September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za utorak, 10. avgust – Kikinda Online News

Danas je utorak, 9. avgust, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i Miroslav Dučić, član Gradskog veća za komunalnu infrastrukturu i vanredne situacije obišli su aktuelne radove u Bašaidu koji se obavljaju na rekonstrukciji grejanja u Osnovnoj školi “1. Oktobar” , revitalizaciji parking prostora ispred Doma penzionera i na stadionu FK “Vojvodina”, uređena su autobuska stajališta, dok će nakon gotovo bezmalo 35 godina Ulica Jove Jurišina u tom mestu nakon rehabilitacije za četiri do pet dana kada se i predviđa završetak radova ukupne vrednosti 12 miliona dinara, ta ulica zasijati novim sjajem:

-” Okolnosti su bile takve da ulicu Jove Jurišina ne stignemo da završimo u prethodnom periodu, a sad su se stvorili uslovi da ispunimo ono što smo obećali. Osim toga, radovi su završeni i u Banatskom Velikom Selu, Novim Kozarcima, Topoli, tako da apsolutno gradska vlast i mi kao neko ko je nosilac odgovornosti, pokazujemo da mislimo na svako selo. Tu se nećemo zaustaviti, gledaćemo i osluškivati kako meštane Bašaida, tako i svakog sela kako bi još normalnije i lepše mogli da žive u svojim selima. Grad Kikinda će izaći maksimalno u susret i staviti to kao prioritet i u nekom narednom periodu zajedno sa nama kreirati nove planove za budućnost” – poručio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač prilikom obilaska radova.

• Izbori za Savete mesnih zajednica koji će se održati u nedelju su veoma važni za građane mesnih zajednica i grad Kikindu, naveo je na svom Instagram profilu predsednik Skupštine grada Kikinde Mladen Bogdan, podsećajući građane sa pravom glasa da se zaokružuje najviše pet kandidata u sedam mesnih zajednica, dok se u MZ Sajan i Banatska Topola zaokružuje najviše tri:

-” Saveti će povećati ulogu građana u donošenju odluka od važnosti za mesne zajednice. Zato pozivam sve građane mesnih zajednica sa pravom glasa da u što većem broju izađu na izbore u nedelju” – navodi predsednik Skupštine Grada Kikinde Mladen Bogdan.

• Iako epidemiološku situaciju u celoj zemlji nadležni karakterišu kao zabrinjavajuću, ona je, što se tiče Kikinde za sada još uvek stabilna. Gradski štab za vanredne situacije saopštio je da je u Kikindi trenutno aktivno svega sedam slučajeva virusa kovid 19, a da u bolnici nema hospitalizovanih pacijenata koji se leče od ove zarazne bolesti. Ipak taj broj nije razlog za opuštanje, savetuju epidemiolozi koji i dalje apeluju na građanstvo da se pridržavaju svih mera prevencije.

• U Palati Srbija danas je potpisano prvih 14 trojnih ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicama.

Ugovore su, a na osnovu uredbe o dodeli sredstava i javnog konkursa raspisanog krajem juna, potpisali ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, porodice i poljoprivrednici koji su dobili sredstva za kuće i predstavnici opština u kojima se nalaze kuće u kojima će ove porodice živeti.

• JP „Pošta Srbije“ detektovala je novu prevaru kojom se zloupotrebljavaju ime i obeležja kurirske službe „Post Express“. U pitanju je fišing prevara (pokušaj krađe podataka građana) čija su meta korisnici nekih sajtova za kupoprodaju.

Prevarne poruke koje korisnici dobijaju sadrže link ka lažnoj stranici „Post Express“ usluge, koja nije u vlasništvu JP „Pošta Srbije“, a na kojoj se traži uplata novca putem platnih kartica.

Iz ovog javnog preduzeća ističu da ni „Pošta Srbije“, ni „Post Express“ ne komuniciraju sa građanima na ovaj način te ih savetuju na  dodatnu opreznost, da ne otvaraju linkove u primljenim porukama i da ne unose svoje podatke.

U sklopu mera koje preduzima na sprečavanju i otkrivanju prevarnih aktivnosti, „Pošta Srbije“ obavestila je i MUP Srbije – Odeljenje za visokotehnološki kriminal kako bi preduzeli mere na otkrivanju počinilaca ovog krivičnog dela.

U cilju edukacije i pomoći građanima Srbije, ukoliko postoje bilo kakve nedoumice, Kontakt centar JP „Pošta Srbije“ čiji su brojevi telefona 0700 100 300 i 011 3607 788, stoji na raspolaganju radnim danima od 8 do 20 časova i subotom i nedeljom od 8 do 15 časova.

 • Za penzionere iz kategorije zaposlenih koji primanja dobijaju preko tekućih računa danas je počela isplata penzija za jul, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Isplata za penzionere koji primanja dobijaju na kućne adrese ili ih podižu na šalterima pošta, počeće sutra.

 • Iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine poljoprivredu i ruralni razvoj obaveštavaju građane da će se u sredu, 11. avgusta izvršiti tretman odraslih formi komaraca sa zemlje na teritoriji grada Kikinde i svim naseljenim mestima od 20 do 23 časa. Preparat koji će se koristiti je Aqua K – Othrine EW 20 ( Aktivna materija Deltametrin). Dan kasnije, u četvrtak 12. avgusta tretman odraslih formi komaraca biće izvršen u ranim jutarnjim satima u centru Kikinde, od 6 sati ujutru. Upozoravaju se pčelari da je preparat Aqua K – Othrine EW 20 toksičan za pčele, te da dejstvo istog traje tri dana.
 • Kompanija FCC u koordinaciji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Kikinda sprovodi akciju prikupljanja kabastog otpada na teritoriji M.Z. Bašaid od 9. do 16. avgusta tekuće godine. Od danas, 10. do srede 11. avgusta po jedan kontejner nalaziće se na uglovima sledećih ulica: Milana Grujića i Svetozara Miletića, Milana Grujića i Zmaj Jovina, Svetozara Markovića i Svetozara Miletića, Svetozara Markovića i Zmaj Jovina, Žarka Zrenjanina i S. Miletića, Žarka Zrenjanina i Zmaj Jovina, B. Nušića i S. Miletića, B. Nušića i Zmaj Jovina. Od 11. do 13. avgusta kontejneri će biti postavljeni na uglovima sledećih ulica u Bašaidu: Branislava Nušića i Nikole Tesle, B. Nušića i Raše Lazarevića, Ž. Zrenjanina i Nikole Tesle, Ž. Zrenjanina i Raše Lazarevića, Svetozara Markovića i Nikole Tesle, S. Markovića i Raše Lazarevića, Milana Grujića i Branka Radičevića kao i u Bikaču. Od 13. do 16. avgusta po jedan kontejner nalaziće se na uglovima sledećih ulica: Svetosavske i Nikole Tesle, Svetosavske i Raše Lazarevića, Aleksandra Grujića i Nikole Tesle, A. Grujića i Raše Lazarevića, Rade Budurina i Nikole Tesle, R. Budurine i R. Lazarevića, Đure Jakšića i Nikole Tesle kao i na uglu Đure Jakšića i Raše Lazarevića.
 • Ponovo je dvanaestogodišnja Ena Gogić iz Kikinde uspela da svojim glasom i muzikalnošću oduševi stručni žiri u Mrkonjić Gradu gde je na Međunarodnom festivalu dječije pjesme “Raspjevane pahuljice” u tom mestu za pesmu “Da imam krila” čiji je tekst radio naš poznati pesnik Tode Nikoletić, a aranžman Lado Leš osvoji Gran Prix koji je posvetila Gradu Kikindi. Prilikom preuzimanja nagrade, Ena je novinarima rekla da je Gran Prix za nju veliki uspeh i da je presrećna kao i da je naredne nedelje očekuje nastup u Donjem Milanovcu kojem se unapred mnogo raduje. Festival “Raspjevane pahuljice” trajao je dve večeri, a na njemu su učestvovali izvođači iz grada domaćina i iz regiona, uzrasta od četiri do 14 godina.
 • U okviru manifestacije “Kikindsko leto” koju organizuje Turistička organizacija grada Kikinde, u okviru Letnjeg bioskopa, večeras sa početkom od 21 čas će u dvorištu Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” biti upriličena projekcija sinhronizovanog crtanog filma “Bezrepi Pele”. Ulaz je slobodan.
 • U utorak 10. i sredu 11. avgusta od 21 čas će se, različitim programima u sklopu manifestacije “Kikindsko leto” Turističke organizacije grada , kikindskoj publici predstaviti plesna grupa “SubsTanz” iz Graca, čija je članica naša mlada sugrađanka Maja Nedeljkov, koja studira ples u Gracu. Ostali članovi plesne grupe su iz Austrije, dok je koreograf Kinez. Prvi put su u Srbiji pa i u Kikindi.
 • Međunarodni festival kratke priče Kikinda Short održaće se, po 15. put od 20. do 21. avgusta 2021. godine, pod sloganom “Road to Tell”.Devet učesnika iz sedam zemalja svoje priče čitaće: u Kikindi 20. (petak u 20 h) u Narodnoj biblioteci “Jovan Popović i Beogradu 21. avgusta (subota u 20h) u KC Grad.Autori: Ervin Mujabašić (Bosna i Hercegovina), Brano Mandić (Crna Gora), Ante Zlatko Stolica (Hrvatska), Benedek Tot (Mađarska), Tudor Kretu (Rumunija), Jedrt Lapuh Maležič i Miha Mazzini (Slovenija) i Ana Vučković i Milena Živkov (Srbija) čitaju priče na svom jeziku tako da publika ima priliku da na jednoj književnoj večeri čuje nekoliko različitih jezika. Prevod priča na srpskom jeziku se projektuje. Čitanja se održavaju na otvorenom prostoru, a ulaz je slobodan.
 • Festival muzike i piva Belgrejd bir fest biće održan od 18. do 22. avgusta na prostoru Ušća, uz besplatan ulaz za posetioce, a prvog dana na glavnoj bini nastupiće Bijelo dugme, saopštili su danas organizatori.

Iz Beogradske kulturne mreže (BKM) su najavili da će tokom pet dana Bir fest ugostiti više od 60 bendova na dve festivalske bine, program će svakog dana počinjati u 19.30, dok će ulaz “pratiti procedura prilagođena propisanim merama u cilju sprečavanja širenja korona virusa”.

 • Na naplatnim stanicma u Srbiji danas nema zadržavanja vozila, saopsitli su JP “Putevi Srbije”.

Na državnom putu II A reda broj 147, na deonici Kosmaj-Mladenovac, mesto Koraćica od sutra do 11. septembra u periodu od 7 do 17 časova, izvodiće se radovi na sanaciji kolovoza. Saobraćaj će se odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila. Radovi će biti obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom. Od 12. avgusta snimaće se scena serije u periodu od 10 do 15 časova, na delu državnog puta II A reda broj 105, Senta – Čoka, uz povremene kratkotrajne obustave-zadržavanja saobraćaja u trajanju od tri minuta.

 • JP „Putevi Srbije“ saopštilo je da će se od 13. do 15. avgusta izvoditi radovi na rehabilitaciji oštećenog kolovoznog zastora, na delu državnog puta Beograd – Pančevo/Pančevački most, na deonici između semafora na Bogosloviji (okretnica autobusa) do početka Pančevačkog mosta, u smeru ka Pančevu.

Petak na subotu (13/14.08.), u periodu od 22 do 6.00, kao i u subotu (14.08.), od 9.00 do 17 časova, radovi će se izvoditi u desnoj (sporoj) saobraćajnoj traci a saobraćaj, u smeru ka Pančevu, će se odvijati u levoj saobraćajnoj traci.

 • U Srbiji će sutra veći deo dana biti pretežno sunčano i toplo.

Ujutro i pre podne u zapadnim i centralnim krajevima umereno naoblačenje uz mogućnost kratkotrajne kiše, a posle podne i uveče i na jugu lokalni razvoj oblačnosti, ponegde sa kratkotrajnom kisom ili pljuskovima sa grmljavinom.

Vetar slab i umeren, severnih smerova. Jutarnja temperatura od 15 do 22, najvisa dnevna od 31 do 34 stepena, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. U Kikindi u sredu uglavnom sunčano i toplo. Minimalna dnevna temperatura 18. , maksimalna dnevna 34 stepena.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *