September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 30. avgust – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 30. avgust, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

• Đaci se od srede vraćaju u školske klupe, u većem delu Srbije po modelu nastave koji podrazumeva časove od 45 minuta i kompletna odeljenja u učionicama, a dalji način rada zavisiće od epidemiološke situacije u lokalnim samoupravama.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, u prvoj nedelji nove školske godine u svim osnovnim i srednjim školama biće organizovana neposredna nastava, osim u 15 opština, gde će se održavati drugi model rada, kombinovanjem neposredne i nastave na daljinu, dok će odeljenja biti podeljena u grupe. Tih 15 opština su, prema poslednjim podacima, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik i u tim sredinama nastava će se odvijati po kombinovanom modelu.

• Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da će se nastava u školama odvijati redovno ili na daljinu u zavisnosti od procene epidemiološke situacije, i to na nedeljnom nivou za osnovce, a dan za danom za učenike srednjih škola.

Gostujući na TV Prva, Ružić je ponovio da će u narednoj školskoj godini primenjivati tzv. “model semafora”, i objasnio na primeru dva dečaka:

“Ako se Filip zarazi, đaci ce nositi maske u odeljenju. Ako se Filip i Branko zaraze, biće organizovana onlajn nastava u trajanju od 10 dana”, objasnio je Ružić.

• Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je da će od 1. septembra do 31. oktobra spovesti istraživanje o bezbednosti i kvalitetu života žena.

Istraživanje se, kako navode iz Zavoda, radi na osnovu ugovora o sprovođenju IPA-2017 regionalnog projekta. Istraživanjem će biti obuhvaćeno 7.000 domaćinstava, a podaci će se koristiti isključivo u statističke svrhe, navode iz RZS.

Trideset godina od izbijanja ratnih sukoba u bivšoj Jugosalviji još uvek se traga za 9.969 nestalih, saopštio je danas Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) povodom Međunarodnog dana nestalih.

“Nestanak oko 35.000 ljudi u ratovima 1990-ih na prostoru bivše Jugoslavije njihovim porodicama i bližnjima zadao je težak bol i patnju, a nama kao društvu obavezu da pomognemo porodicama u rešavanju njihovih problema. Neke porodice traže svoje najmilije čak 30 godina, a sudeći po dosadašnjoj dinamici, njihova potraga može se nastaviti decenijama”, navodi se u saopštenju MCKC. Međunarodni komitet Crvenog krsta apeluje na nacionalne vlasti u regionu da im omoguće pristup informacijama iz svojih arhiva, i vojnih i civilnih, koje se odnose na nestala lica, kako bi se taj proces konačno ubrzao.

• Poljoprivreda i prehrambena industrija Srbija ostvarili su za šest meseci ove godine ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu vrednu gotovo 3,1 milijardu evra, što je povećanje od 11,7 odsto u odnosu na isti period lane, objavila je Privredna komora Srbije. Izvezeno je robe za 1,98 milijardi evra, što je povećanje od 13,6 procenata u odnosu na rezultate iz 2020. godine, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 19,6 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Uvoz je vredeo blizu 1,12 milijardi evra, što je za 8,4 odsto više u odnosu na prvih šest meseci 2020. sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 8,6 procenata.

Ostvaren je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za šest meseci ove godine od 859,4 miliona evra, što je povećanje od 21,1 odsto u odnosu na polovinu 2020. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 177 procenata i veća je u odnosu na šest meseci prošle godine kada je iznosila 169 odsto.

Najvažniji proizvodi izvoza agrara u prvoj polovini 2021. su kukuruz (298,9 miliona evra), smrznute maline (137,4 miliona evra), pšenica (91,1 miliona evra), cigarete koje sadrže duvan (88,5 miliona i duvan za pušenje – 86,4 miliona evra).

Prema strukturi izvoza najzastupljenije su žitarice sa 26,8 odsto, voće i povrće sa 22 procenta, duvan i proizvodi od duvana sa 9,7 i pića 6,8 odsto.

Na uvoznoj strani, najvažniji proizvodi su banane – 35,1 miliona evra, različiti proizvodi za ishranu vredni nešto više od 55 miliona evra, nepržena kafa 22,1 milion, cigarete 19,7 miliona evra, i meso od domaćih svinja za 18 miliona evra.

U strukturi uvoza najveće učešće ima voće i povrće sa 24,8 posto, kafa i čaj sa 11 procenata i duvan sa 8,9 odsto.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu u prvoj polovini ove godine su zemlje EU sa učešćem u izvozu od 55,8 odsto (1.102,9 miliona evra), potom zemlje CEFTA regiona sa 22,7 procenata (448,8 miliona evra) i Rusku Federaciju sa 7,8 posto (153,6 miliona evra).

U odnosu na isti period 2020. godine, vrednost izvoza u povećana je u zemlje EU za 27 odsto, u Rusiju za 14,8 procenata, a u CEFTA zemlje za 6,6 posto.

U EU se najviše izvozio kukuruz, pšenica, beli šećer, ječam, voda, maline, soja, i drugo, dok se u CEFTA najviše izvozio kukuruz, bezalkoholna pića, jestivo suncokretovo ulje, cigarete, pšenica, brašno…

Vrednost uvoza iz zemalja EU tokom prvih šest meseci ove godine bila je 748,8 miliona evra, što čini 67,2 odsto ukupnog uvoza, sledi CEFTA regiona sa 96,3 miliona evra uvoza i učešćem od 8,6 posto, i iz Rusije sa 45,1 miliona evra i učešćem uvoza od četiri procenta.

U odnosu na posmatrani period 2020. vrednost uvoza iz zemalja EU je povećana za 11,4 posto, dok je iz Rusije smanjen za 21,1 odsto.

Iz zemalja EU je najzastupljeniji uvoz proizvoda za ishranu, mesa od domaćih svinja, obična i gazirana voda, preparati na bazi ekstrakata, esencija, kao i prerađevina od mesa.

Iz zemalja CEFTA se najviše uvozio paradajz, malina, mleko i pavlaka, krstavci, uljane pogače, meso od domaćih svinja, ulje od suncokreta…

• Mališani iz vrtića “Kolibri” uz po koju recitaciju i pesmu koju su izveli u pratnji tamburaškog orkestra KCK-a i KUD-a “Mokrin”, ali i nezaobilaznu pitu sa ludajom, pozvali su Zrenjanince i Novosađane na 36. manifestaciju “Dani ludaje” koja će se održati od 9. do 12. septembra u našem gradu. Narandžasti karavan sutra putuje u Beograd.

Novi domaći film “Nečista krv – Greh predaka” reditelja Milutina Petrovića prvog vikenda u bioskopima Srbije i regiona je dostigao 22.000 gledalaca, što ga trenutno čini najgledanijim filmom u domaćim bioskopima, saopštio je distributer iz Beograda “Fame Solutions”.

Nakon prikazivanja na letnjim festivalima po Srbiji, film je imao svečanu premijeru 24. avgusta u Kombank Dvorani, a od 26. avgusta počeo je da se prikazuje u bioskopima širom zemlje, u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Večeras sa početkom od 20 časova ovaj film će premijerno biti prikazan u dvorištu Narodne biblioteke ,,Jovan Popović”. Karte po ceni od 300 dinara mogu se kupiti pre početka projekcije filma.

• Za sam kraj manifestacije “Kikindsko leto” koju organizuje Turistička organizacija grada Kikinde, sutra će sa početkom od 20 časova u sali Narodnog pozorišta biti održano muzičko – poetsko veče “Veče šansone” vokalno instrumentalnog soliste Lorana Prokopića i uz klavirsku pratnju Borka Milinkovića. Ulaz je slobodan.

• U Srbiji sutra ujutru po kotlinama kratkotrajna magla, na severu ujutru i pre podne pretežno oblačno, mestimicno sa kišom, a u ostalim krajevima pretežno sunčano.

Posle podne i uveče promenljivo oblačno, u zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima ponegde kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom. U Kikindi u utorak prepodne moguća slaba kiša. Minimalna dnevna 13, maksimalna dnevna 23 stepena.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

One thought on “Dnevni rezime za ponedeljak, 30. avgust – Kikinda Online News

  1. Zašto nema podataka o dnevnom broju obolelih u gradu i opštini . To je sad važnije od ovih vesti. Covid 19 na prvom mestu pa posle lažne vesti. Ko igra glavnu mušku ulogu u ” Nečistoj krvi” to nesmete napisati.Gazda neda ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *