September 20, 2021
aktuelno

Prvi Omladinski duvački orkestar Srbije oformljen u Kikindi: Sutra koncert ispred Gradske kuće, a u petak u Mađarskoj – Kikinda Online News

Muzički centar Pančevo u saradnji sa Kulturnim centrom Kikinde ove godine domaćin je Omladinskog duvačkog orkestra Srbije koji se ujedno po prvi put organizuje u našoj zemlji i koji je, kao takav podržan, od strane Ministarstva kulture i informisanja i Grada Kikinde . U sklopu Letnjeg kampa prvi Omladinski orkestar Srbije uspeo je da na jednom mestu okupi 40 muzičara uzrasta od 12 do 30 godina i to iz 12 gradova Srbije, a probe se, pred veliki koncert koji će sutra biti održan ispred Gradske kuće sa početkom od 20 časova uveliko održavaju u velikoj sali Kulturnog centra:

-” Jako je bitna popularizacija ove vrste muzike koja je u zadnje vreme zaista u zapećku, a i ovo spada u našu tradiciju. Vrlo je bitno da na neki način privučemo mlade koji će svirati na duvačkim instrumentima. Naša ideja je da ovaj orkestar uvežba jedan program koji će moći da se prikazuje na više mesta u Srbiji. Orkestar je tako koncipiran da ne može stalno da funkcioniše, ali po pozivu može da se oformi i da nastupa. Ideja je da sledeće godine bude još više muzičara, i da stignemo do sto muzičara. Nakon koncerta koji ćemo sutra održati ispred Gradske kuće od 20 časova, organizatori Festivala Duvačkih orkestara iz Mađarske čuli su da ove godine organizujemo ovaj orkestar i pozvali su nas da održimo koncert i u Makou” – rekao je Albert Nađ, organizaciono-tehnički direktor.

Boris Matijević, rukovodilac muzičkog centra Pančevo dodaje da Kikinda pogodno tlo za formiranje ovakvog jednog orkestra:

-” Osim Alberta, cela Kikinda je podržala organizaciju pvog Omladinskog orkestra, počev od lokalne samouprave, Kulturnog centra, Ministarstva i eto nas ovde. Pravio sam više muzičkih kampova, a ovo mi nije prvi muzički kamp u Kikindi. Pre dvadeset i jednu godinu pravio sam još jedan muzički kamp, Omladinski simfnijski orkestar i Međunarodni hor. Uslovi za rad u kampu su ove godine zaista neverovatni. Boravio sam u inostranstvu i po raznim drugim kamovima, ali je ovo zaista na jednom zavidnom nivou – počev od smeštaja, do Kulturnog centra, sve zaista savršeno funkcioniše. Nadamo se da će koncert koji ćemo sutra uzvesti pred Kikinđanima biti jedan užitak i za nas izvođače i za publiku ” – rekao je Matijević.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač posetio je muzičare na njihovoj četvrtoj probi i čestitao na ideji Kulturnom centru Kikindi i Muzičkom centru Pančevu kao nosiocu projekta da se oformi jedan duvački orkestar na nivou Srbije:

-” Zadovoljstvo je što ove muzičare iz 12 gradova naše zemlje možemo da ugostimo u Kulturno centru, i što su ovde, kod nas. Uz vođstvo dobrih dirigenata i njihova sposobnost i veštine doći će do izražaja, uskladiće se i siguran sam da će i sutrašnji koncert biti fantastičan. Imponuje nam što smo domaćini mladim i talentovanim ljudima koji će sa našim mladim Kikinđanima uspeti da se usklade i savladaju sve kompozicije. Siguran sam da će ovo postati tradicija i d aćemo u narednim godinama biti još masovniji” – rekao je Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *