September 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 19. avgust – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 19. avgust, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

  • Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Preobraženje Gospodnje, jedan od osam velikih Hristovih praznika. Prema narodnom predanju, na današnji dan počinju da se preobražavaju i gora i voda, najavljujući skoru jesen.Preobraženje je posvećeno Hristovom preobraženju na gori Tavor, kada je najavljeno stradanje i slava sina božijeg. Jednoga dana, treće godine propovedi na zemlji, Isus na molitvu povede apostole Petra, Jakova i Jovana na goru Tavor. Dok se molio, njegovo lice se izmeni i zasija kao sunce, a odeća postade sjajna i bela kao sneg, kaže Biblija. Tako se on preobrazi pred njima, čime se prvi put božanska priroda Isusova učinila vidljivom.Na ikoni Preobraženja predstavljen je Isus na gori, okružen svetlošću, sa Ilijom i Mojsijem, dok trojica apostola uplašeni leže na zemlji.Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao ljetnje Bogojavljenje, jer su se i tada, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca. Veruje se da se, uoči praznika, na nebu otvaraju “Božja vrata” na kojima se pojavljuje sam Gospod i ispunjava želje.Preobraženje uvek pada u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza uvek posna, obogaćena ribom i vinom.U crkvama, na kraju svetih liturgija, osveštava se grožđe. Brojni su hramovi posvećeni ovom prazniku, u mnogim mestima održavaju se vašari.
  • Ministarka za rad, zapolšljavanje, boračka o socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da većina građana koji su primili dve doze vakcine i dalje ima dovoljno jak imunitet, ali da je sada prilika da ga ojačaju.

Gostujući na RTS-u ona je rekla da je u populaciji od 12 do 17 godina vakcinisan samo jedan procenat, a od 18 do 30 nešto malo manje od 10 odsto:

“Proizvođači procenjuju da bi imunitet nakon treće doze vakcine godinama bio dovojno snažan. Ovde smo svi na jednoj, a virus na drugoj strani. Jedino oružje koje imamo je vakcinacija”, kazala je Kisić-Tepavčević i dodala da virus ne može da se pobedi ako se ne udruže snage. U Kikindi je zaključno sa jučerašnjim danom sa obe doze vakcine kompletan proces imunizacije završilo njih 23.319. 698 građana čeka na drugu dozu vakcine, dok je 49 naših sugrađana primilo treću, buster dozu vakcine protiv kovida.

• U Srbiji oko 90 odsto pacijenata sa simptomima Kovida-19, od kojih je uzet uzorak, imaju delta soj, ukazala je danas virusolog i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović i ocenila da je neophodna revizija mera zbog porasta broja novoobolelih.

Jovanović, koja je i profesor na Medicinskom fakultetu, rekla je za Radio Beograd da epidemiološka situacija u Srbiji nije stabilna, posebno ako se ima u vidu podatak o porastu broja zaraženih na dnevnom nivou. Prema podacima kikindskog Zavoda za javno zdravlje, u našem gradu trenutno je aktivno 35 slučaja virusa kovid 19, za 4 slučaja više nego što je to bio slučaj prethodnog dana. Od početka epidemije zaključno sa jučerašnjim danom ukupan broj obolelih u Kikindi je 6.148.

• Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će sednica Kriznog štaba biti sazvana u narednih nekoliko dana, ali je i naglasio da nam ne treba Krizni štab da znamo da treba da poštujemo mere.

Lončar je rekao da je najvažnije sada da zdravstveni sistem funkcioniše i da se proširuju bolnički kapaciteti.

• U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda, tokom proteklog i prethodnog vikenda, u Opštoj bolnici Kikinda obavljeno je ukupno 734 pregleda, što pokazuje da interesovanje Kikinđana za ovaj vid provere zdravstvenog stanja ne jenjava, navodi se u zvaničnom Saopštenju kikindske Opšte bolnice.Samo tokom vikenda za nama, 14. i 15. avgusta, obavljeno je čak 500 pregleda (internistički, oftalmološki, ORL i neurološki, laboratorijski i ultrazvučni). Kao i ranije, najviše građana je pregledano od strane specijalista interne medicine, a veliki broj njih je iskoristio mogućnost da obavi više specijalističkih pregleda i laboratorijske analize. Preventivni pregledi obavljali su se i u ambulanti Doma zdravlja i Dispanzeru za žene, ali je odziv sugrađana bio znatno manji.

• Zalihe krvi su na izuzetno niskom nivou u ovom periodu pa se iz tog razloga ovog meseca održavaju dve vanredne i jedna redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi, obaveštavaju iz organizacije kikindskog Crvenog krsta apelujući na sugrađane da se odazovu akcijama koje se sprovode u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine. Prva vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se sutra, od 8:30 do 13:00 časova, redovna akcija u istom terminu održaće se 26. avgusta, da bi potom 30. avgusta bila održana još jedna vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi.

• Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević predvodila je danas u spomen-kompleksu “Cerska bitka”, u mestu Tekeriš kod Loznice, državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 107. godišnjice Cerske bitke.

Kisić Tepavčević je istakla da je na planini Cer, Gučevu i Mačkovom kamenu, srpska vojska, uz prisustvo najviših oficira u prvim redovima i kralja Petra i njegovih sinova, počela da ispisuje slavne stranice sprske vojne istorije.

• Grad Kikinda raspisao je Javni poziv za učešće lica u sprovođenju mera energetske sanacije domaćinstvima na teritoriji grada. U te namene, grad Kikinda i resorno Ministarstvo izdvojiće oko 4 miliona dinara. Odobravaju se prijave do polovine ukupne vrednosti radova sredstvima Grada i države u visini od oko 96.000 dinara.

Javni poziv koji je otvoren sve do 17. septembra objavljen je u Uslužnom centru,”Kikindskim novinama” i putem zvaničnog sajta grada Kikinde kikinda.org.rs

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je do danas 11 opština i gradova raspisalo javne pozive za subvencionisanje zamene stolarije, a da će do kraja meseca to učiniti i preostalih 56 lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu povećanja energetske efikasnosti.

“Očekujemo još osam opština i gradova koji će sutra raspisati poziv ka gradjanima. Najvažnije je da neće biti povlašćenih, jer su svi kriterijumi jasno definisani pravilnicima koje su usvojile sve lokalne samouprave”, kazala je Mihajlović za RTS, a saopštilo je ministarstvo. Ona je objasnila da je osnovni kriterijum energent koji se koristi za grejanje i da će u prednosti biti svi koji koriste lož-ulje, mazut, ugalj, električnu energiju, a kada je reč o izolaciji, uslov je da li postoji termo izolacija ili ne.

Dodala je da će gradjani koji nisu zadovoljni po završetku svih konkursa moći da se žale opštinskim komisijama, ali će i ministarstvo ispitati pojedine slučajeve, kako bi se videlo da li procedure za naredne javne pozive mogu da se dodatno pojednostave.

Mihajlović je ponovila da će krajem novembra ili početkom decembra ministarstvo raspisati još jedan javni poziv za zamenu stolarije i da očekuje da bar milion domaćinstava učestvuje u narednim godinama u ovom projektu.

Rekla je da očekuje da 3. septembra bude raspisan javni poziv za subvencije za ugradnju solarnih panela. Država će obezbediti 50 odsto sredstava, a drugu polovinu plaćaju gradjani”, rekla je Mihajlović.

Navela je da je do sada bilo potrebno šest meseci za dobijanje svih dozvola, ali da je administrativna procedura pojednostavljena i da se do solarnih panela “dolazi jednim korakom”.

“Gradjani se obrate snabdevaču, u najvećem procentu je to EPS Snabdevanje, potpišu ugovor sa njima o proizvodnji električne energije i nakon pet dana budu povezani na mrežu”, pojasnila je Mihajlović.

• Od kada je polovinom maja omogućeno elektronsko prijavljivanje Ministarstvu poljoprivrede je stiglo 149 prijava divljih deponija na poljoprivrednom zemljištu i 109 prijava uzurpacije i podzakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, navodi se informaciji tog ministarstva.

Najveći broj prijavljenih divljih deponija je u Vojvodini – 94, iz centralne Srbije je stigla 31 prijava, dok se 24 prijave odnose na deponije na području Beograda.

• Isplata redovne novčane naknade nezaposlenim licima za jul mesec, izvršiće se u petak, 20. avgusta saopšteno je iz Nacionalne službe za zapošljavanje, a dan kasnije, odnosnu u subotu i privremene novčane naknade licima koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije. Isplata će biti izvršena putem Banke Poštanska štedionica.

  • Večeras sa početkom od 20 časova na platou ispred Gradske kuće biće održan koncert Omladinskog duvačkog orkesta Srbije.
  • Udruženje likovnih i književnih stvaralaca „Džev“ iz Banatskog Velikog Sela predstojećeg vikenda organizuje 5. Likovnu koloniju „Kerkez Dušan Džev“:-” Ljubiteljima likovnog stvaralaštva priredjujemo i ove godine koloniju na kojoj će učestvovati dvadeset slikara, od kojih 15 akademskih, iz Subotice, Novog Sada, Zrenjanina,Beograda, Kikinde i mnogih drugih vojvodjanskih mesta. Nadamo se da ćemo ovogodišnjim sazivom zaokružiti tematski ciklus arhitekturesela” – navodi Marko Djaković, predsednik udruženja i naglašava da će u okviru kolonije biti održana i izložba radova dr Uglješe Colića inspirisana pesnikom Miroslavom Antićem pod nazivom „Mika Antić i prijatelji“.Otvaranje kolonije i izložbe zakazano je za petak u 18 sati ispred Udruženja pčelara dok će se u subotu od 21 sat na omladinskoj ploči tzv „tendi“ predstaviti novomiloševački rok sastav „PIR“.
  • Zbog planiranih radova na elektro mreži, u petak, 20. avgusta od 9:30 do 10:30 struje neće biti u Ulici Vojvode Knićanina u Ruskom Selu, a od 12:00 do 13:00 časova istog dana ni u Ulici Petefi Šandora u tom mestu. U nedelju, 22. avgusta od 7 do 12:00 časova struje neće biti u sledećim ulicama u Kikindi: Teremijski drum, Vinogradska, Strelište, Stara klanica, Železnički novi red, Nikole Tesle, Oslobođenja, Braće Arsenov, Milana Petrovića, Ivana Milutinovića, Jovana Popovića, Nikole Pašića od Vojvode Putnika do Kralja Petra I, Karađorđeva, Jaše Tomića od Kralja Petra I do Dositejeve, Dušana Vasiljeva, Čanadska, Šabačka, Braće Sredojev, Save Tekelije od Generala Drapšina do Stevana Sremca, Mali bedem, Braće Opsenice, Marije Bursać, Vašarište, Stevana Sremca, Cara Dušana, Braće Bogaroški od Save Tekelije do Oslobođenja, Đure Jakšića, Svetozara Miletića, Generala Drapšina od broja 43 i 54 do Oslobođenja, Kralja Petra I od broja 23 i 26 do Oslobođenja, Dositejeva od Semlačke do Nikole Tesle, Vojvode Putnika od Nikole Pašića do Nikole Tesle, Braće Laković od Semlačke do Nikole Tesle, Jugovićeva od Nikole Pašića do Nikole Tesle, Jugovićevo sokače, Koste Kljajića, Veselina Kljajina, Milana Petrovića, Pere Segedinca, Bašaidski drum od početka do Aerodroma i Vincaid. Istog dana i u istom terminu struju neće imati celo naseljeno mesto Nakovo kao i polovina Banatskog Velikog Sela od centra prema Nakovu.
Foto: Čedomir Vujanić
  • Ekipa “Max Bet” osvojila je turnir u malom fudbalu u Iđošu nakon što je u finalu savladala ekipu “Mašino plus” sa 3:2 izvođenjem penala. Regularni deo utakmice završen je sa 2:2. Pobednička ekipa je pored pehara osvojila i vrednu novčanu nagradu u iznosu od 160.000 dinara, “Mašino plus” je kao drugoplasirana ekipa ponela 50.000 dinara, dok je “Tisza Automotive” osvojila treće mesto i 30.000 dinara. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Petar Cvijanović iz pobedničke ekipe “Max Bet” dok je titulu najboljeg golmana turnira poneo Milan Sovilj iz “Mašino plus”-a. Veliko finale turnira koji je trajao 17 dana i koji je okupio 11 ekipa pratio je veliki broj meštana i naših sugrađana, među kojima su se našli i predstavnici Grada Kikinde , predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan i Dragan Pecarski, član Gradskog veća za sport i omladinu koji je ovogodišnjim pobednicima i uručio pehar i novčanu nagradu.

• U narednih sedam dana očekuje se pretežno sunčano i sve toplije vreme, a u subotu je na krajnjem jugu i jugoistoku moguća pojava krakotrajne kiše ili pljuskova s grmljavinom. U Kikindi u petak uglavnom sunčano. Minimalna dnevna 14, maksimalna dnevna 29 stepeni.

Izvor: Kikinda News, RTS, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *