September 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 20. avgust – Kikinda Online News

Danas je petak, 20. avgust, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

• Prema istraživanjima sve kombinacije vakcine su bezbedne kad se govori o trećoj dozi, kaže ministarka za rad i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, a njen je lični izbor, dodaje, treća doza od istog proizvođača.

Kako je navela Kisić Tepavčević treću dozu će primiti danas ili sutra, pošto je pre nekoliko dana dobila SMS obaveštenje da je prošlo pola godine od vakcinacije. Pre nje, epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Todorović je primio treću dozu vakcine. Što se tiče imunizacije u Kikindi, zaključno sa jučerašnjim danom, 23.343 građana je završilo kompletan proces imunizacije, 695 čeka na drugu dozu, dok je njih 137 primilo i treću, buster dozu vakcine protiv korona virusa. U Kikindi su u poslednja dvadeset i četiri sata registrovana tri nova slučaja zaraze, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva 38. Na bolničkom lečenju nalazi se šestoro pacijenata i svi su stabilno.

• Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Ministarstvo prosvete saglasni su da školska godina treba da počne regularno 1. septembra, ali će ta odluka zavisiti od predloga Kriznog štaba zbog pandemije korona virusa. Nakon održanog sastanka usaglašeno je da su u opciji tri modela nastave – svi učenici u školi, deo u klupama, deo onlajn i potpuno onlajn.

• Današnju vanrednu akciju dobrovoljnog davanja krvi u Crvenom krstu je posetilo 43 naših sugrađana od kojih je 39 dalo dragocenu tečnost, a porodici davalaca se priključilo i dvoje koji su prvi put dali krv. Naredna, redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se već u četvrtak 26. avgusta. Crveni krst Kikinda i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine zahvaljuju se humanim sugrađanima na izdvojenom vremenu za humanost.

• Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihalović izjavila je da gas neće poskupeti do kraja godine, a da se o poskupljenju struje sada i ne razmišlja, niti ima zahteva za to.

“Cene nafte na svetskom tržištu divljaju, ali gas kod nas neće poskupeti do kraja godine, jer imamo dugoročni ugovor sa Gaspromomom”, navela je ministarka za RTS.

 • Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) je na osnovu Uredbe o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata”, danas raspisala Javni poziv za realizaciju ovog programa u koji će biti uključeno do 10.000 mladih do navršenih 30 godina, objavila je NSZ.

Dodaje se da će Javni poziv biti sporoveden u četiri faze u periodu od 20. avgusta do 15. decembra ove godine.

 • Redovne novčane naknade nezaposlenima za jul biće isplaćene danas, saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje.

Isplata će biti obavljena preko Banke Poštanska štedionica.

 • Polaganje male mature za učenike osmog razreda koji završni ispit nisu polagali u junu, završava se danas kombinovanovim testom.

Test iz srpskog/maternjeg jezika učenici su polagali 18. avgusta, a juče test iz matematike.

 • Eurobank i Direktna Banka donirale su danas 50.000 evra pripadnicima MUP-a kao podršku za 52 pojedinca iz Sektora za vanredne situacije, helikopterske jedinice i medicinskog tima, koji su pomogli svojim grčkim kolegama u gašenju požara.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio je vatrogascima – spasiocima, pripadnicima Helikopterske jedinice i medicinskog tima u ime svih Srba, Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, jer su pokazali najlepše i najhrabrije lice Srbije.

 • U nedelju, 22. avgusta od 7 do 12:00 časova struje neće biti u sledećim ulicama u Kikindi: Teremijski drum, Vinogradska, Strelište, Stara klanica, Železnički novi red, Nikole Tesle, Oslobođenja, Braće Arsenov, Milana Petrovića, Ivana Milutinovića, Jovana Popovića, Nikole Pašića od Vojvode Putnika do Kralja Petra I, Karađorđeva, Jaše Tomića od Kralja Petra I do Dositejeve, Dušana Vasiljeva, Čanadska, Šabačka, Braće Sredojev, Save Tekelije od Generala Drapšina do Stevana Sremca, Mali bedem, Braće Opsenice, Marije Bursać, Vašarište, Stevana Sremca, Cara Dušana, Braće Bogaroški od Save Tekelije do Oslobođenja, Đure Jakšića, Svetozara Miletića, Generala Drapšina od broja 43 i 54 do Oslobođenja, Kralja Petra I od broja 23 i 26 do Oslobođenja, Dositejeva od Semlačke do Nikole Tesle, Vojvode Putnika od Nikole Pašića do Nikole Tesle, Braće Laković od Semlačke do Nikole Tesle, Jugovićeva od Nikole Pašića do Nikole Tesle, Jugovićevo sokače, Koste Kljajića, Veselina Kljajina, Milana Petrovića, Pere Segedinca, Bašaidski drum od početka do Aerodroma i Vincaid. Istog dana i u istom terminu struju neće imati celo naseljeno mesto Nakovo kao i polovina Banatskog Velikog Sela od centra prema Nakovu.

• Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije raspisuje nagradni konkurs za izbor najboljih individualnih studentskih radova o evropskoj integraciji i procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Cilj ovog nagradnog konkursa je da neposredno uključi mlade akademske građane u otvorenu argumentovanu debatu o bitnim aspektima pristupnog procesa i članstva Republike Srbije u Evropskoj uniji.

Radovi bi trebalo da odgovore na jedno od pet pitanja:

 1. Kako postići viziju zajedničke budućnosti Srbije i Evropske unije u okviru mogućeg učešća Srbije u radu Konferencije o budućnosti Evrope?
 2. Koje su pouke pandemije za postizanje otpornosti na moguće slične krize u budućnosti i održivosti društava i ekonomije Evropske unije?
 3. Može li se sprovođenjem Zelene agende za Zapadni Balkan ubrzati oporavak od socio – ekonomskih posledica pandemije, kao i zelena i digitalna transformacija u Republici Srbiji?
 4. Da li je novim načinom vođenja procesa pristupanja, tj. primenom nove metodologije, oživljena politika proširenja Evropske unije?
 5. Zašto je očuvanje evropskih vrednosti ključno za opstanak Evropske unije, a njihovo jačanje važno za povećanje dobrobiti svih građana na Zapadnom Balkanu?

Komisija sastavljena od profesora Univerziteta u Beogradu procenjivaće kvalitet pristiglih radova, a za autore tri najbolja predviđeni su honorari u iznosu od 85.000, 55.000 i 35.000 dinara. Pored tri najbolje rangirana, Ministarstvo će u elektronskom zborniku studentskih radova objaviti i ostale radove koji ispune kriterijume.

Konkurs je otvoren za studente programa osnovnih akademskih studija i programa master akademskih studija svih univerziteta u Republici Srbiji.

Rok za slanje radova je 18. oktobar 2021. godine.

 • Treći krug prijemnog ispita za upis u OMŠ “Slobodan Malbaški” održaće se u subotu 21. avgusta od 9 do 12 časova. U školi su zastupljeni flauta, harmonika, klarinet, violina, klavir, tambura i solo pevanje.
 • Na platou ispred Gradske kuće održan je prvi koncert Omladinskog duvačkog orkestra Srbije pod dirigentskom palicom prof Borisa Matijevića. Članovi orkestra, njih 40 iz petnaest gradova i mesta Srbije ali i iz Toronta, učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola, studenti, profesori i ljubitelji muzike prvi put su se sastali u ponedeljak u okviru muzičkog kampa i za vrlo kratko vreme, od svega tri dana uspeli su da pripreme veoma ambiciozan i obiman program koji su večeras poklonili našim sugrađanima. Ideja za pokretanje ovakvog orkestra potekla je od Alberta Nađa, mladog čoveka koji je obnovio rad Duvačkog orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Kikindi. Prepoznavši odličnu inicijativu Muzički centar Pančevo je u saradnji sa organizatorima iz Kikinde uradilo projekt podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, Grada Kikinde, Kulturnog centra i pojedinaca. Omladinski orkestrar Srbije već danas svoje dostignuće prikazati na 28. Međunarodnom festivalu duvačkih orkestara u Makou u Mađarskoj. Ideja je da već naredne godine orkestar bude još veći.
 • Gojko Đogo dobitnik je Gramate Pesničke republike za 2021. godinu za knjigu Vunena vremena (Prosveta, Beograd 1981), koja se, na osnovu konkursa Propuštena prilika, dodeljuje za nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pola veka.

Nagrada se dodeljuje u okviru manifestacije Pesnička republika koja će se po šesti put održati u subotu 21. 8. 2021. od 12 časova u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, uz podršku Opštine Novi Bečej. Nagrada podrazumeva objavljivanje knjige dobitnika.

U okviru manifestacije, održaće se tradicionalni pesnički maraton za koji se prijavilo 50-ak pesnika iz više gradova Srbije – državljana Pesničke republike i onih koji žele da to postanu.

Obrazloženje

Nagrada Gramata Pesničke republike dodeljuje se za „propuštenu priliku“. U slučaju ovogodišnjeg laureta, pesnika Gojka Đoga, a povodom njegove knjige Vunena vremena, moglo bi da se ustvrdi da se ta propuštena prilika pretvorila u ozbiljnu nepriliku za pesnika. Naime, te osamdeset i prve godine, godine prvog pojavljivanja pesničke knjige Vunena vremena, tadašnja vlast je više nego brzo reagovala i, ne samo knjigu uništila, nego je pokrenula i sudski postupak protiv pesnika. Ceo slučaj je trajao četiri godine, a pesnik je i značajno vreme proveo u zatvoru. Međutim, ono što je bitno za ovu poeziju je da ona ispunjava veoma visoke kriterijume pri ocenjivanju i tumačenju. Znači, iako se ceo kontekst njenog nastanka i kontekst o kojem je pevala urušio na najružniji način, to nimalo nije uticalo na mesto koje je ona odmah zauzela i posebnost, u stvaralačkom smislu, koju je donela. Podrazumeva se da knjige istog autora imaju nešto zajedničko, pa tako i Vunena vremena imaju dosta toga od pesničkog rukopisa njenog autora, ali, što je posebno bitno, ona poseduje i mnogo više elemenata koji je izdvaju. Pre svega tu je spoj arhaičnih i savremenih tema i motiva, raskošna metaforika, ali i uvećano i umnoženo korišćenje alegorije, aluzije i parodije – navodi se između ostalog u obrazloženju stručnog žirija koji sačinjavaju Simon Grabovac, predsednik Pesničke republike, Radovan Vlahović, osnivač Pesniče republike, i Senka Vlahović, član Vlade Pesničke republike.

 • U dvorištu Kulturnog centra danas od 17 do 20 časova održava se prvi “Palačinke fest” koji zajednički realizuju Udruženje žena “Sloga” iz Iđoša i Kulturni centar.
 • U prostorijama Udruženja pčelara u Banatskom Velikom Selu otvorena je 5. likovna kolonija “Dušan Kerkez Džev”:

“Ljubiteljima likovnog stvaralaštva priredjujemo i ove godine koloniju na kojoj će učestvovati dvadeset slikara, od kojih 15 akademskih, iz Subotice, Novog Sada, Zrenjanina,Beograda, Kikinde i mnogih drugih vojvodjanskih mesta. Nadamo se da ćemo ovogodišnjim sazivom zaokružiti tematski ciklus arhitekturesela” – navodi Marko Djaković, predsednik udruženja i naglašava da će u okviru kolonije biti održana i izložba radova dr Uglješe Colića inspirisana pesnikom Miroslavom Antićem pod nazivom „Mika Antić i prijatelji“. U subotu od 21 sat na omladinskoj ploči, tzv “tendi” u okviru likovne kolonije predstaviće se novomiloševački rok sastav „PIR“. Likovnu koloniju otvorio je predsednik Skupštine grada Kikinde, Mladen Bogdan.

 • U dvorištu Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” večeras počinje 15. po redu festival kratke priče “Kikinda Short”. Devet učesnika iz sedam zemalja svoje priče čitaće na otvorenom u dvorištu biblioteke ,,Jovan Popović” u našem gradu, a veče kasnije i u KC “Grad” u Beogradu. Predstavnica Srbije je naša sugrađanka, spisateljica Milena Živkov.
 • U subotu, 21. avgusta u sklopu manifestacije “Kikindsko leto” koju tradicionalno organizuje Turistička organizacija grada Kikinde sa početkom od 21 čas, u dvorištu “Kurije” nastupiće Dečija pevačka grupa “Melizmi” Kultrunog centra i plesna grupa “Dance N Soul”. Dan kasnije, u nedelju od 21 čas nastupiće “RockAdHoc” u okviru programa “Kikinđani Kikindi”. Ulaz je slobodan.
 • U dvorištu Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” od subote 21. do utorka 24. avgusta održaće se Letnji filmski maraton u sklopu manifestacije “Kikindsko leto” koju organizuje Turistička organizacija grada Kikinde. Naši sugrađani će biti u prilici da u četiri filmske večeri pogledaju ostvarenja: “Zaljubljen u moju ženu”, “Crna reka”, “Promil do kraja” i “Ukratko”. Projekcije filma su od 21 čas, a ulaz je slobodan.

 • U nedelju, 22. avgusta u terminima od 18 i 20 časova na sceni jedinog kikindskg Dečijeg teatra “Lane” održaće se predstava “Loptica skočica” Pozorišta iz Ranca, čiju tekst i režiju potpisije Vera Hrćan Ostojić. Informacije i rezervacije karata na 060-02-47-048 i 064-15-89-314.

 • U drugom kolu Srpske lige Vojvodina, fudbaleri OFK “Kikinde” putuju u Pančevo gde će odmeriti snage sa domaćim “Dinamom 1945”. “Kozara” iz Banatskog Velikog Sela u Vojvođanskom istoku dočekuje “Slobodu” iz Novih Kozaraca, dok će se ruskoselska “Crvena zvezda” naći u ulozi domaćina i odmeriti snage sa “Begejem” iz Žitišta. U područnoj fudbalskoj ligi Zrenjanin, fudbaleri ŽAK-a u nedelju od 17 časova na Vašarištu imaju megdan sa ekipom “ŽFK Banat” iz Zrenjanina.
 • Asteroid, koji putuje brzinom od 94.000 kilometara na čas i širine je 1,4 kilometra, sutra će proći pored Zemlje, a NASA ga je klasifikovala kao “potencijalno opasan”.

Asteroid nazvan “2016 AJ193” približiće se Zemlji u 17.10 po srednjoevropskom vremenu, a astronomi NASA će ga posmatrati u periodu od 20. do 24. avgusta pomoću radara, prenosi portal “Firstpost”.

To je asteroid srednje veličine i proći će pored Zemlje na udaljenosti od 3,4 miliona kilometara, što je, astronomski gledano, prilično blizu, zbog čega ga je NASA okarakterisala kao “potencijalno opasan”.

Radi slikovitijeg prikaza, ovaj asteroid je 1,5 puta veći od Burdž Kalife, više od tri puta veći od Empajer stejt bildinga i više od 4,5 puta veći od Ajfelovog tornja.

Asteroidi su, kako navodi ovaj portal, oduvek bili razlog za zabrinutost astronoma širom sveta.

 • Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na visoke temperature za ponedeljak, 23. avgust za područje Srbije, jer se na jugu i istoku zemlje očekuje veoma toplo sa najvišom temperaturom oko 35 stepeni.

Prvog dana vikenda u Srbiji će biti pretežno sunčano i toplo uz slab do umeren razvoj dnevne oblačnosti, dok je na jugu ponegde moguća kratkotrajna kiša ili pljusak. U Kikindi u subotu delimično oblačno. Minimalna dnevna 15, maksimalna dnevna 30 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *