September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 4. avgust – Kikinda Online News

Danas je sreda, 4. avgust, a ovo je kraatk pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

  • Polaganjem venaca na spomen obeležje palim borcima na Simićevom salašu, Grad Kikinda, kikindski Kulturni centar, Narodni Muzej, predstavnici SUBNOR-a, izviđači i građani komemorativnim skupom odali su počast stradalim kikindskim rodoljubima Velikokikindskog partizanskog odreda koji su pre 80. godina položili svoje živote da bismo mi danas mogli živeli slobodu. Nakon što su položeni venci na Simićevom salašu, kod spomen obeležja Žrtvama fašizma na Gradskom trgu upriličena je izložba kikindskog Kulturnog centra “Heroji ravnice” kao svojevrsni omaž kikindskim herojima Velikikindskog partizanskog odreda, a potom je u Narodnom muzeju otvorena izložba posvećena komandiru Uglješi Terzinu. Nakon što je na Jakonićevom salašu 28. jula, 1941. godine, 27 boraca formiralo Velikokikindski partizanski odred, na čelu sa ratnim komandantom Uglješom Terzinom i političkim komesarom Radom Trnićem-Popom odred je radi boljeg položaja prešao na drugu lokaciju – Simićev salaš, gde se i dogodilo nekoliko velikih borbi protiv okupatora, a to je i mesto gde je većina boraca poginula.
  • Ministarstvo spoljnih poslova Srbije podsetilo je na Tviteru da je na današnji dan, 4. avgusta 1995. godine u operaciji “Oluja” više od 220.000 Srba proterano iz Hrvatske, dok je gotovo 2.000 ubijeno ili se još vodi kao nestalo.

Uz potresne fotografije i snimak iz izbegličke kolone ljudi koji su izgubili svoje domove i proterani oiz svojih kuća, Ministarstvo poručuje se da je Oluja zločin koji se ne sme zaboraviti. Svake godine, udruženje Srpski ratni veterani Kikinde zajedno sa Gradskom upravom obeležavaju ovaj datum pa će tako sutra u galeriji Kulturnog centra sa početkom od 12 časova biti otvorena izložba slika “Umetnici za pomoć Baniji” umetničkog bratstva manastira Krke.

• Broj intervencija na Institutu za onkologiju i radiologiju nije se smanjio za vreme pandemije već je zabeležen i porast operacija i radioterapija, a u poslednje vreme primećen je porast tumora kod dece, izjavila je danas direktorka Intituta za onkologiju i radiologiju KCS dr Danica Grujičić.

Ona je na pitanje Tanjuga da li se očekuje porast onkoloških pacijenata zbog odlaganja kontrola i skrininga tokom pandemije, rekla da će najveće žrtve kovida biti onkološki pacijenti.

Društvo Srbije za borbu protiv raka počinje potpuno novu aktivnost, te pored mogućnosti da putem telefona, pacijentkinje dobiju savet od najstarijih i najiskusnijih onkologa, sada se uvodi nova opcija – davanje saveta online, preko platformi “Zoom”, “Skype” i ostalih dodaje dr Grujičić:

“U zavisnosti od toga šta našim pacijentkinjama bude trebalo i kakav im savet treba kada je u pitanju dalja kontrola i da li je potrebno da doputuju ili da pošalju svoje snimke lekarima koji ih ovde leče. Mislim da je to jedan korak napred, postaraćemo da se i za ostale tumore to napravi, mislim da će mnogo koristiti našim pacijentkinjama i svim članovima porodice da dobiju tačan podatak čime da se leče, kako da se leče, koja je prevencija, koliko često treba da idu kod lekara”, istakla je dr Grujičić.

  • Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u 71. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Od novinarstva do diplomatije

Srpski ambasador u Rusiji Miroslav Lazanski, koji je preminuo noćas u 71. godini, bio je pisac, novinar i vojnopoliticki komentator.

Rođen je 18. septembra 1950. godine u Karlovcu gde je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gde je i započeo novinarsku karijeru.

Vučić izrazio saučešće povodom smrti Lazanskog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je izraze najdubljeg saučešća porodici Miroslava Lazanskog i svim ljudima koji su ovog velikog čoveka iskreno voleli.

“Srbija je izgubila velikog čoveka, svog ambasadora u Ruskoj Federaciji, jednog od najboljih poznavalaca geopolitičkih prilika, vojne strategije i taktike, izuzetnog novinara i publicistu i, pre svega, dobrog čoveka. Čoveka, koji je Srbiju voleo više od svega. Hvala mu za sve što je uradio za našu zemlju i neka mu je večna slava”, naveo je Vučić.

  • Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić najavio je da će komisija sutra ili prekosutra početi da razmatra zahteve pristigle na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije.

“Imamo ogroman broj zahteva, iz različitih delova Srbije stižu različite ciljne grupe. Komisija počinje sa radom i očekujem da ćemo već sutra ili u petak odobriti prva sredstva za te kuće”, rekao je Krkobabić gostujući na TV Pink.

  • Pružaoci usluga smeštaja u turizmu moći će svoje goste – strane državljane da prijavljuju za vakcinaciju elektronskim putem preko e-Turista, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Elektronska prijava preko ovog centralnog informacionog sistema je nova usluga koja je uspostavljena kroz saradnju Ministarstva i Kancelarije za IT i e-upravu.

  • Tokom avgusta u pet gradova i opština Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije predstaviće dobrovoljno služenje vojnog roka.

Zainteresovani mladići i devojke moći da se informišu o svim pojedinostima dobrovoljnog služenja na štandovima koji će biti 7. avgusta u Žitištu i Valjevu, 14. avgusta u Vršcu, 19. avgusta u Loznici i 21. avgusta u Požegi, saopštilo je danas Ministarstvo.

  • Republički hidrometeorološki zavod za danas je izdao upozorenje na veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom od oko 36 stepeni.

RHMZ je upozorio da se sutra očekuje još toplije, ponegde i do 38 stepeni. Sutra se, međutim, posle podne, uveče i tokom noći lokalno očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom, velikom količinom padavina za kratak vremenski period i kratkotrajni olujni vetar, najavio je RHMZ. U Kikindi u četvrtak moguća jaka kiša sa grmljavinom. Minimalna dnevna 15, maksimalna dnevna 30 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *