September 20, 2021
aktuelno

U toku je košenje ambrozije u Kikindi i okolnim selima: Do sada ova korovska biljka detektovana na površini od 500.000 kvadrata – Kikinda Online News

Krajem jula započeto je mehaničko uništavanje ambrozije, košenjem, gde je na do sada na preko 30 lokacija u gradu i okolnim selima u okviru redovnog programa ova korovska biljka detektovana na površini od 500.000 kvadrata, ali taj broj još uvek nije konačan, saopštila je danas Sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave Kikinda Miroslava Krnić, prilikom obilaska parcele na uglu Distričke i ulice Nićifora Brandića u Kikindi gde je počelo mehaničko uništavanje ove najrasprostanjenije alergene biljke. Akcija će trajati do septembra:

-” U skladu sa tim, doneta je i posebna odluka o uništavanju korovske biljke ambrozije kojom je tačno definisano da su u obavezu uništavanja ambrozije uključeni svi – kako vlasnici, tako i korisnici poljoprivrednih obradivih i neobradivih površina, u građevinskom reonu vlasnici i korisnici kuća, objekata, bašta, javnih zelenih površina kao i prilikom uređivanja puteva, kanala, pruga, putnih prelaza, odnosno samih upravljača. Ambrozija se mora mehanički uništavati na teritoriji čitave Vojvodine i regiona. Do sada je detektovano preko 30 lokacija u gradu, i dalje se nastavlja praćenje detekcija i samim tim košenja ambrozije tokom čitavog avgusta meseca i početkom septembra, tako da je već sada izvesno da će biti mnogo veći broj lokacija na kojima će se uništavati košenjem. Reč je o lokacijama koja se nalaze ne samo na raskrsnicama, već i one koje se svake godine sve više i više uvrštavaju u redovan program uređenja javnih zelenih površina koje ove godine dostižu površinu od preko 500.000 kvadrata. Mi ih tokom čitave godine prepoznajemo i uvrštavamo u program uređenja i održavanja grada. Kako lokalna samouprava misli o tome, tako naravno i u svim mesnim zajednicama treba obratiti posebnu pažnju tokom čitave godine” – ukazala je Krnić, dodajući da samo stanje aeropolena u vazduhu svi posebno osetljivi stanovnici kojima smeta ne samo ambrozija, već i polen drveća, trava i korova tokom čitavog perioda vegetacije mogu pratiti svakodnevno na sajtu kako Grada Kikinde, tako i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Ambrozija spada u opasne alergene koji izazivaju tegobe kod oko 10% ljudske populacije. Kod ljudi polen ambrozije je uzročnik 75% svih polenskih alergija pri čemu ne postoji starosna granica za pojavu osetljivosti. Kod najosetljivijih osoba 8 do 20 polenovih zrna u 1 m3 vazduha može da izazove jake alergijske reakcije. Od tegoba letnjih polenski alergija pate u najvećoj meri deca i radno sposobno stanovništvo. Ispitivanja su dokazala da zrna polena sadrže proteaze koje u 30 do 90% slučajeva direktno oštećuju epitel disajnih puteva jer se ne mogu efikasno neutralisati od strane antiproteaza.

Ambrozija izaziva i niz zdravstvenih problema kao što su: respiratorne smetnje (polenska kijavica, sezonski otitis, astma), digestivne i urinarne smetnje (povraćanje, bolove u stomaku, dijareju i urinarne infekcije) i reakcije na koži (koprivnjača, angioneurotski edem i ekcem).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *