September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za utorak, 31. avgust – Kikinda Online News

Danas je utorak, 31. avgust, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

• Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na izgradnji gradske pijace u Kikindi, za šta je iz pokrajinskog budžeta, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, izdvojeno ukupno 244,1 milion dinara.

Reč je o novoizgrađenom objektu bruto površine oko 3300 metara kvadratnih, saopštila je pres služba Pokrajinske vlade.

” Uradili smo važnu stvar, ovo je samo deo našeg zajedničkog napora – države Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Kikinde – da i ovde, na severu Banata, život učinimo boljim”, izjavio je Mirović. Mirović je najavio da nas u narednih nekoliko nedelja očekuje i početak radova na rekonstrukciji Kikindske bolnice, posao koji će se finansirati sredstvima Vlade Republike Srbije. Prema Mirovićevim rečima, do kraja godine trebalo bi da počnu i radovi na izgradnji brze saobraćajnice od Sombora do Kikinde, takozvanog vojvođanskog osmeha koji će prvo krenuti da se realizuje na teritoriji Grada Sombora. Uverili smo se danas da ćemo za mesec i po dana dobiti funkcionalnu i modernu pijacu koja će krasiti naš grad. Ovo je projekat o kom građani Kikinde maštaju decenijama”, izjavio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

• Đaci se sutra vraćaju u školske klupe, u većem delu Srbije po modelu nastave koji podrazumeva časove od 45 minuta i kompletna odeljenja u učionicama, a dalji način rada zavisiće od epidemiološke situacije u lokalnim samoupravama.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, u prvoj nedelji nove školske godine u svim osnovnim i srednjim školama biće organizovana neposredna nastava, osim u 15 opština, gde će se održavati drugi model rada, kombinovanjem neposredne i nastave na daljinu, dok će odeljenja biti podeljena u grupe. Prema poslednjim podacima, u petnaest opština: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik nastava će se odvijati po kombinovanom modelu.

• Studenti koji ove godine upisuju prvu godinu osnovnih studija na nekoj od visokoškolskih ustanova u Beogradu, moći će da se od srede, 1. septembra prijave za smeštaj u nekom od studentskih domova u sklopu Ustanove Studentski centar “Beograd”, saopštila je danas ta ustanova.

Pravo na smeštaj imaju studenti koji prvi put upisuju prvu godinu osnovnih akademskih ili integrisanih studija, čije se školovanje finansira iz budžeta Srbije, koji imaju državljanstvo Srbije ili države u regionu i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju.

• Od 1. septembra će biti otvoren konkurs za smeštaj u 10 studentskih domova Studentskog centra Novi Sad.

Studentima je na raspolaganju 2.654 slobodnih mesta u domovima u Novom Sadu, kao i 208 mesta u Studentskom domu u Zrenjaninu i 143 mesta u Somboru.

• Više od 40 odsto gimnazijalaca oseća se depresivno i anksiozno zbog nedolaska u školu, skoro 70 odsto njih je zbog toga frustrirano, a 72 odsto je kvalitet znanja iz prethodne školske godine ocenilo kao loš, pokazuju rezultati ankete koju je sproveo Forum beogradskih gimnazija u saradnji sa školskim psiholozima.

Forum beogradskih gimnazija je na konferenciji za medije, povodom početka nove školske godine, predstavio istraživanje o zadovoljstvu, kvalitetu i problemima u uslovima kombinovane i onlajn nastave.

• Na jučeranju akciju dobrovoljnog davanja krvi koja je održana u Crvenom krstu Kikinda odazvalo se 30 naših sugrađana od kojih je 28 darovalo krv. Naredna akcija održaće se u ponedeljak  6. septembra od 8:30 do 13:00 časova.

• Radovi na održavanju državnog puta I B od Zrenjanina ka Sutjesci izvode se do 4. septembra, a saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila i regulisan je semaforskom signalizacijom.

Kako je saopšteno iz Puteva Srbije, radovi su obeleženi adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

• Na delu državnog puta I A reda broj 1, na deonici petlja Horgoš – Granični prelaz Horgoš, izvode se radovi na čišćenju srednjeg pojasa, zbog čega će za saobraćaj biti zatvorena preticajna saobraćajna traka, u smeru ka GP Horgoš, saopštilo je danas JKP “Putevi Srbije”.

Kako se navodi, radovi su obeleženi adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

• Narandžasti karavan u boji ludaje danas je u Beogradu završio sa promocijom centralne kikinske manifestacije 36. po redu “Dana ludaje” koji će se održati od 9. do 12. septembra. Beogrđanima su se predstavili mališani iz vrtića “Plavi čuperak, KUD Mokrin, muzičar i čuvar tradicije Milan Vašalić kao i deo tamburaškog orkestra kikindskog Kulturnog centra.

• Za sam kraj manifestacije “Kikindski leto” koju organizuje Turistička organizacija grada Kikinde, večeras sa početkom od 20 časova u sali Narodnog pozorišta biće održano muzičko-poetsko veče francuskih šansona u izvedi Lorana Prokopića i Borka Miljkovića. Ulaz je slobodan.

• U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno i malo svežije, na severozapadu suvo, u ostalim krajevima mestimično s kratkotrajnom kišom ili pljuskom.

Kasnije popodne i uveče prestanak padavina, a zatim i postepeno razvedravanje. U Kikindi prepodne oblačno, poslepodne razvedravanje. Minimalna dnevna 12, maksimalna dnevna 22 stepena.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

One thought on “Dnevni rezime za utorak, 31. avgust – Kikinda Online News

  1. Opet nemate izveštaj o broju inficiranih od covid -a 19 na dnevnom nivou .Šta vredi moj komentar kad ga brišete ako vam se nesviđa..Medijske slobode i sloboda govora samo ako hvalimo sns bagru. Neide to tako !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *