September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 26. avgust – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 26. avgust, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Ministarstvo rudarstva i energetike će 3. septembra objaviti javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, a posle toga će lokalne samouprave nastaviti da sprovode dalje korake, izjavila je državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

“Najvažnija informacija za građane je da je procedura pojednostavljena i da je jedino potrebno da se obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu”, rekla je ona gostujući na RTS-u.

“Najvažnija informacija za građane je da je procedura pojednostavljena i da je jedino potrebno da se obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu”, rekla je ona gostujući na RTS-u.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike Atanacković je istakla da će postupak posle objavljivanja javnog poziva biti isti kao i u slučaju subvencionisanja zamene stolarije.

Istakla je da se u Srbiji u procesu energetske tranzicije prate svetski tokovi.

“Kada govorimo o tome da građani mogu da postanu kupci i proizvođači, što je novost kod nas, malo toga je potrebno uraditi. Danas Vlada Srbije usvaja uredbu o prosumeru i počinje primena ovog propisa, što je u stvari samo jedan korak do solarnih panela”, rekla je ona.

Podsetila je da je ranije bilo potrebno ispuniti niz administrativnih procedura i da je postupak trajao i duže od šest meseci.

“Danas je sve drugačije. Građani samo treba da se posle kupovine i ugradnje panela obrate snabdevaču, sa kojim izmene ugovor i nakon toga budu priključeni na mrežu”, rekla je Atanacković.

Pojasnila je da će od tada svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika, pa će ako su proizveli više nego što su potrošili tu količinu prebaciti za sledeći mesec.

Atanacković je istakla da je površina krovova u Srbiji oko 600 kvadratnih kilometara i da bismo, ako se iskoristi samo deset odsto tog kapaciteta, mogli da imamo oko šest gigavata struje iz solarnih panela.

“Solarni paneli imaju dvostruku korist za sve nas. Ekonomski su isplativi za sedam do osam godina, a radni vek im je 25 godina”, navela je ona i dodala da paneli umanjuju i račune za struju.

“Sledeći bitan razlog jeste da svi počnemo da vodimo računa o zdravlju životne sredine i energetskoj efikasnosti, jer godišnje kroz prozor bacimo proizvodnju jedne termoelektrane”, zaključila je Jovanka Atanacković.

• Privrednici iz sektora metalske i elektro industrije do 3. septembra mogu da se prijave za učešće u drugoj tematskoj nedelji pod nazivom “Svemir”, u okviru predstavljanja srpske privrede na Svetskoj izložbi “Ekspo 2020 Dubai”, saopšteno je danas iz Privredne komore Srbije (PKS).

Tokom nedelje posvećene “Svemiru” (Space Week), koja se održava od 17. do 23. oktobra na Svetskoj izložbi “Expo 2020 Dubai”, firme metalskog i elektro sektora koje se bave svemirskim i avio tehnologijama, tehnologijama proizvodnje “mini” satelita (CubeSat), avio industrijom, inovacijama, kao i tehnološko-inovativni startapovi i privredna društva u oblasti razvoja i istraživanja u ovim oblastima mogu da predstave svoje proizvode i povežu se sa biznis partnerima.

U okviru organizovanog nastupa obezbeđene su povlastice za učesnike.

Prema pristiglim prijavama, na izložbi će biti predstavljeni proizvodno tehnološki programi metalskog i elektro sektora, među kojima su i inovativnim proizvodima – simulator za astronaute, delovi i oprema za avioindustriju, komponente za medicinske uređaje i mašine u oblasti naprednih tehnologija.

Za izložbu su zainteresovane i relevantne istraživačke i naučne istitucije koje će prezentovati svoje inovacije i biti u prilici da pronađu potencijalne kooperante, dobavljače, saradnike i investitore iz različitih zemalja i kontinenata.

PKS ističe da prisustvo relevantnih svetskih institucija i proizvođača u oblasti svemirskih tehnologija i avio industrije na Svetskoj izložbi predstavlja značajnu priliku za naše kompanije i institucije da postanu vidljivije i uspostave saradnju sa velikim sistemima kao što su NASA, Evropska svemirska agencija (ESA), SPACE X, BOEING.

Predstavnici kompanija treba da popune prijavne formulare koje dostavljaju najkasnije do 3. septembra na mejl Udruženja za metalsku i elektro industriju PKS: metalska@pks.rs <mailto:metalska@pks.rs>

 • Zavod za javno zdravlje Kikinda vrši kvantitativno određivanje IGG antitela na virus Sars-Cov2 svakog dana osim nedelje u periodu od 07:00 do 09:00 časova. Testiranje se vrši u prostorijama Centra za mikrobiologiju u krugu Opšte bolnice Kikinda, adresa Đure Jakšića 110, Kikinda. 

Izdavanje rezultata se vrši u periodu od 14:00 do 15:00 časova. Pre dolaska na testiranje potrebno je izvršiti uplatu na podračun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Cena testiranja ostala je nepromenjena od 20. maja i iznosi 1.800 dinara.

Informacije i zakazivanje na broj 0230/442-857 u periodu od 7:00 do 15:00.

 • Današnju akciju u Crvenom krstu Kikinda je posetilo 97 dobrovoljnih davalaca krvi, od kojih je 89 dalo krv. U porodicu novih davalaca priključilo se 19 naših sugrađana. Naredna vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se u ponedeljak, 30. avgusta od 8:30 do 13:00 časova u prostorijama Crvenog krsta Kikinda.
 • Gradski štab za vanredne situacije obaveštava javnost da će se od strane Operativnog centra 112 Kikinda u sredu, 1. septembra u 12 časova vršiti provera ispravnosti sirena za uzbunjivanje emitovanjem znaka „Prestanak opasnosti“ – jednoličnim tonom u trajanju od 60 sekundi, u svim opštinama Severnobanatskog upravnog okruga.
 • Akcija besplatnog sakupljanja kabastog, krupnog otpada koji zajednički realizuju kompanija FCC Environment i Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj nastavlja se u Ruskom Selu i u Banatskoj Topoli. Od 27. do 29. avgusta kontejneri će nalaziti na uglovima sledećih ulica u tom mestu: Stevice Jovanovića i Žarka Zrenjanina, Solunskih Dobrovoljaca i Žarka Zrenjanina, Braće Domazet i Njegoševe i u ulici Braće Opsenice, kod Veterinarske stanice, a od ponedeljka 30. avgusta do srede 1. septembra na uglu Feješ Klare i Vojvode Knićanina, Đure Jakšića i Doža Đerđa, u ulici Petefi Šandora kod katoličkog groblja i na uglu ulice Mladena Stojanovića i Vojvode Knićanina, a od četvrtka, 2. do petka 3. septembra: ugao ulice Bratstva Jedinstva i Feješ Klare, preko puta škole u ulici Bratstva Jedinstva, ugao Kikindske i Banatske i na uglu Banatske ulice kod ciglane. U Banatskoj Topoli od petka 27. do nedelje 29. avgusta kontejneri će biit postavljeni i na uglovima sledećih ulica u Banatskoj Topoli: Bašaidska, kod magacina, Beogradske i Novog Reda, Oslobodilačka kod Mesne zajednice i Nikole Tesle kod parkinga, a od ponedeljka 30. avgusta do srede 1. septembra ulica Nikole Tesle, Petefi Šandora i Kikindska na parkingu kod stajališta.
 • Da nastavna godina može početi na inovativan način, pokazali su profesori razredne nastave Kikinde i okolnih sela koji su se okupili na akreditovanom stručnom skupu koji je prethodnog dana održan u organizaciji OŠ “Vuk Karadžić” u Kikindi. Cilj strunog skupa, unapređenje digitalnih kompetencija učenika i nastavnika i upotreba informaciono komunikacionih tehnologija, je ostvaren putem predavanja i prezentacije primera dobre prakse.
  Plenarno izlaganje na temu “Projektna nastava kao inovacija” je realizovala Dr Gordana Rackov, viši pedagoški savetnik i direktor OŠ “Sveti Sava”. Ona je bila otvorena za sva pitanja, nedoumice i razmenu iskustva među nastavnicima. Usledila je prezentacija Suzane Veljković, samostalnog pedagoškog savetnika i profesora razredne nastave iz OŠ”Branko Miljković” iz Niša, ovenčane nagradom “Dimitrije Mita Čipčić” u organizaciji OŠ “Vuk Karadžić” iz Kikinde 2019. godine. Prezentacija je pokazala kako može da se inovativno koristi u nastavi aplikacija “Devar”, putem mobilnih telefona u mlađim razredima Osnovne škole. Inovacija u razrednoj nastavi označava kreativno osmišljavanje, pripremu i realizaciju nastave korišćenjem novina koje imaju za cilj da aktiviraju i motivišu učenike i unaprede nastavu i učenje. U nastavnoj inovaciji ključnu ulogu ima nastavnik. Ovo je zaključak kojim je završen stručni skup organizovan na inicijativu Desanke Ristić, pedagoškog savetnika, a uz iziuzetnu pordršku domaćina i saradnika skupa Olivere Lazić, direktora, Dragane Stanić, pedagoga i Zorana Kuzmanova, sekretara OŠ “Vuk Karadžić”. Otvorenost ka inovacijama je korak ispred vremena u kojem se nastava odvija i razvija, spremnost da se izađe iz klasičnih okvira, nađu putevi i načini koji inspirišu nove generacije đaka rođenih u veku savremenih tehologija.
 • Najnovije ostvarenje filma “Nečista krv: Greh predaka” u režiji Milutina Petrovića i scenariju Milene Marković i sa Draganom Bjelorglićem, Anđelom Jovanović i Katarinom Radivojević u glavnim ulogama, naši sugrađani moći će da pogledaju od subote, 28. avgusta do srede 1. septembra u dvorištu biblioteke ,,Jovan Popović” sa početkom od 20 časova. Ulaznice po ceni od 300 dinara mogu se kupiti pre početka projekcije. Film je zasnovan na delima Bore Stankovića i govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine u periodu tokom 19. veka.Priča filma prati Hadži Trifuna, bogatog trgovca i predvodnika hrišćanske manjine u Vranju koji živi u harmoniji s turskim vlastima, održavajući svoju reputaciju u tada turskoj varoši na granici s oslobođenim delom Srbije.Njegova dva sina spremaju se da ga naslede u ulozi vođe, ali na tom putu stoje spletke turskih begova. Trifun, pokušavajući da očuva svoje bogatstvo i moć, pokreće niz događaja koji će izazvati užasne posledice po njegovu porodicu.Pretpremijera filma je održana na festivalu evropskog filma u Paliću 23. jula 2021. godine, dok je bioskopska premijera održana 24. avgusta 2021.
 • Sve je spremno za početak nove sezone najvećeg muzičkog takmičenja u ovom delu Evrope, “Srbija u ritmu Evrope” koje će sa emitovanjem početi u živom prenosu 5. septembra na kanalu Prve Srpske televizije iz grada Čačka, koji je ovogodišnji domaćin. U ovom muzičkom formatu, četvoro naših mladih sugrađana Andrej Salkai, Minja Krstić, Ena Šošić i Milana Rajkov nastupiće pod rednim brojem 18. gde će izvesti pobedničku pesmu Evrovizije 2009. godine, norveške delegacije, “Feritejl” koju u orginalu izvodi Aleksandar Ribak. Grad Kikinda od ukupno 24 lokalne samouprave u celoj zemlji koje učestvuju u projektu, prvi put ima predstavnike u ovakvoj vrsti muzičkog formata koje se prikazuje od 2008. godine, a Kraljevina Norveška bila je logičan izbor zemlje koju će naši sugrađani predstavljati zbog poznate zbratimljenosti grada Kikinde i norveškog Narvika.

• Danas počinje program obeležavanja Velikogospojinskih dana u Ruskom Selu u okviru kojeg će se održati turnir u basketu 3×3, koncert KUD-a “Bratstvo – jedinstvo”, “Pasuljijada”, “Dečija Olimpijada”, biće upriličen prijem gostiju iz susedne Rumunije, a neće izostati ni tradicionalna svečana Litija i rezanje slavskog kolača u hramu Uspenja presvete Bogorodice u tom mestu.

 • U Senti, na stadionu FK ”Senta”, 27.08.2021. godine, sa početkom u 18:00 časova, odigraće se fudbalska utakmica Prvenstva Srbije, između FK „TSC“ iz Bačke Topole i FK „Mladost“ iz Lučana. U cilju prevencije i povećanja bezbednosti i sigurnosti građana i imovine, tokom održavanja javnog skupa ovlašćena službena lica Policijske uprave u Kikindi snimaće i fotografisati javni skup.
 • Na severu, zapadu i jugozapadu sutra će biti umereno do potpuno oblačno i svežije, mestimično s kišom ili kratkotrajnim pljuskovima, a u ostalim krajevima promenljivo oblačno, na jugu malo toplije.

Posle podne i uveče na severu postepeno razvedravanje. U kikindi u petak moguća kiša. Minimalna dnevna 9, maksimalna dnevna 18 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *