September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 9. avgust – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 9. avgust, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

  • Dileme nema, svi zdravstveni radnici moraju biti vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima, rekao je danas epidemiolog Branislav Tiodorović i istakao da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.

Letnji period pokazao je da smo se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mera, ali ne svih. Pogotovo se to vidi u tržnim centrima, na sportskim događajima i u ugostiteljskim objektima se to vidi, a na otvorenom, pored distance, ostale mere nisu toliko važne“, rekao je Tiodorović za RTS.

  • Virusolog i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović izjavila je da je važno da se nastava vrati u realne okvire, zbog čega je, prema njenim rečima, važna vakcinacija đaka od 12 godina pa naviše, koji će morati da rade test svake nedelje ukoliko nisu imunizovani.

Bila bi velika šteta da i ove godine nastava počne na onlajn platformi. Ukoliko se ne vakcinišu, đaci stariji od 12 godina moraće da bar jednom nedeljno rade testiranje na kovid 19″, rekla je za “Kurir” Jovanovićeva, koja podržava predlog epidemiologa Predraga Kona o odvajanju vakcinisanih i nevakcinisanih đaka starijih od 12 godina.

  • Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut saopštio je da su na teritoriji Srbije do 6. avgusta ove godine registrovana prva dva potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, koja su se završila smrtnim ishodom.

Groznica Zapadnog Nila registrovana je kod osoba muškog i ženskog pola od 63 i 50 godina koje već imaju hronična obolenja, a žive u Južnobačkom i Sremskom okrugu, objavljeno je na sajtu Batuta.

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu Batut do šestog avgusta registrovana su prva dva slučaja groznice Zapadnog Nila u Srbiji koja su se završila smrtnim ishodom, ali ove godine se ne oeekuje epidemija tog virusa kao što je to bio slučaja 2013. i 2018. godine, rekla je za Tanjug epidemiolog sa Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” dr Mitra Drakulović.

Prošle godine u Srbiji nije bilo potvrđenih slučajeva groznice Zapadnog Nila, dodaje.

• Crveni krst Kikinda i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine zahvaljuju se sugrađanima koji su izdvojili svoje vreme za humanost. Na akciju dobrovoljnog davanja krvi  je došlo njih 27, od kojih je samo jedna osoba odbijena. Naredna akcija održaće se 20. avgusta.

  • Na osnovu Uredbe Vlade Srbije, na poštanske pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, osim na pošiljke novina i časopisa, od 9. do 16. avgusta plaćaće se doplatna poštanska marka „Nedelja Crvenog krsta”, u apoenu u visini od 10 dinara.

Doplatna poštanska marka izdaje se u tiražu od 750.000 komada, a sredstva od prodaje namenjena su Crvenom krstu Srbije, za realizaciju aktivnosti njihovog programa, na koji saglasnost daje Vlada Srbije, saopštile su “Pošte Srbije”.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisaće sutra prvih 14 ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

Novi krov nad glavom dobiće 12 porodica sa teritorije čitave Srbije i dva mlada poljoprivrednika, rešena da započnu samostalno život, navodi se u saopštenju Ministarstva za brigu o selu. Najviše zahteva stiglo je iz opština Pirot, Nova Crnja, Bačka Palanka, Lučani, Vladičin Han, Bač, Kikinda i Pećinci. Bespovratna sredstava za kupovinu seoskih kuća mogu da dobiju mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i poljoprivrednici koji nemaju više od 45 godina.

• Iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine poljoprivredu i ruralni razvoj obaveštavaju građane da će se u sredu, 11. avgusta izvršiti tretman odraslih formi komaraca sa zemlje na teritoriji grada Kikinde i svim naseljenim mestima od 20 do 23 časa. Preparat koji će se koristiti je Aqua K – Othrine EW 20 ( Aktivna materija Deltametrin). Dan kasnije, u četvrtak 12. avgusta tretman odraslih formi komaraca biće izvršen u ranim jutarnjim satima u centru Kikinde, od 6 sati ujutru. Upozoravaju se pčelari da je preparat Aqua K – Othrine EW 20 toksičan za pčele, te da dejstvo istog traje tri dana. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova biće određen novi termin o čemu će javnost biti obaveštena.

Banatski kulturni centar raspisuje konkurs za novoustanovljenu književnu Nagradu „Bogdan Čiplić” za najbolji prozni rukopis na srpskom jeziku. 

Nagrada se ustanovljava u znak sećanja na Bogdana Čiplića, književnika, prevodioca i upravnika Srpskog narodnog pozorišta (Novi Bečej, 2. XI 1910 – Beograd, 23. VI 1989). 

Rukopis u Word dokumentu (do 100 A4 strana, Times New Roman 12) zajedno sa kontakt podacima autora (mejl, adresa, telefon, kratka biografija) poslati na: bogdanciplic@gmail.com 

Konkurs je otvoren od 5. 8. 2021. do 25. 8. 2021. godine. 

Žiri radi u sastavu: Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra, (predsednik žirija), msr Milana Poučki i msr Nenad Stanojević. 

Rezultati konkursa biće objavljeni do 15. 9. 2021. godine. 

Nagrada pobedniku konkursa podrazumeva objavljivanje rukopisa u izdanju Banatskog kulturnog centra do kraja 2021. godine. 

Konkurs se realizuje uz podršku Opštine Novi Bečej.  

• U sklopu manifestacije “Kikindsko leto” koju organizuje Turistička organizacija grada Kikinde u utorak 10. i sredu 11. avgusta od 21 čas će se, različitim programima, kikindskoj publici predstaviti plesna grupa *SubsTanz” iz Graca, čija je članica naša mlada sugrađanka Maja Nedeljkov, koja studira ples u Gracu. Ostali članovi plesne grupe su iz Austrije, dok je koreograf Kinez. Prvi put su u Srbiji pa i u Kikindi.

  • U južnim i istočnim krajevima Srbije danas i sutra zadržaće se veoma toplo vreme, sa temperaturom od 35 do 37 stepeni Celzijusa. U većini krajeva danas pretezno sunčano, na jugu i istoku veoma toplo. Posle podne u planinskim predelima uz promenljivu oblacnost ponegde sa kisom, pljuskovima i grmljavinom.

Vetar slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura od 13 do 22, najviša od 31 do 37 stepen, saopštio je Republički hidrometerološki zavod. U Kikindi u utorak uglavnom sunčano i toplo. Minimalna dnevna 18, maksimalna dnevna 34 stepena.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *