September 20, 2021
aktuelno

U toku je akcija sakupljanja kabastog otpada u Nakovu – Kikinda Online News

Akcija besplatnog sakupljanja kabastog, krupnog otpada koji zajednički realizuju kompanija FCC Environment i Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj započeta je u seoskim mesnim zajednicama 20. jula i trajaće 50 dana, a planiranom akcijom sve do 9. septembra obuhvaćene su sve mesne zajednice sa teritorije našeg grada, a nakon toga, akcija će biti nastavljena u Kikindi, saopštila je Sekretarka sekretarijaza za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj GU Kikinda Miroslava Krnić prilikom obilaska akcije koja se sve do 9. avgusta održava u Nakovu:

-” Akcija koju mi nazivamo još i odnošenje otpada sa kućnog praga vrlo je tražena kod naših sugrađana, i ona to zaista i jeste. Građani na zaista veoma adekvatan način mogu odložiti sve vrste kabastog, krupnog otpada koji se ne odlaže u kante za odlaganje otpada iz domaćinstava. Najčešće se to radi o starom nameštaju, elektronskim i električnim uređajima, sve ono što je kabasto, glomazno i što može da ošteti ne samo kante za odlaganje komunalnog otpada, već i kamione koji odvoze otpad. Tokom cele godine preko hiljadu tona otpada se godišnje sakupi na ovaj način. Akcija u Kikindi i u naseljenim mestima počela je još 2018. godine i naišla na veliki i dobar odziv i od strane sugrađana, budući da je ovo i svojevrstan vid edukacije – učimo građane kako pravilno da odlože otpad” – saopštila je Krnić.

U okviru projekta Ministarstva zaštite životne sredine, 34 grada i opštine dobilo je opremu za upravljanje otpadom,a Kikinda je juče dobila 131 kantu za odlaganje otpada iz domaćinstva, komunalnog otpada od 240 litara a kante će biti raspoređene, odnosno zamenjene u domaćinstvima koja imaju pet i više članova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *