September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 11. avgust – Kikinda Online News

Danas je sreda, 11. avgust, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

  • Krajem jula započeto je mehaničko uništavanje ambrozije, košenjem, gde je na do sada na preko 30 lokacija u gradu i okolnim selima u okviru redovnog programa ova korovska biljka detektovana na površini od 500.000 kvadrata, ali taj broj još uvek nije konačan, saopštila je danas Sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave Kikinda Miroslava Krnić prilikom obilaska parcele na uglu Distričke i ulice Nićifora Brandića u Kikindi gde je počelo mehaničko uništavanje ove najrasprostanjenije alergene biljke. Akcija će trajati do sredine septembra.

• Član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je danas, nakon što je objavljeno da je u poslednja 24 sata u Srbiji zabeležen 921 novi slučaj korona virusa, da je taj drastični skok broja novozaraženih očekivan i da smo, iako sednica Kriznog štaba još nije zakazana, “opasno blizu pooštravanju mera”.

On je precizirao da bi se pooštravanje mera odnosilo na smanjenje broj broja ljudi na okupljanjima, utakmicama, manifestacijama, festivalima, kao i na ograničenje rada noćnih klubova, kafana i ostalih ugostiteljskih objekata.

  • Virusolog Ana Gligić smatra da će pre ili kasnije i u Srbiji biti registrovana opasnija lambda varijanta korona virusa, ali ne očkuje jači udar kovida u budućnosti, jer podaci o bolničkim pacijentima ukazuju da su vakcine efikasne.

Gligić je za Novosti rekla da je lamda varijanta virusa korona sa tri mutacije na spajk proteinu, zbog kojih je zaraznija i otpornija na antitela, otkrivena do sada u 30 država i da je u nekom trenutku možemo očekivati u Srbiji, ali ne deli projekcije većine epidemiologa u državi da bi korona mogla da udari jače nego do sada, već je na osnovu dosadašnjeg višedecenijskog virusološkog iskustva mišljenja da bolest ipak slabi.

• Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, rekao je danas da lambda soja korone virusa “nema ni na vidiku” i da postoje samo pojedinačni slučajevi koji ulaze u Evropu, pa se ta varijanta, kako smatra, verovatno neće dalje ni širiti.

Kako je naveo, pitanje je da li će soj koji je registrovan još u decembru 2020. godine u Južnoj Americi biti zarazniji, jer to zavisi i od države do države.

  • Sekretarijat za javne prihode saopštio je danas da je za poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica 16. avgust rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za ovu godinu.

Kako se navodi u saopštenju, prema Zakonu o porezima na imovinu, taj porez se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja. Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza, obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju, kao i pokretanje prekršajnog postupka.

• Treća rata poreza na imovinu dospeva na naplatu 16. avgusta, a Uprava za trezor Ministarstva finansija omogućila je poreskim obveznicima brzo plaćanje ovog poreza bez provizije u mreži od 34 filijale i 110 ekspozitura u gotovo svim mestima u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Uprave za trezor, pored poreza na imovinu, u Upravi se besplatno ili uz najnižu proviziju mogu platiti i ostali računi i dažbine.

•Patrijarh srpski Prfirije dobio je zvaničnu stranicu na Instagramu, saopštila je danas Srpska pravoslavna crkva (SPC).

U saopštenju se ističe da je patrijarh dao blagoslov za otvaranje stranice. Patrijarh želi da ovim putem izađe u susret izrazitom interesovanju vernih, ali i celokupne domaće i inostrane javnosti, o njegovom radu, stavovima i mišljenjima”, stoji u saopštenju.

  • Prvih 14 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicama, koji su potpisani juče u Beogradu, predstavlja samo početak, izjavio je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić i najavio razmatranje oko 100 novih zahteva pristiglih na konkurs.

“Sledeća komisija imaće blizu 100 predmeta pred sobom. Radimo do utroška sredstava, imamo 500 miliona dinara do 1. novembra”, rekao je Krkobabić gostujući na Pinku i dodao da će u prvom ciklusu biti dodeljeno oko 500 kuća.

  • Za dva do tri meseca bi trebalo da stupi na snagu Pravilnik o kontrolorima tehničkog pregleda, čime će biti raščišćene sve dileme o tome koje sada postoje u vezi sa sprovođenjem pregleda vozila, izjavio je danas direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

    On je u izjavi za Tanjug precizirao da je Agencija već izradila Pravilnik, i da će u narednih mesec-dva dana on proći usaglašavanje u nadležnim ministarstvima, i da će za dva do tri meseca biti objavljen u Službenom glasniku i stupiti na snagu.

• U nedelju, 15.8.2021. godine, od 07:00 do 20:00 sati održaće se izbori za članove saveta MZ, na 24 biračka mesta, u 9 kikindskih sela. Svi meštani će dobiti obaveštenje o glasanju. Ukoliko neko ne dobije obaveštenje i dalje može ostvariti svoje pravo na glasanje, uz priloženu ličnu kartu ili pasoš radi utvrđivanja identiteta, ili potvrdu MUP-a o podnetom zahtevu za izbornu proceduru, dostupan je na sajtu Grada Kikinde.

• Iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine poljoprivredu i ruralni razvoj obaveštavaju građane da će se u sredu, 11. avgusta izvršiti tretman odraslih formi komaraca sa zemlje na teritoriji grada Kikinde i svim naseljenim mestima od 20 do 23 časa. Preparat koji će se koristiti je Aqua K – Othrine EW 20 ( Aktivna materija Deltametrin). Dan kasnije, u četvrtak 12. avgusta tretman odraslih formi komaraca biće izvršen u ranim jutarnjim satima u centru Kikinde, od 6 sati ujutru. Upozoravaju se pčelari da je preparat Aqua K – Othrine EW 20 toksičan za pčele, te da dejstvo istog traje tri dana.

  • Nacionalna služba za zapošljavanje izvršiće isplatu posebne novčane naknade u četvrtak.

Ta naknada za mesec jul biće uplaćena na tekuće račune korisnika kod poslovnih banaka, navodi se u saopštenju.

• U sklopu manifestacije “Kikindsko leto” koju organizuje Turistička organizacija grada Kikinde, večeras sa početkom od 21 čas u dvorištu “Kurije” biće održan muzički performans sastava “Substanz” iz Graca. Ulaz je slobodan.

• Od 12. avgusta snimaće se scena serije u periodu od 10 do 15 časova, na delu državnog puta II A reda broj 105, Senta – Čoka, uz povremene kratkotrajne obustave-zadržavanja saobraćaja u trajanju od tri minuta.

• Do kraja ove nedelje zadržaće se pretežno sunčano i toplo vreme, do petka će temepratura biti izmedju 32 i 35 stepeni Celzijusa, dok će u subotu i nedelju dostići i 37. podeok, rekao je za Tanjug meteorolog Goran Mihajlović.

Nešto svežije vreme, sa mestimičnim lokalnim pljuskovima i grmljavinom, očekuje se sledeće nedelje, uz manji pad temperature koja će se kretati izmedju 28 i 32 stepena. U Kikindi u četvrtak sunčano i toplo. Minimalna dnevna 16, maksimalna dnevna 32 stepena.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *