September 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 13. avgust – Kikinda Online News

Danas je petak, 13. avgust, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: Čedomir Vujanić
 • Prva i najveća manifestacije u Srbiji „Dani porodice“, koja promoviše porodicu, zajednicu i zdrave stilove života, koja se održava u Perlezu, počela je juče i trajaće do subote, 14. avgusta. Manifestaciju organizuje UG „Porodična Srbija“, u saradnji sa Ministarstvom za brigu o porodici, Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku i demografiju, kao i Pokrajinskim sekretarijatom za turizam i privredu. Svojim prisustvom su manifestaciju podržali i Nikola Lukač gradonačelnik Kikinde, Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika, Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada i Ramona Tot, članica GV zadužena za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici. Kako organizatori objašnjavaju, namera je da „Dani porodice“ postanu tradicionalni, pa će u parku porodice, pored Begeja biti sagrađeni bungalovi, organizovani koncerti i izložbe za decu, škole roditeljstva, takmičenja porodica u kuvanju, podela pomoći najugroženijim porodicama.
 • U cilju bezbednijeg učešća penzionera biciklista u saobraćaju, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač sa predstavnicima Saveta za bezbednost saobraćaja danas je obišao Dom penzionera u Bašaidu i tom prilikom za 66 meštana ovog sela, starijih od 65 godina uručio poklon pakete koji u sebi sadrže fluorescente prsluke i svetla za bicikle. Akcija se paralelno odvija u svim selima sa teritorije Kikinde, pa tako i u gradu gde će kroz istu biti podeljeno ukupno 450 poklon paketa. Sa dolaskom nove školske godine, najavljena je i podela bustera odnosno autosedišta, dok će mlađa generacija na poklon dobiti fluorescente prsluke i set lampi.
 • V.D. direktora Pošte Srbije Zoran Ðorđević najavio je u Novom Sadu da će ta kompanija nabaviti oko 800 novih najsavremenijih bicikala za dostavu pošiljki.

“Pošta Srbije ima najveću organizovanu biciklističku mrežu u zemlji koja se koristi za dostavu pošiljkii, pretežno u Vojvodini. Zato je jedan od naših prioriteta da poštansku mrežu do kraja godine unapredimo i osavremenimo nabavkom blizu 800 novih najsavremenijih bicikala, na standardni i električni pogon, čime ćemo našim poštarima obezbediti bolje uslove za rad, a korisnicima kvalitetniju uslugu”, rekao je Ðorđević na svečanom otvaranju Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu.

 • U nedelju, 15.8.2021. godine, od 07:00 do 20:00 sati održaće se izbori za članove saveta MZ, na 24 biračka mesta, u 9 kikindskih sela. Svi meštani će dobiti obaveštenje o glasanju. Ukoliko neko ne dobije obaveštenje i dalje može ostvariti svoje pravo na glasanje, uz priloženu ličnu kartu ili pasoš radi utvrđivanja identiteta, ili potvrdu MUP-a o podnetom zahtevu za izbornu proceduru, dostupan je na sajtu Grada Kikinde.
 • Predstojećeg vikenda, odnosno u subotu i nedelju, 14. i 15. avgusta od 8 do 14 časova u ambulantama Opšte bolnice Kikinda, obavljaće se besplatni preventivni pregledi stanovništva bez obzira da li lice ima ili nema zdravstveno osiguranje. Preventivni pregledi će obuhvatiti osnovnu laboratoriju, Internistički pregled sa EKG-om i merenjem krvnog pritiska, UZ abdomena, ORL i neurološki pregled. U istom vremenskom intervalu za dane vikenda pregledi će se obavljati i u trećoj zdravstvenoj Ambulanti Doma zdravlja u Ulici Sterije Popovića bb dok će se ginekološki pregledi sugrađanki koje to žele, obavljati u Dispanzeru za žene na adresi Generala Drapšina broj 68.

• Večeras sa početkom od 19 časova u Kulturnom centru Kikinda održaće se predavanje ” Izvorna joga – Trinetra” predavača Jogija Valtharia i diplomiranog psihologa Mata Natalije Heil. Ulaz je slobodan.

 • U sklopu manifestacije “Kikindsko leto” večeras od 21 čas na otvorenim bazenima SC “Jezero” održaće se disko veče devedesetih. Ulaz je slobodan.
 • U sklopu manifestacije “Kikindsko leto” koju organizuje Turistička organizacija grada Kikinde večeras od 21 čas u dvorištu Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” u sklopu Letnjeg bioskopa održaće se projekcija filma ,,Igra vešala”. Ulaz je slobodan.
 • U subotu 14. avgusta, pored etno kuće u Banatskom Velikom Selu održače se 11. “Krajiški višeboj”. Svoje učešće najavili su takmičari iz Vojvodine koji će se nadmetati u različitim disciplinama kao što su skok u dalj, skok u vis, prevlačenje klička i drugo. Po završetku nadmetanja, održaće se “Krajiško veče”.
 • U nedelju, stanovnici Iđoša obeležavaju Dan sela, pa će upravo tim povodom u tom mestu biti održana “Fijakerijada” i “Krofnijada”.
 • U nedelju, 15. avgusta sa početkom od 21 čas u okviru manifestacije “Kikindsko leto” dečija rok grupa “Roy” iz Banatskog Velikog Sela održaće svoj koncert u dvorištu Kurije. Ulaz je slobodan.
 • U okviru avgusta, meseca drugarstva, na sceni jedinog kikindskog Dečijeg teatra “Lane” u nedelju, 15. avgusta održaće se predstava “Bajka o mudrom prasetu” u izvođenju Pan teatra u terminima od 18 i 20 časova. Informacije i rezervacije na 060-02-47-048 i 064-15-89-314.
 • Akcija besplatnog sakupljanja kabastog, krupnog otpada koji zajednički realizuju kompanija FCC Environment i Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj nastavlja se od 16. do 20. avgusta u Banatskom Velikom Selu i Novim Kozarcima. Po jedan kontejner nalaziće se na uglovima sledećih ulica u Banatskom Velikom Selu: Generala Drapšina i Branka Ćopića, Kralja Petra Prvog i Sutjeske, Generala Drapšina i Kosovske i Generala Drapšina i Sime Šolaje. Od 16. do 20. avgusta kontejneri će biti postavljeni i u Novim Kozarcima, na uglovima sledećih ulica: Srpskih Ratnika i Marka Oreškovića, Stojana Matića i Mladena Stojanovića, Stojana Matića i Sime Šolaje i na uglu Krajiške ulice i ulice Vuka Karadžića. Više informacija mogu se dobiti putem broja telefona 0800 111 666.
 • Sutra počinje nova fudbalska sezona. S tim u vezi, već u prvom kolu, tim sa Gradskog stadiona, OFK “Kikinda 1909” dočekuje “Tisu” iz Adoriana. U Vojvođanskom istoku “Sloboda” iz Novih Kozaraca dočekuje ruskoselsku “Crvenu zvezdu”, a “Kozara” iz Banatskog Velikog Sela putuje u Botoš ekipi “Omladinca FAM”. U područnoj ligi Zrenjanin bašaidska “Vojvodina” je domaćin ŽAK-u, nakovački “Polet” dočekuje “ASK” iz Ardca, dok će mokrinski “Delija” na gostovanje u Lukićevo, ekipi “Mladosti”.
 • U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar će biti slab, promenljiv, na planinama umeren, povremeno jak, severoistočni.

Jutarnja temperatura od 13 do 20 stepeni C, najviša dnevna od 33 do 35 C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. U Kikindi u subotu uglavnom sunčano i toplo. Minimalna dnevna 20, maksimalna dnevna 34 stepena.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *