja odeljenja u grupe a časovi traju po 45 minuta. 16 osnovnih škola na teritoriji Kikinde otvorilo je svoja vrata za 450 prvaka, od ukupno 4.500 učenika koji pohađaju redovnu nastavu.

• Kikindski Rotary klub i ove godine nagrađuje najbolje studente preko konkursa za dodelu studentskih stipendija za školsku 2021/2022. godinu studentima Univerziteta u Beogradu ili Novom Sadu sa mestom prebivališta u Gradu Kikindi. Uslovi su da je student upisao prvu godinu fakulteta i da je na budžetskom finansiranju, kao i to da je pokazao odličan uspeh u prethodnom školovanju ili odličan uspeh iz kompatibilnih predmeta. Molbu sa ličnim podacima, kraćom biografijom, mestom stanovanja, uverenje o upisu na fakultet, naznaku mesta koje je kandidat zauzeo na rang listi i dokaz o prethodnom školovanju potrebno je dostaviti najkasnije do 15. septembra putem Pošte na adresu: Rotari klub Kikinda, Ive Lole Ribara 39 23300 Kikinda. Propratnu dokumentaciju dostaviti u fotokopijama. Mesečni iznos stipendije iznosi 6.000 dinara.

  • Potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović uputio je povodom 1. septembra – Dana kadrovske službe, čestitku svim pripadnicima ove službe.

Briga o čoveku uvek i svuda mora biti primarna obaveza svih nas, jer su ljudi ono što čini jedan sistem jakim, rekao je Stefanović, saopštilo je ministarstvo odbrane: “Oni su snaga našeg Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i to nikada ne smete smetnuti s uma. Čestitam vam praznik uveren da ćete predanim i kvalitetnim radom u periodu pred nama dati sve od sebe da svaki pripadnik našeg sistema oseti da država brine o njemu, poštuje njegov rad i uvažava ga, pre svega, kao čoveka”, naveo je Stefanović.

  • Najvažnije novine koje predviđa Predlog Zakona o zaštiti potrošača su uvođenje registra “ne zovi”, uvođenje prekršajnih naloga, kao i predračuna za usluge veće od 5.000 dinara, a njime je unapređen i postupak vansudskog rešavanja potrošačkih sporova, kaže pomoćnik ministra u sektoru za zaštitu potrošaca u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Višnja Rakić.

Ona za Tanjug objašnjava da su kroz predlog zakona primenjene direktive Evropske unije, što je naša obaveza, kao i da se u definisanju konkretnih rešenja vodilo računa o problemima sa kojima se građani suočavaju i na šta se najviše žale. Prema rečima pomoćnice ministra u sektoru za zaštitu potrošaca u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Višnje Rakić zakon će zaštitu potrošaca podići na jedan viši nivo, a predlog će se naći pred poslanicima u Skupštini Srbije na sednici koja je zakazana za utorak, 7. septembar.

• Prema merenjima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija suspendovanih čestica RM10 nije prekoračila dnevnu graničnu vrednost od 50 mikrograma po kubnom metru ni na jednom mernom mestu, objavilo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ministarstvo apeluje na građane da, kada je reč o kvalitetu vazduha, prate izveštaje relevantnih državnih institucija, poput Agencije za zaštitu životne sredine, čiji podaci su, kako je navedeno, provereni i verifikovani.

  • Zdravko Ljiljak, počasni građanin Kikinde i nosilac mnogobrojnih priznanja i odlikovanja preminuo je juče u svojoj 94. godini života. Zdravko Ljiljak je bio borac 6. Ličke divizije formirane novembra 1942. godine koja je spadala u red najborbenijih divizija, a za postignute uspehe u borbama, odlukom Vrhovnog štaba, 19. marta 1944. proglašena je proleterskom. Takođe, Zdravko Ljiljak je učestvovao je oslobodilačkim dejstvima ove divizije, bio zatvaran u logorima u Hrvatskoj i ranjavan nekoliko puta. Svojom hrabrošću i požrtvovanjem doprineo je pobedi nad fašizmom u Drugom svetskom ratu a svojim zalaganjem i delovanjem postao je primer budućim generacijama. Šestog oktobra prethodne godine prilikom uručenja priznanja za počasnog građanina Kikinde u Gradskoj kući, Zdravko Ljiljak poručio je svima: “Kikinda je jedna, volite je, baš kao što sam je ja voleo svih ovih godina”. Sahrana Zdravka Ljiljka održaće se u četvrtak, 2. septembra od 14:30 na Mokrinskom groblju u Kikindi.

• Ukoliko to dozvole vremenske prilike, još večeras sa početkom od 20 časova u dvorištu biblioteke ,,Jovan Popović” Kikinđani će biti u prilici da pogledaju najnovije filmsko ostvarenje domaće kinematografije ,,Nečista krv – Greh predaka”. Karte po ceni od 300 dinara mogu se kupiti pre početka projekcije filma.

• Promocija dve knjige priča Radovana Vlahovića „Sve je u glavi” i „Pun mesec i harmonika” i knjige „Panonsku ti dušu pružam: kritička razmatranja kratke proze Radovana Vlahovićaˮ autorke Milane Poučki održaće se u subotu 4. septembra 2021. godine u Banatskom kulturnom centru sa početkom u 19 časova.

O knjigama govore: Radovan Vlahović, Milana Poučki, Jelena Đorđević i Senka Vlahović. 

  • Auto-moto savez Srbije danas je, zbog početka školske godine, apelovao na vozače da se strogo pridržavaju propisanih brzina.

AMS takođe upozorava vozače da i posebno vode računa o bezbednosti saobraćaja u zonama škola. Kako se navodi u saopštenju, početak školske godine donosi pojačan intenzitet saobraćaja u gradovima što je razlog više da se opreznije vozi.

I Državna Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je danas, povodom početka školske godine da vozači posebno budu oprezni jer se očekuje pojačan saobraćaj u zonama škola i naselja.

Agencija je podsetila da je za pet godina 1.790 dece koja su bili pešaci povređeno u saobraćaju, od čega 182 u zonama škola.

• Na instagram profilu Siniše Malog od danas zvanično počinje nova rubrika “Pitajte ministra finansija”, gde će se početkom svakog meseca obrađivati jedna tema iz nadležnosti tog ministarstva.

To je na svom profilu objavio ministar Mali.

“Prošle nedelje smo vas zamolili da nam predlažete teme, i najveći broj vas je predložio da prva tema budu e – fakture. Vaša pitanja u vezi sa e – fakturama možete da postavljate putem instagram storija, a u istoj formi ću i odgovarati, nakon čega će svaka tema biti sačuvana kao ‘highlights’. Čekam vaša pitanja!”, napisao je ministar Mali.

Reprezentativac Srbije Željko Dimitrijević osvojio je danas srebrnu medalju u bacanju čunja u klasi F51 na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Dimitrijević je osvojio bronzu rezultatom 35 metara i 29 centimetara iz šeste serije, što je njegov novi lični rekord. On je bacao još 34,20 metara, 33,09, 34,95 metara, 35,21 i 33,03 metra.

Zlatnu medalju novim svetskim rekordom od 35,42 metara osvojio je ruski takmičar Musa Tajmazov.

Slovački takmičar Marjan Kužeja osvojio je bronzu sa 30,66 metara.

Dimitrijević je osvojio treću medalju za Srbiju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, nakon što je ranije danas strelac Dragan Ristić osvojio zlato, a stonoteniserke Borislava Perić Ranković i Nada Matić bronzu u ekipnoj konkurenciji.

Reprezentativke Srbije u stonom tenisu Borislava Perić Ranković i Nada Matić nisu danas uspele da se plasiraju u finale u ekipnoj konkurenciji u klasi 4-5, ali su osvojile bronzanu medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

• Srpske stonoteniserke izgubile su u polufinalu od Švedske sa 0:2. U prvom meču Perić Ranković i Matić su izgubile od Ingele Lundbek i Ane Karin Alkvist sa 1:3 (8:11, 11:9, 7:11, 7:11).

U drugom meču Perić Ranković izgubila je od Alkvist sa 0:3 (4:11, 3:11, 8:11).

Srpske stonoteniserke su plasmanom u polufinale osvojile bronzanu medalju.

To je druga medalja za Srbiju na Paraolimpijskim igrama, nakon što je ranije danas strelac Dragan Ristić osvojio zlato.

Bronzanu medalju osvojile su i Britanke, koje su u polufinalu sa 0:2 izgubile od Kine.

• Putevi Srbije upozoravaju vozače da se produžavaju do 30. septembra radovi na sanaciji kolovoza na deonici Bačka Topola- Senta i da će odvijati od 7 do 17 časova.

Radovi su obeleženi adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

• U Srbiji će sutra posle oblačnog jutra biti uglavnom sunčano vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Najniža temperatura biće od 10 do 15, najviša od 22 do 25 stepeni, vetar slab i umeren, na istoku povremeno jak severozapadni, uveče u slabljenju.

Meteorološke prilike će biti nepovoljne za srčane bolesnike, a oprez je neophodan i kod asmatičara. Moguće meteoropatske reakcije su glavobolja, malaksalost i bolovi u mišićima. U Kikindi sutra delimično oblačno. Minimalna dnevna temperatura 11, maksimalna dnevna 24 stepena.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *