September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 2. avgust – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 2. avgust, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

  • Danas je Sveti Ilija, u narodu se naziva i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Prorok, čudotvorac i revnosni čuvar vere Božje, sveti Ilija rođen je gradu Tesvitu, zbog čega je i nazvan Tesvićanin.

Već na rođenju, anđeli Božji pokazali su predznamenje Ilijinog plamenog karaktera i njegove bogomdane sile ognjene. Velikim čudesima Ilija dokaza silu i vlast Božju.

Bio je među prorocima koji su se na Tavoru poklonili sinu Božjem na dan Preobraženja Gospodnjeg, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Veruje se da nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

On će, prema predanju, biti preteča drugog dolaska Hristovog, pa će se pred kraj sveta opet javiti, da suzbije silu Antihristovu.

Sveti Ilija Gromovnik pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Prema običajnom kalendaru, danas se nikako ne radi u polju, niti se ulazi u vinograde, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika.

Od davnina čuva se izreka: “Od Svetog Ilije, sunce sve milije”.

Čak se kaže da je danas do podneva leto, od podneva jesen. Slavi se i kao krsna slava. Med koji se vadi na ovaj veliki praznik služi kao lek.

Sveti Ilija je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Sa propašću Kraljevine Jugoslavije prekinuta je ova tradicija vazduhoplovaca, ali je obnovljena 1992. godine. Kao i u većini pravoslavnih hramova, služena je sveta liturgija povodom ovog velikog crkvenog praznika, a na obeležavanju hramovne slave u Novim Kozarcima prisustvovali su gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan.

  • Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će svi penzioneri u Srbiji u februaru naredne godini dobiti po 20.000 dinara od države.

“Uz ono što im sledi sada u septembru, 50 evra, pa u novembru po 30 evra i između 13. i 15. decembra po 20 evra, u februaru naredne godine, najkasnije u martu, svim penzionerima isplatićemo po 20.000 dinara, kao poklon od države”, rekao je Vučić za Dnevnik RTS.

  • Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će pomoć penzionerima od po 20.000 dinara biti iz realnih izvora i da nije reč o predizbornom novcu.

Mali je za TV Pink rekao da je ta pomoć koji je predsednik Aleksandar Vučić najavio za penzionere u februaru sldeće godine dokaz kontinuiteta podrške države najugroženijima.

Ministar je rekao da je suficit budžeta u junu i julu ukupno 60 milijardi dinara, da je planiran minus od 198 milijardi dinara, a sada je 38,5 milijardi.

“Deficit je 1,3 milijarde evra manji nego što smo očekivali”, rekao je on i dodao da je Srbija za pola godine ostvarila rast od 7,5 posto BDP-a.

Mali je ocenio da su primedbe da se pomoć daje uoči izbora besmislene i naveo više pomoći koje su do sada bile u vreme kada izbora nije bilo.

On je objasnio da su penzioneri razumeli državu u vreme finansijske konsolidacije posle 2014. godine i da je ta konsolidacija bila ključna za oporavak i rast Srbije.

“Veliko hvala njima, isplatićemo 20.000 dinara, bez obzira na izbore, jer je to naša politika”, rekao je ministar finansija.

Mali je ocenio da državi ide dobro i da zato pomaže, te da se to ne radi iz izmišljenog novca kao što je to radila prethodna vlast.

  • Povodom Svetskog dana borbe protiv karcinoma pluća, gde od najzastupljenijeg maligniteta godišnje oboli više od 6.500 ljudi, a bitku izgubi više od 4.500 ljudi, iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije poručuju da je karcinom pluća prvi po smrtnosti u našoj zemlji i kod muškaraca i žena, a da su glavni razlog tome nespecifični simptomi, koji pacijenta kasno dovode do lekara.

Dr Davorin Radosavljević kaže da je dijagnostiku dodatno usporila pandemija korona virusa, pa je sada primetan veći broj pacijenata koji sa malignim oboljenjima dolaze u poodmakloj fazi.

“Rano otkrivanje karcinoma ključno je za adekvatan terapijski tretman i produženje života pacijenta i apelujemo na sve da ne ignorišu simptome i ne odlažu preglede i terapije, jer borba sa karcinomom ne sme biti zapostavljena”, poručuje dr Radosavljević.

Ukoliko se otkrije u ranom stadijumu, uz primenu adekvatne terapije, sa rakom pluća može da se živi, ali, nažalost, 40 odsto pacijenata javi se kasno.

Edukacija i rano prepoznavanje simptoma ključni su faktori koji mogu doprineti efikasnoj borbi sa ovom vrstom karcinoma, zajedno sa dostupnošću inovativnih terapija.

  • Svеtsка nеdеljа dојеnjа svаке gоdinе sе оbеlеžаvа u višе оd 170 zеmаljа svеtа како bi sе pоvеćаlо znаnjе i svеst о znаčајu i prеdnоstimа dојеnjа i оbеzbеdilа pоdršка dојеnju. Svеtsка аliјаnsа zа pоdršкu dојеnju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirаlа је оvu каmpаnju како bi sе intеnzivirаlе акtivnоsti nа zаštiti, prоmоciјi i pоdršci dојеnju, а svаке gоdinе pаžnjа је usmеrеnа nа rаzličitе tеmе оd znаčаја zа dојеnjе.

Zvаnični dаtum Svеtsке nеdеljе dојеnjа nа glоbаlnоm nivоu је оd 1. dо 7. аvgustа, аli sе držаvаmа, оrgаnizаciјаmа i instituciјаmа prеdlаžе dа zа оbеlеžаvаnjе i акtivnоsti pоvоdоm Svеtsке nеdеljе dојеnjа izbеru nајpriкlаdniје dаtumе u njihоvim zеmljаmа. U nаšој zеmlji Nаciоnаlnа nеdеljа prоmоciје dојеnjа оbеlеžаvа sе 40. nеdеljе u gоdini која simbоličnо prеdstаvljа trајаnjе trudnоćе, а оvе gоdinе оbеlеžićе sе u pеriоdu оd 3. dо 10. окtоbrа pоd slоgаnоm „Dојеnjе је nаšа zајеdničка оdgоvоrnоst“. Ciljеvi Svеtsке nеdеljе dојеnjа 2021. su infоrmisаti stаnоvništvо о znаčајu dојеnjа, uvrstiti dојеnjе u јаvnо zdrаvstvеnu pоlitiкu i prоgrаmе, stvаrаti pаrtnеrstvо sа pојеdincimа i оrgаnizаciјаmа i pоdsticаti prакsu dојеnjа. Prеthоdnе gоdinе nа каmpаnju pоvоdоm оbеlеžаvаnjа Svеtsке i Nаciоnаlnе nеdеljе dојеnjа је znаčајnо uticаlа pаndеmiја COVID – 19. Оgrаničеnjе окupljаnjа као i оptеrеćеnjе zdrаvstvеnоg sistеmа оtеžаli su rаd sаvеtоvаlištа zа trudnicе i šкоlа rоditеljstvа. Оvе gоdinе Svеtsка nеdеljа dојеnjа usmеrеnа је nа pоvеzivаnjе svih акtеrа zа pоdršкu dојеnju nа svim nivоimа.

  • „Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na vozače motocikala da poštuju saobraćajne propise, naročito ograničenje brzine, da koriste zaštitnu kacigu, kao i ostale elemente zaštite, kako bi sačuvali svoje i tuđe živote. Takođe, apelujemo na vozače drugih motornih vozila da obrate pažnju na motocikliste prilikom preduzimanja radnji u saobraćaju, a naročito prilikom skretanja i uključivanja u saobraćaj“, rekao je Dalibor Jovanović iz Uprave saobraćajne policije.Istakao je da je broj poginulih vozača motocikala u julu ove godine najveći u poslednjih pet godina.„U poslednja tri dana u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginula su četiri vozača motocikala. Od početka jula ove godine ukupno je nastradalo 11 motociklista, od kojih četiri vozača nisu koristili zaštitnu kacigu. Analize pokazuju da je u saobraćajnim nezgodama sa stradalim motociklistima najčešći uzrok bio gubitak kontrole nad motociklom usled neprilagođene brzine“, naglasio je Jovanović.U prvih šest meseci ove godine vozači motocikala učestvovali su u 690 saobraćajnih nezgoda, od kojih su oni izazvali 301. Kad je reč o saobraćajnim nezgodama sa poginulim licima, od 22 saobraćajne nezgode, vozači motocikala izazvali su 12.

  • Na portalu eUprava dostupne su tri nove usluge koje omogućuju da se sa samo nekoliko klikova elektronski dobije uverenje da se protiv fizičkog i pravnog lica ne vodi krivični postupak, kao i da pravno lice nije osuđivano.
Izvor: euprava.gov.rs

Nove usluge razvili su Vlada Srbije, Ministarstvo pravde i Kancelarija za IT i eUpravu sa ciljem da se građanima olakša pribavljanje tih dokumenata.

Predstavljanju usluge e-Uverenje u Drugom osnovnom sudu u Beogradu prisustvovala je premijerka Ane Brnabić koja je rekla da se uvođenjem novih usluga dodatno olakšava život građanima i da država treba da služi kao servis građanima 24 sata svakog dana u godini.

“Građani više ne moraju da izlaze sa posla i čekaju u redovima ispred sudova da bi dobili potrebna dokumenta, država će im u svakom trenutku pružiti tu uslugu”, rekla je Brnabićeva.

Naglasila je da je država završila ogroman posao i da su nove usluge veoma važne jer kako kaže unapređuju efikasnost sudstva i uporedila to sa značajem eRecepta u zdravstvu.

“Ovim se smanjuje administrativni i birokratski posao kako bi zaposleni u sudovima mogli da se bavi i drugim stvarima i da tako podižu efikasnost pravosuđa”, navela je premijerka.

Ministarka pravde Maja Popović kazala je da je pravosuđe pokazalo da je u službi građana koji, kako kaže, više neće morati da odlaze na tri-četiri lokacije da bi izvadili ta uverenja.

”Sa nekoliko klikova može se doći do tog uverenja, a važno je da najstariji sugrađani znaju da je ostala opcija i da mogu podnesu zahtev i u sudu”, rekla je Popović.

  • Zbog planiranih radova na elektro mreži, u sredu 4. avgusta od 10:30 do 11:30 struje neće biti u Ulici Živka Miškeljina u Bašaidu, od Đure Jakšića do Aleksandra Grujića kao i Ulici Rade Budurina od Raše Lazarevića do Živka Miškeljina. istog dana, od 12:30 do 13:30 struje neće biti u Ulici Srpskih ratnika u Banatskom Velikom Selu, od Marka Oreškovića do Železničke i cela Železnička ulica. U slučaju loših vremenskih uslova, radovi se odlažu, a u slučaju ranijeg završetka radova ED zadržava pravo da uključi napajanje korisnika pre planiranog vremena.
  • Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se beleži porast aktivnosti korona virusa koji se ispoljava povećanjem broja novozaraženih i dodao da je u Srbiji i dalje dominantan britanski soj, ali da se na određenom uzorku novih slučajeva ispituje prisustvo delta soja.

Kon je za RTS rekao da se porast broja novozaraženih, koji traje od poslednje nedelje juna, iz nedelje u nedelju prati.

“Ne možemo sa sigurnošću znati kakve će posledice imati povratak i smena naših turista i koliko će biti unosa virusa u trenutku kada je virus inače vrlo aktivan, gde možemo očekivati da će doći do ubrzanja”, rekao je Kon.

Istakao je da je jasno da je aktivnost virusa u porastu.

Kon je naveo da je britanski soj virusa i dalje dominantan u Srbiji i napomenuo da se ne ispituje kod svakoga koja je varijanta virusa u pitanju.

“Mi u nekom uzorku ispitujemo prisustvo delta soja. To će se i dalje raditi. U određenim kovid bolnicama se utvrđuje u nekom uzorku, određenom broju, u kolikom procentu je prisutan delta”, kazao je Kon.

Dodao je da je logično da kada se svuda oko nas povećava prisustvo delta soja da će ga biti i kod nas.

Govoreći o održavanju manifestacija, Predrag Kon je ponovio da će tokom naredne dve nedelje sigurno doći do porasta aktivnosti virusa.

“Mi imamo stav javnog zdravlja. To je dostavljeno za sve festivale, za različita slavlja, šta je ono što se preporučuje. Kad to kažem, preporučuje se da budu zaštićeni ljudi – ili da su vakcinisani, ili da su preležali, ili da su testirani, ako nisu ništa od toga, da nose masku sve vreme. Nema alternative tome”, kazao je Kon.

Naveo je primer “Egzita” koji je, uprkos određenom broju zaraženih koji su otkrili, dobro prošao, pošto, kako je istakao, nije došlo do naglog skoka.

“Treća doza se daje osobama kojima je oslabljen imunitet zbog prirode bolesti”

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, Kon je kazao da se ona daje osobama kojima je značajno oslabljen imunitet zbog prirode bolesti, odnosno, zbog transplantacije, hemodijalize, insulin zavisnog dijabetesa, kao i zbog malignoma i raznih bolesti koje obaraju imunitet.

“Sasvim je jasno da su ti pacijenti, te osobe u najvećem riziku i za njih se preporučuje vakcine. Da li će to biti jednog proizvođača, drugog proizvođača, zavisi od toga koju je vakcinu prvu primio, prema tome, to nije striktno odlučeno”, kazao je Kon.

Dodao je da je preporučeno da treća doza bude vakcina koja je zasnovana na informacionoj RNK, ali, kako je objasnio, nema nijednog posebnog razloga za to.

“Najvažnije od svega je da se te osobe zaštite. Nema još uvek preporuke SZO. Moramo još malo sačekati i jasno je da se ubrzava taj proces preporuke treće doze i biće sasvim sigurno u narednom periodu. Da li će biti za mesec, dva, videćemo”, rekao je Kon.

“Potpuno je jasno da su kolektivi motor za prenos virusa”

Govoreći o broju vakcinisanih u Srbiji, Kon je naveo da je, kada je reč o punoletnom stanovništvu, prvu dozu primilo 49,7 odsto ljudi i da je dosad procenat vakcinisanih verovatno premašio 50 procenata.

“Treba shvatiti da je vakcinacija odobrena za uzrast stariji od 12 godina. Treba shvatiti da formiranje školskih kolektiva dolazi. Treba shvatiti da neće biti striktnih mera kakvih je bilo prošle godine za uzrast stariji od 12 godina, jer postoji zaštita. Ja sad mogu da dodam nešto što lično razmišljam, jednostavno se mora insistirati da kolektivni budu zaštićeni. Kako će raditi oni koji ne žele da budu vakcinisani, to ćemo videti i o tome će sasvim sigurno da se raspravlja”, kazao je Kon.

Dodao je pod tim podrazumeva vakcinisanost, a da su zaštićeni i oni koji su preležali kovid 19.

“Principi javnog zdravlja nisu isti kao bioetički principi za svakog pojedinca. To jednostavno mora da dođe do svesti i mislim da mi do toga još nismo stigli. Zato sam i pominjao Ustavni sud. Govorim o zdravstvenim radnicima, etički ne može da se prihvati da bilo koji zdravstveni radnik u situaciji kada postoji zaštita i vakcina bude u prilici, ne svojom voljom, da zarazi bilo koga, posebno teškog pacijenta”, rekao je Kon.

Dodao je da, ako postoji neki pravni sukob, to treba da razreše pravnici, etičari, sociolozi, psiholozi, pošto to nije epidemiološko pitanje.

“Epidemiološki je potpuno jasno da su kolektivi motor za održavanje virusa i za prenose virusa. Ne govorim samo o školskim kolektivima, govorim o studentskim kolektivima, o srednjoškolskim, radnim, velikim kolektivima, svim mestima gde se okuplja veliki broj ljudi iz profesionalnih razloga. To jesu mesta u kojima postoje uslovi za masovnije prenošenje”, kazao je Kon.

  • Od danas do srede visoke temperature očekuju se samo na krajnjem jugu i istoku Srbije, od 34 do 37 stepeni Celzijusa. U Kikindi u utorak uglavnom sunčano i toplo. Minimalna dnevna 17, maksimalna dnevna temepratura dostići će 30 podeok na Celzijusovoj skali.

Izvor: Kikinda News, RTS, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *