September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za utorak, 24. avgust – Kikinda Online News

Danas je utorak, 24. avgust, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

• Ministar prosvete Branko Ružić saopštio je danas nakon održane sednice Republičkog kriznog štaba da će učenici u škole krenuti regularno 1.septembra, a da će časovi trajati 45 minuta.

Intencija je da 1. septembra u svim lokalnim samouprava školska godina počinje regularno, a tim za škole, koji čine predstavnici “Batuta” i Ministarstva, pratiće primenu mera i situacije, i ukoliko u nekoj sredini dođe do pogoršanja, biće predložen jedan od tri modela, precizirao je Ružić. Ružić je pojasnio da postoji pet mera u školama, a prvi model pripadaće slobodnom okruženju, za sve učenike, da sede zajedno, nose masku samo dok razgovaraju i odgovaraju, da vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na 1,5 metara.

Drugi model, naveo je Ružić, je kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu.

Istakao je da je razlika u odnosu na prošlogodiši model za srednje škole da se ta smena vrši na dnevnom nivou, a prethodne godine je bilo na nedeljnom nivou.

Naglasio je da tim za procene može da spusti ovaj model i za peti i šesti razred i da ukoliko ima više od 16 učenika u odeljenju delili bi se na grupe.

Treći model predstavlja one najugroženije jedinice loklane samouprave i za te škole je premljena onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava.

Od prvog do čestvrog razreda išli bi na časove od 30 minuta i kao i prošle godine delili bi se na grupe manje od 16 učenika. Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.

Ružić je naveo da će se lokalne samouprave svrstavati u zone po modelu semafora: crvena, žuta i zelena.

“Primenjivaće se model u skladu sa rizikom, kada tim za škole na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba donese odluku o promeni nastave o istom obaveštava škole i one do petka u 12 časova obaveštavaju roditelje samo u slučaju promene modela”, rekao je ministar.

Kada je reč o predškolskim ustanovama, deca ni na dalje neće nositi maske, kao ni vakcinisani vaspitači koji nisu dužni da nose maske, rekao je Ružić.

“Ako se jedno dete razboli u grupi ili odeljenju sva deca nose maske, a ovo dete se izdvaja i ide u karantin. Ako bude dvoje obolelih ta grupa ili odeljenje ići će na deset dana onlajn nastave”, objasnio je Ružić.

Epidemiolog dr Predrag Kon naglasio je nakon sednice da je jedina tema na dnevnom redu bio početak školske godine i da je predstavljen plan rada.

“Sve je to moguće realizovati, ali traži ogroman napor jer taj tim koji je formiran imaće jako puno posla”, dodao je Kon.

Ukazao je da nam epidemiološka situacija u ovom trenutku nije baš naklonjena, jer će početak škole da se poklopi sa velikom aktivnošću virusa.

“Upravo zato treba vrlo striktno da se poštuje sve ono što je kroz ovaj dokument napisano. Nema tu ništa što bi se prigovorilo, glavna stvar je da se to poštuje”, poručio je Kon.

Doktor Kon istakao je da glavno oružje u borbi protiv koronavirusa nedovoljno koristimo, a to je vakcina.

“Što više oko dece ima vakcinisanih, manja je mogućnost da se dete zarazi i da unese u školu”, naglasio je Kon.

“Mi moramo da nađemo način da približimo da kompletna nauka, nikakvi pojedinci, stoji iza tog apela na vakcinaciju”, dodao je Kon.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je u mnogim zemljama preporučena vakcinacija dece protiv korona virusa pred polazak u školu, i da “možemo očekivati da će taj stav i kod nas biti usvojen”.

Tiodorović je za televiziju Prva izjavio da to niko od epidemiologa “nije hteo da nametne, nego je preporuka”, da bi nastava mogla da se odvija u školama a ne onlajn. On je rekao da ne može da se očekuje da se deca vakcinišu ukoliko nisu vakcinisani i prosvetni radnici, i dodao da preporuka o vakcinaciji važi i za zaposlene u zdravstvu.

“Preporuka je da onaj ko nije vakcinisan ne radi sa pacijentima. Vakcinisanje je pitanje civilizacije a ne demokratije”, rekao je Tiodorović. Prema poslednjim informacijama kikindskog Zavoda za javno zdravlje 23.431 građanin sa dve doze završio je kompletan proces imunizacije, 679 čeka na drugu dozu vakcine, dok je 674 Kikinđana primilo i treću, buster dozu vakcine protiv korona virusa.

• Načelnica Dečje bolnice u KBC “Dragiša Mišović” Olivera Ostojić je rekla da vakcinaciju protiv korona virusa za decu stariju od 12 godina treba preporučivati ako imaju neke bolesti koje smanjuju imunitet, kao i za izrazito gojaznu decu.

“Izrazito gojazna deca su imala najteže kliničke slike, obostrane pneumonije i najduže su lečena”, rekla je Ostojić.

Ona je dodala da je “sigurno da bi pedijatar u domu zdravlja trebao da da preporuku za vakcinaciju”, u slučajevima kada se to procenjuje kao neophodno, dok bi o vakcinaciji dece bez pratećih zdravstvenih tegoba mogli da odlučuju njihovi roditelji.

• Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je protiv mera zatvaranja u Srbiji, jer ljudi moraju da nauče da žive sa korona virusom:

” Lekari moraju da vode primerom, to je deo njihove odgovornosti. Ja bih išla na obaveznu vakcinaciju, jer je u pitanju gradjanska solidarnost i ljudska odgovornost”, istakla je Brnabić. Prema poslednjim podacima kikindskog Zavoda za javno zdravlje, u gradu Kikindi trenutno je aktivno 64 slučaja virusa kovid 19, pa je ukupan broj obolelih od početka epidemije 6.177.

• Zavod za javno zdravlje Kikinda vrši kvantitativno određivanje IGG antitela na virus Sars-Cov2 svakog dana osim nedelje u periodu od 07:00 do 09:00 časova. Testiranje se vrši u prostorijama Centra za mikrobiologiju u krugu Opšte bolnice Kikinda, adresa Đure Jakšića 110, Kikinda. 

Izdavanje rezultata se vrši u periodu od 14:00 do 15:00 časova. Pre dolaska na testiranje potrebno je izvršiti uplatu na podračun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Cena testiranja ostala je nepromenjena od 20. maja i iznosi 1.800 dinara.

Informacije i zakazivanje na broj 0230/442-857 u periodu od 7:00 do 15:00.

• Ministarka Kisić Tepavčević je zahvalila korisnicima gerontoloških centara zbog ponašanja tokom pandemije i istakla da su oni najsavesniji i najodgovorniji deo našeg društva:

“Više od 90 odsto korisnika gerontoloških centara je vakcinisano. To je razlog zbog kojeg, uprkos velikom rastu broja obolelih širom sveta, mi i dalje imamo stabilnu epidemiološku situaciju, a počeli smo i primenu treće doze vakcine”, rekla je Kisić Tepavčević.

• Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u saradnji s nacionalnim savetima nacionalnih manjina i uz podršku Nemačke organizacije za medunarodnu saradnju (GIZ), pokrenulo je društveno odgovornu kampanju za imunizaciju protiv kovid-19.

U okviru kampanje, u periodu od avgusta do oktobra na televizijama će biti prikazivani odgovarajući animirani filmovi, a u radijskim programima emitovani džinglovi. Kampanja je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, pokrenuta u okviru programa Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”.

• Radovi  na rekonstrukciji amfiteatra VŠSSOV u Kikindi u koji nije ulagano duže od dvadeset godina ulaze u svoju završnu fazu.  Na osnovu odobrenih sredstava u iznosu od 1.100.000,00 dinara po konkursu Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost za sufinansiranje tekućih popravki i održavanja zgrada polovinom jula započeti su radovi u amfiteatru VŠSSOV koji obuhvataju zamenu poda i krečenje, a rok za  završetak  istih je 1. septembar:

-” U sanaciju kompletnog amfiteatra sem igračkog poda,  nije ulagano više od dve decenije tako da je ovo izuzetno značajno za našu ustanovu i naše studente kako bismo u novoj školskoj godini mogli da ih dočekamo u svežijem prostoru, sa novim podom i kako bismo mogli da se pridržavamo svih epidemioloških mera, jer sa starim, dotrajalim etisonom dezinfekciju nismo mogli da obavljamo na adekvatan način.  Uz to radi se i krečenje koje ulazi u svoju završnu fazu pred početak nove školske godine. U toku septembra predstoji nam  prepravka prozora zbog prokišnjavanja i biće  zamenjene zavese  ” – kaže direktorica VŠSSOV u Kikindi  Angela Mesaroš Živkov za naš portal.

• Državna sekretarka Miniistarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović izrazila je danas na završnoj konferenciji, veliko zadovoljstvo zbog realizacije projekta koji je trajao od februara 2019. godine do danas, ističući da je projekat uz brojne poteškoće i odlaganja ostvaren, bez obzira na epidemiološku situaciju.

Kroz projekat “Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija” Evropska unija je tokom prethodne dve godine pružala podršku za uspostavljane Nacionalnog okvira kvalifikacija Srbije (NOKS), koji je imao oko 1.100 učesnika, a čiji je rezultat 4.000 novih radnih kvalifikacija.

Projekatom je omogućeno bolje povezivanje obrazovanja i tržišta rada, otvoreno niz mogućnosti za obrazovanje odraslih i povezan je obrazovni sistem Srbije sa sistemima drugih evropskih zemalja.

U Srbiji, na granici apsolutnog siromaštva, živi sedam odsto stanovništva, što je gotovo pola miliona ljudi, dok je u riziku od siromaštva 23,2 odsto stanovništva, što je gotovo četvrtina populacije, a mnogi od ovih gradjana zavise od donacija hrane koje su trenutno nedovoljne, saopštila je danas Fondacija Ana i Vlade Divac.

U saopštenju se navodi da se u isto vreme procenjuje da se u Srbiji dnevno baca dva miliona kilograma hrane, povodom čega je danas Koalicija za dobročinstvo, predvodjena Fondacijom Ana i Vlade Divac, uz finansijsku podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) pokrenula kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost”. Kako je najavljeno, kampanja, koja će trajati do novembra ove godine, obuhvatiće niz akcija doniranja hrane pred “Nacionalni dan davanja” 9. oktobra, kao i tokom samog tog dana.

“Uprkos tome što se hrana sve više donira, a proizvodjači i trgovci žele da doniraju viškove hrane narodnim kuhinjama, bankama hrane i dobrotvornim organizacijama, količina hrane koja se donira i dalje čini samo mali deo u ukupnom višku jestive hrane dostupne u Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Prema analizi koju su sproveli Forum za odgovorno poslovanje i Koalicija za dobročinstvo, donacije hrane u Srbiji bi mogle da budu uvećane na godišnjem nivou za vrednost od blizu 160 miliona dinara na ukupno 700 miliona dinara, ukoliko bi bio ukinut PDV na donacije hrane.

“Kada je u pitanju uticaj na životnu sredinu, podaci UN Agencije za hranu i poljoprivredu (FAO) ukazuju da je uništavanje hrane jedan od najvećih zagadjivača vazduha sa osam odsto učešća u ukupnoj emisiji gasova koji izazivaju efekat staklene bašte na globalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Kampanja “Spasimo hranu, spasimo humanost” se realizuje u sklopu Projekta za unapredjenje okvira za davanje koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, čiji su članovi i Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

• U okviru manifestacije “Kikindsko leto” koju organizuje Turistička organizacija grada Kikinde večeras od 20 časova u svečanoj sali Narodnog pozorišta održaće se koncert KUD-a “Sunčana jesen”. Ulaz je slobodan.

• U okviru Letnjeg filmskog maratona koji organizuje Narodna biblioteka ,,Jovan Popović” i Turistička organizacija grada Kikinde povodom manifestacije “Kikindsko leto”, večeras od 21 sati u dvorištu biblioteke ,,Jovan Popović” održaće se projekcija filma “Ukratko”. Ulaz je slobodan.

• Festival elektronske muzike “Green Love” na kome će učestvovati strani i domaći izvođači, biće održan 27. i 28. avgusta u Hali 2 Novosadskog sajma, saopštili su organizatori.

Odluka o premeštanju manifestacije sa otvorenog prostora u Halu doneta je zbog najavljenog lošeg vremena tokom ove nedelje.

U petak, 27. avgusta, festival “Green Love” ugostiće jednu od najvećih evropskih di-džej zvezda – Regala, dok će uz njega, isto veče na pozornici nastupati i dve talentovane, mlade dame – Lea Dobričić i Sesha.

Druge večeri, u subotu, publici u Novom Sadu će se predstaviti izraelski di-džej i producent Guy J, Stefan Rončević – poznatiji kao Runy, kao i Lanna – mlada nada di-džej škole Vladimira Aćića i festivala “Green Love”.

Ljubitelji elektronske muzike na taj način će uživati u nastupima domaćih i stranih di-džejeva, uz sve protokole koje važe za suzbijanje pandemije korona virusa.

• Uz ukuse i mirise našeg grada, ekipa “Banatski kulinari” iz Kikinde u izuzetno jakoj konkurenciji od 61 ekipa osvojila je zlatni kotlić Semberije u Banji Dvorovi nadomak Bijeljine. Prema oceni stručnog žirija, naši sugrađani skuvali su najbolju i najukusniju riblju čorbu. Osim toga oni su na najlepši mogući način predstavili naš grad i sve turističke potencijale koje Kikindu čine lepim i prijatnim mestom za život.

• Paraolimpijske igre u Tokiju svečano su otvorene danas na ceremoniji, koja je održana na Nacionalnom stadionu u glavnom gradu Japana.

Na Paraolimpijskim igrama učestvovaće oko 4.400 sportista, iz 160 zemalja, među njima i 19 sportista iz Srbije.

• JP Putevi Srbije saopštili su danas da će saobraćaj biti obustavljen na delu državnih puteva I B reda broj 15 i II A reda broj 117, u Novom Bečeju od 26. avgusta do 29. avgusta u periodu od 14.00 do 00.00 časova.

Saobraćaj će biti obustavljen na dlovima ulice Bašaidski put i ulice Milošev put od km 125+491 do km 128+092, zbog održavanja priredbe „Velikogospojinski dani 2021. godine“.

• Auto-moto savez Srbije apelovao je danas na vozače da zbog promenljivih vremenskih uslova da prilagode vožnju mestimično mokrim kolovozima i generalno težim uslovima vožnje.

Saobraćaj može otežavati i smanjena vidljivost zbog povremeno jačih pljuskova, a i period leta kada se zbog godišnjih odmora više putuje, još jedan je razlog da vozači dodatno obrate pažnju i voze na bezbednom odstojanju i pažljivije jer je intezitet saobraćaj pojačan na svim glavnim putnim pravcima.

• U Kikindi u sredu prepodne moguća kiša, a popodne razvedravanje. Minimalna dnevna 11, maksimalna dnevna 22 stepena.

Izvor: Kikinda News, RTS, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *