September 20, 2021
aktuelno

U petak se u biblioteci ,,Jovan Popović” održava 15. Međunarodni festival kratke priče “Kikinda Short” – Kikinda Online News

Međunarodni festival kratke priče “Kikinda Short” održaće se, po 15. put od 20. do 21. avgusta pod sloganom “Road to Tell”. Devet autora iz sedam zemalja odnosno Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije svoje priče čitaće u Kikindi u petak, 20. avgusta sa početkom od 20 časova u Narodnoj biblioteci “Jovan Popović” a veče kasnije u istom terminu u Beogradu u KC “Grad”. Ovogodišnji festival podržalo je i Ministarstvo kulture, pokrajinski Sekretar za kulturu i Grad Kikinda uz partnera iz Slovenije, izdavačke kuće “Goga” iz Novog Mesta i upravo zahvaljujući tom partnerstvu dva autora iz Slovenije će biti učesnici festvala:

-” Nakon godinu i po dana pauze, ove godine uspeli smo da organizujemo 15. izdanje Međunarodnog festivala kratke priče “Kikinda Short” uprkos pandemiji koja muči ceo svet. Na festivalu je do sada učestvovalo 230 autora iz 37 zemalja sveta, imali smo goste i iz Azije, Kanade i Amerike. Nadamo se da će se vremena za kulturu promeniti i da ćemo opet biti u prilici da Kikinđanima predstavimo autore i iz nekih udaljenijih zemalja. Gledajući prethodne godine, Kikinda je zaista pravo mesto za organizovanje ovakvog festivala kratke priče jer mislim da ni jedan grad u zemlji, ako izuzmemo Beograd, nije na jednom mestu okupio toliko autora kao kod nas. Na devet festivala smo imali domaćine, a pored njih su na još dva festivala učestvovala još dvoje Kikinđana što nam govori da oni vole kratku priču i da smo uspeli da za naš grad prilagodimo program koji im nudimo” – kaže Vera Papić. organizatorka 15. Međunarodnog festivala kratke priče “Kikinda Short”.

Autori Ervin Mujabašić (Bosna i Hercegovina), Brano Mandić (Crna Gora), Ante Zlatko Stolica (Hrvatska), Benedek Tot (Mađarska), Tudor Kretu (Rumunija), Jedrt Lapuh Maležič i Miha Mazzini (Slovenija) i Ana Vučković i Milena Živkov (Srbija) čitaju priče na svom jeziku tako da publika ima priliku da na jednoj književnoj večeri čuje nekoliko različitih jezika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *