September 20, 2021
aktuelno

Heroji Kikinde i grčkog Agiosa, vatrogasci Zoltan Bereng i Milan Adamović na prijemu kod gradonačelnika – Kikinda Online News

Šumski požari koji su prethodne nedelje divljali na grčkom ostrvu Evija naveli su više stotina ljudi da zauvek napuste svoje domove. Požari na severu ovog ostrva uništili su kuće, ali i područje od oko 50.000 hektara i dužine oko 200 kilometara. Vatrogasci su se neumorno i danonoćno borili sa vatrom, a pridružili su im se i meštani kako bi sprečili da vatra uništi sve kuće i šume. Među 35 članova vatrogasno spasilačke ekipe sa 13 vozila iz Beograda, Niša, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Jagodine, Kraljeva i Kruševca, pripadnicima Helikopterske jedinice MUP-a našli su se i naši sugrađani i heroji – Zoltan Bereng i Milan Adamović, pripadnici Vatrogasno spasilačkog bataljona koje je danas u svom kabinetu ugostio prvi čovek grada Kikinde Nikola Lukač i tom prilikom uručio im poklone u znak zahvalnosti.

Zoltan Bereng kaže da kada je sa svojom ekipom stigao do Evije, da je bilo velikih problema konkretno sa velikom zadimljenošću i vetrom:

-” Problem je bio taj što je to planinski kraj, brda su gore i neprohodne šume, pa je morala da se angažuje i mehanizacija, bageri su raščišćavali puteve kroz šumu. Uz to, trebalo je obezebediti dotok vode sa cisterni, a to je sa Grcima sve organizovano. Imali smo njihovu punu podršku, ali oni su osetili da smo mi došli da radimo i da im pomognemo. Radili smo u dve smene, dnevnu i noćnu. Bili smo non stop na terenu, u šumi, a linija požara bila je duga 5 kilometara i držali smo je konstatno pod kontrolom, iako ni helikopteri i avioni tu nisu mogli ništa veliko da urade. Lavovska borba trajala je sigurno tri – četiri dana dok nismo sve sanirali. Zadnja dva dana bilo je puno lakše, tako da je bilo dogašivanje. Imali smo punu podršku grčkog naroda koji su vikali “Srbi, Srbi braća niko drugi, samo mi”, donosili su nam vodu i hranu, ali i od Ministarstva, kolega i porodica. Oduševila ih je naša oprema i obučenost kako radimo, jer do sada imamo iskustva. Na poklon smo od meštana dobili ikonu Bogorice koju smo darovali za uspomenu komandantu Plemiću” – rekao je Bereng, dok njegov kolega Milan Adamović dodaje:

-” Jedini utisak je to što je zaista bila ogromna zadimljenost kada smo stigli. Grad koji je udaljen dvadesetak kilometara od žarišta bio je prekriven dimom, garom i pepelom i kao takav nije uopšte mogao da funkcioniše,a iskreno ne verujem ni da su turisti koji su se tamo našli, da su uživali u tome. Borba je trajala tri dana, avijacija nije mogla da pomogne, dok nismo mi sa zemlje odradili sve što je u našoj moći. Ono što je najvažnije, to mesto je odbranjeno i niko nije povređen” – dodao je Adamović.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač istakao je da su naši sugrađani Zoltan Bereng i Milan Adamović heroji kako našeg grada, tako i Agiosa u Grčkoj:

-” Treba imati hrabrosti i sposobnosti i stati pred vatrnu stihiju i pokušati je ukrotiti. Naša dva Kikinđanina su bili deo spasilačke ekipe koja je išla da pomogne u bratsku Grčku. Naši Kikinđani im se dive i smatraju da su ponos našeg grada. Iskazao bih zahvalnost i jedno ogromno divljenje. Na ova dva heroja svi mi trebamo da se ugledamo, a ovim smo i pokazali da je obučesnost naših vatrogasaca na jednom zaista zavidnom nivou, a siguran sam da će i grad i država i dalje ulagati u ovakve ljude” – završava gradonačelnik Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *