September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 6. avgust – Kikinda Online News

Danas je petak, 6. avgust, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Cifra od gotovo 600 novozaraženih je iznenađenje, jer su procene bile da će ta brojka ove nedelje ići do 500 na dnevnom nivou i zbog toga je za očekivati uskoro i 1.000 novoobolelih dnevno, upozorio je danas epidemiolog Predrag Kon, dodajući da situacija polako prelazi u preteću.

On je u razgovoru za Tanjug rekao da su najveće pretnje po epidemiološku situaciju javna okupljanja i slavlja, te nedovoljno vakcinisanih, zbog čega je već sada trenutak da se razmišlja o tome šta nas čeka na jesen i uvode nove mere.

 • Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da odluci o načinu nastave prethode temeljne analize rizika po zdravlje, pre svega, dece, ali i svih zaposlenih u obrazovno-vaspitnom sistemu.

Analize poput broja zaraženih, vakcinisanih, procenta pozitivnih testova, sprovođenja ključnih mera strategije ublažavanja rizika i drugih pokazatelja na nivou svake lokalne samouprave, odnosno obrazovnih ustanova uradiće relevantne zdravstvene institucije, lokalne samouprave i školske uprave i predložićemo članovima Kriznog štaba uskoro model nastave, navodi se u saopštenju. Ružić je takođe dodao da će odluku o nastavi u novoj školskoj godini doneti konsultujući Krizni štab, ali nije direktno odgovorio na pitanje da li će vakcinisana deca starija od 12 godina ići na nastavu, a ona koja nisu imunizovana biti na onlajn nastavi, što je kao jedino logično rešenje ocenio epidemiolog dr Predrag Kon.

Ružić je za Kurir istakao da su u svakom trenutku prioritet zdravlje i bezbednost dece i zaposlenih.

 • U subotu i nedelju 7. i 8. avgusta u ambulantama kikindske Opšte bolnice vršiće se besplatni preventivni pregledi sugrađana bez obzira na to da li osoba ima ili nema zdravstveno osiguranje, u vremenskom intervalu od 8 do 14 sati. Pregledi podrazumevaju ultrazvučnu i laboratorijsku dijagnostiku kao i druge specijalističke preglede u šta spadaju urološki, internistički i dermatološki pregledi, a u zavisnosti od želje i potrebe pacijenata.Za pacijente dijabetičare organizovan je oftalmološki sistematski pregled, ali se zbog složenosti posla pacijenti mole da lično zakažu pregled u oftalmološkoj ambulanti bolnice u petak 6. avgusta u intervalu od 12 do 14 časova. Besplatni preventivni pregledi vršiće se i u trećoj zdravstvenoj ambulanti kikindskog Doma zdravlja u Ulici Sterije Popovića bb dok će se besplatni preventivni ginekološki pregledi u istom intervalu obavljati u Dispanzeru za žene, u Ulici Generala Drapšina broj 68. S obzirom na postojeću epidemiološku situaciju obavezna je primena svih epidemioloških mera odnosno nošenje maski i poštovanje distance.

• Prva avgustovska akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se u ponedeljak, 9. avgusta u prostorijama Crvenog krsta Kikinda. Svi sugrađani koji to žele i koji su u mogućnosti, dragocenu tečnost mogu darovati od 8:30 do 13:00 časova.

 • Novčana pomoć uplaćena je danas u iznosu od po 90.000 dinara neto, kao i pripadajući doprinosi, za ukupno 777 samostalnih radnika u kulturi razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena ta pomoć, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Za ovu vrstu pomoći, dodao je ministar, izdvojeno je oko 83,3 miliona dinara. Mali je precizirao da je novac danas prebačen udruženjima, a da će ta udruženja uplatiti novac članovima na koje se ova mera pomoći odnosi.

• Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je danas da je prvih 14 praznih kuća u Srbiji dobilo nove vlasnike, poljoprivrednike ili gradjane koji su odlučili da napuste gradove i prihvate program tog Ministarstva za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća.

“Danas je ukupno odobreno 16 miliona dinara, a vrednost kuća išla je od 835.000 dinara u Pirotu, u selu Poljska Ržana, do punog iznosa od 1,2 miliona dinara u selu Vaska opštine Bač”, rekao je Krkobabić, nakon što je Komisija za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom održala prvu sednicu.Dodao je da prednjače parovi sa decom, da je dosta mladih poljoprivrednika, ali i onih koju su rešili da napuste gradske sredine i počnu novi život u selu.
Novi krov nad glavom, kako se navodi, dobilo je 12 porodica sa teritorije Srbije i dva mlada poljoprivrednika, rešena da započnu samostalno život.

Najviše zahteva, koji su i odobreni, stiglo je iz opština Pirot (sela Poljska Ržana, Veliki Suvodol, Berilovac) i Nova Crnja (sela Srpska Crnja i Toba), a za njima su sela opština Bačka Palanka, Lučani, Vladičin Han, Bač, Kikinda, Pećinci.

Tim programom predvidjena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku ili poljoprivrednici do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta  Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Interesovanje je, kako je navedeno, veliko, prijave svakodnevno stižu, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Krkobabić je rekao da je za sada prosek starosti podnosilaca prijave na konkurs 35 godina života, ali da se interesuju i oni koji nisu punoletni, a koji će još koju godinu morati da se strpe u roditeljskim domovima.

Predsednik Komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Djokić, a zamenik predsednika Komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Uredba o utvrdjivanju Programa dodele bespovratnih finansijskih sredstava na teritoriji Srbije za 2021. godinu, koju je donela Vlada Srbije i po kojoj je 28. juna 2021. godine raspisan javni poziv, predvidja ukupno 500 miliona dinara za ove namene, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

• Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima proizvođača mleka u Srbiji o poteškoćama sa kojima se suočava sektor stočarstva usled povećanja cene žitarica na tržištu i nepromenjene cene sirovog mleka u poslednjih šest godina.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, istaknuto je da postoji nezainteresovanost otkupljivača i prerađivača mleka za povećanjem otkupne cene ovog proizvoda.

Pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu izrazio je danas zadovoljstvo uspešno završenim konkursom i dodelom ugovora poljoprivrednicima, kao i njihovim odzivom i iskazanom namerom da poboljšanjem proizvodnje doprinesu što bržem razvoju poljoprivrede u Srbiji.

Pokrajinska vlada je tim povodom najavila nove konkurse već krajem januara. “Naše aktivnosti umnogome nam pomažu da kreiramo što bolje programe i mere do kojih dolazimo u kontaktima sa ljudima na terenu”, rekao je Čedomir Božić, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo.

 • Na sednici Vlade Srbije doneta je Odluka o utvrđivanju Industrijskog objekta „Stara crepana i ciglana“ – Terra u Kikindi za spomenik kulture. Po svojoj prvobitnoj nameni kompleks ciglane i crepane pripada grupi objekata tehničke kulture, odnosno industrijskom nasleđu, ali ga danas definiše više od četiri decenije duga tradicija održavanja međunarodnog simpozijuma „Terra“, kada je ovaj prostor prenamenjen u vajarski atelje.
  Objekat „Stara crepana i ciglana“ – Terra u Kikindi sa autentičnim drvenim sušarama, liftovima, kao i starom peći sa prostorijom za odvođenje toplog vazduha jedinstven je u svom okruženju po stepenu očuvanosti, a nova namena – održavanje simpozijuma terakote, sa velikim skulpturama na travnatim površinama, čini ga jedinstvenim kompleksom u zemlji i regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.
 • U okviru Letnjeg bioskopa koji realizuje Narodna biblioteka ,,Jovan Popović” i Turistička organizacija Grada Kikinde večeras od 21 čas biće upriličena projekcija filma “Pod pretnjom”. Ulaz je slobodan.
 • U okviru manifestacije “Kikindsko leto” Turističke organizacije grada Kikinde, u subotu, 7. avgusta od 19:00 do 20:30 na Gradskom trgu biće održana šetnja kikindskim Korzoom, dobro poznatom trasom naših sugrađana. Skup je naravno, kod Katoličke crkve. Od 21:00 sat na Starom jezeru, na dobrom poznatom mestu održaće se Disko Delfin gde će za muziku biti zadužen di džej Sava Grabić.
 • Na sceni jedinog kikindskog Dečijeg teatra “Lane” u nedelju, 8. avgusta u terminima od 18 i 20 časova održaće se predstava “Šumska bajka”. Informacije i rezervacije putem telefona 060-02-47-048 i 064-15-89-314.
 • U nedelju, 8. avgusta sa početkom od 21 čas u dvorištu Kurije u sklopu manifestacije “Kikindsko leto” održaće se koncert Duvačkog orkestra dobrovoljnog-vatrogasnog društva Kikinda. Ulaz je slobodan.
 • Devedeseta godišnjica od osnivanja FK “ŽAK” u Kikindi povod je organizacije utakmice veterana kada će se na Vašarištu, u nedelju 8. avgusta od 18 časova sastati FK “ŽAK” i veterani beogradske “Crvene zvezde”. Ulaz je slobodan.

• Srpska karatistkinja Jovana Preković osvojila je danas zlatnu medalju na Olimpijskim igra u Tokiju u kategoriji do 61 kilograma.

Preković je u finalu bila bolja od Kineskinje Šiaojan Jin, odlukom sudija je došla do zlata, pošto je meč završen 0:0.

• Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u finale Olimpijskih igara u Tokiju, pošto je danas u polufinalu savladala Španiju 10:9.

Junak trijumfa, kojim je vraćen dug Špancima za poraze na nekoliko prethodnih takmičenja, bio je kapiten Filip Filipović, strelac gola odluke 26 sekundi pre kraja. Srbija će u finalu igrati protiv Grčke, u nedelju od 9.30, dok će se Španija boriti za bronzu sa Mađarima (6.40)

 • Zbog planiranih radova na elektro mreži, u ponedeljak, 9. avgusta, od 9 do 11 časova struje neće biti na Putu za Pristanište kao i u Banatskoj ulici u Kikindi. U slučaju loših vremenskih uslova, radovi se odlažu, a u slučaju ranijeg završetka radova ED zadržava pravo da uključi napajanje korisnika pre planiranog vremena, saopštili su iz Elektrodistribucije.
 • Republički hidrometeoroloski zavod izdao je danas upozorenje na visoke temperature od nedelje, koje će “ići” i do 37 stepeni.

U nedelju će u celoj Srbiji, a na jugu od ponedeljka do srede biti veoma toplo, sa maksimalnom temperaturom do 37 stepeni. U Kikindi u subotu sunčano i toplo. Minimalna dnevna temperatura biće 19, a maksimalna dnevna 32 stepena.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *