September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 18. avgust – Kikinda Online News

Danas je sreda, 18. avgust, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

  • Šumski požari koji su prethodne nedelje divljali na grčkom ostrvu Evija naveli su više stotina ljudi da zauvek napuste svoje domove. Požari na severu ovog ostrva uništili su kuće, ali i područje od oko 50.000 hektara i dužine oko 200 kilometara. Vatrogasci su se neumorno i danonoćno borili sa vatrom, a pridružili su im se i meštani kako bi sprečili da vatra uništi sve kuće i šume. Među 35 članova vatrogasno spasilačke ekipe sa 13 vozila iz Beograda, Niša, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Jagodine, Kraljeva i Kruševca, pripadnicima Helikopterske jedinice MUP-a našli su se i naši sugrađani i heroji – Zoltan Bereng i Milan Adamović, pripadnici Vatrogasno spasilačkog bataljona koje je danas u svom kabinetu ugostio prvi čovek grada Kikinde Nikola Lukač i tom prilikom uručio im poklone u znak zahvalnosti.
  • Nakon održanih izbora za članove Saveta mesnih zajednica kao kolektivnog organa koji su održani u nedelju, njihovim novoizabranim članovima gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač danas je u Gradskoj kući uručio uverenja i tom prilikom im poručio: ” Čestitao bih vam na izboru u Savet mesne zajednice. Izbori su protekli u najboljem mogućem redu, čestitam vam od srca na postignutim rezultatima. Ogromnom podrškom građana koju ste dobili siguran sam da ćete opravdati očekivanja svih onih koji su dali glas za vas. U narednom periodu biće mi zaista veliko zadovoljstvo da sa vama, predstavnicima svakog sela, pojedinačno u ime građana dogovaramo prioritete za svaku mesnu zajednicu i da zajednički realizujemo projekte koji će doprineti boljitku u svakom selu i ka svakoj mesnoj zajednici, a na dobrobit svakog građanina” – rekao je Lukač. Članovi Saveta jedino u Banatskoj Topoli i Sajanu imaju po tri člana, dok je u ostalih sedam po pet. U nedelju je na izbore za članove Saveta mesnih zajednica glasalo 6.943 birača od ukupno 16.861 upisanih u birački spisak što predstavlja 41,18 odsto. U narednih deset dana članovi saveta u obavezi su da održe konstitutivnu sednicu na kojoj se većinskim brojem glasova bira predsednik i njegov zamenik, a predsedava najstariji član saveta.
  • Ministarstvo zaštite životne sredine nastavlja sa praksom dodele nove opreme na korišćenje lokalnim samoupravama u Srbiji, kako bi se unapredio kvalitet života građana. Tako je grad Kikinda, jedna od 34 lokalnih samouprava u zemlji koja je dobila 131 kantu od 240 litara od resornog ministarstva namenjene porodicama sa pet i više članova.
  • Porodica sedmomesečnog Boška Guglete, koji boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1 (SMA), saopštila je da je prikupljen novac za njegovo lečenje.”Nakon tačno 80 dana sakupljanja sredstava za najskuplju terapiju na svetu, objavljujemo da smo uspeli”, objavila je Boškova porodica na Instagramu. Porodica malog Boška zahvalila je na svakoj donaciji, poslatoj poruci i pozivu i objavi na društvenim mrežama.
  • Učenici osmog razreda koji nisu polagali završni ispit u junu, polažu malu maturu danas, sutra i u petak, odnosno 18, 19. i 20. avgusta.

Završni ispit u ovom roku polažu samo učenici osmog razreda koji iz različitih objektivnih razloga nisu polagali maturu u junskom roku, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

  • Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji može se oceniti kao nesigurna, sa tendencijom da pređe u nepovoljnu, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, ukazujući da to pokazuju cifre novozaraženih i povećan broj hospitalizovanih.

Tiodorović je rekao da je povećan broj preminulih usled obolevanja od kovida-19 i da je nedavno 22. godišnjak izgubio bitku sa bolešću, a bio je nevakcinisan.

Član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Branislav Tiodorović rekao je danas da uprkos povećanju broja obolelih od kovida 19, neće biti uveden policijski čas ili ograničeno kretanje.

Ponovio je da je aktuelna situacija nesigurna s tendicijom da postane nepovoljna, i dodao da to nije iznenadilo nadležne mada je, kako je rekao “malo poranilo”.

Tiodorović je pozvao sve da poštuju protivepidemijke mere koje nisu ni ukidane, te podsetio da tu spada nošenje zaštitnih maski, držanje distance, dezinfekcija i higijena.

“Nikakvog uvodjenje policijskog časa niti ograničavanje kretanja neće biti, niti ima potrebe da to radimo, ali mere koje postoje se moraju poštovati”, rekao je on.

Tidorović je rekao i da je Krizni šatb u stalnom zasedanju i da su konsulatacije svakodnevne, te dodao se sednica Kriznog štaba može očekivati “svakog momenta”, odnosno veoma brzo.

On je naveo i da je izardjeno uputstvo za početak školske godine, te ukazao da situacija s korona virusom nije svuda u Srbiji ista i da će i od toga zavisiti gde i kako ce se odvijati nastava.

Tidorović je rekao da smatra da je redovno odvijanje nastave znatno bolje nego onlajn.

Podsetio je da Beograd i nekoliko opština i gradova u Srbiji imaju visok odziv na imunizaciju, ali da ima i onih mesta gde je mali broj gardjana primio vakcinu.

Tiodorović je rekao da masovni dogadjaji poput Egzita u Novom Sadu ili Nišvila u Nišu mogu da se organizuju ukoliko se poštuju epidemijske mere.

Dodao je da je bio i na svadbi koja je organizovana uz poštovanje epidemijskih mera.

Prema podacima kikindskog Zavoda za javno zdravlje, zaključno sa jučerašnjim danom aktivan je 31 slučaj virusa kovid 19, odnosno za osam više nego što je to bio slučaj u ponedeljak kada je bilo registrovano 23.

  • Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je danas da društvo koje se štiti od pandemije ne može da ostavi decu nezaštićenu i da je na pedijatrima odgovornost za vakcinaciju dece.

Deca ne smeju ostati nezaštićena, “to je moje lično mišljenje, pukao bih da ga ne iznesem”, rekao je Kon i naglasio da su peticije protiv vakcinacije dece i pominjanje eksperimentalnih vakcina bruka i sramota i direktna negacija cele države i njenih institucija koje su odbrile vakcinu za uzrast preko 12 godina. Prema podacima kikindskog Zavoda za javno zdravlje zaključno sa jučerašnjim danom sa dve doze proces imunizacije u Kikindi završilo je njih 23.295. 696 – oro je onih koji su primili samo jednu dozu vakcine protiv kovida, dok je njih 19 primilo treću dozu vakcine protiv kovida.

  • Novi krug nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”, koju organizuje Vlada Srbije uz podršku NALED-a, počeće 18. septembra, potvrđeno je Tanjugu u vladi.

Kao i u prethodnim krugovima, i ovog puta je potrebno spakovati u kovertu 10 fiskalnih računa ili 10 slipova, koji se ne smeju mešati, pojedinačne vrednosti od najmanje 100 dinara.

• Festival muzike i piva Belgrejd bir fest počinje večeras na prostoru Ušća i trajaće do 22. avgusta, uz besplatan ulaz za posetioce.

Iz Beogradske kulturne mreže (BKM) su najavili da će tokom pet dana Bir fest ugostiti više od 60 bendova na dve festivalske bine, program će svakog dana počinjati u 19.30 sati, dok će ulaz “pratiti procedura prilagođena propisanim merama u cilju sprečavanja širenja korona virusa”.

Uoči početka “Bir festa” u MUP-u podsećaju na rizike vožnje pod dejstvom alkohola i navode da je prošle godine 100 vozača izgublio život zato što su bili pod uticajem alkohola, a od 1. januara do danas je više od 27.000 vozača isključeno iz saobraćaja zato što su vozili pod uticajem alkohola.

Ministar policije Aleksandar Vulin, direktor policije Vladimir Rebić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić i direktor Apatinske pivare Igor Vukašinović apelovali su na građane i posetioce festivala da se ponašaju odgovorno u saobraćaju, jer tako štite svoj život, ali i tuđe živote.

  • U Srbiji će sutra vreme biti pretežno sunčano i malo toplije, uz najvišu dnevnu temperaturu od 27 do 30 stepeni, prognoza je Republičkog hidro-meteorološkog zavoda.

Vetar će biti slab i umeren, severnih pravaca. U Kikindi u četvrtak uglavnom sunčano. Minimalna dnevna temperatura 13, maksimalna dnevna 28 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *