September 22, 2021
aktuelno

U toku je 20. Etno-kamp starih zanata u Ruskom Selu – Kikinda Online News

Jubilarni 20. po redu Etno-kamp starih zanata u organizaciji ruskoselskog udruženja “Torontal” i uz podršku Pokrajinske vlade i lokalne samouprave kao i mađarskog Nacionalnog saveta ove godine uspeo je da na prostoru etno-kuće u Ruskom Selu okupi 95 devojčica i dečaka kako iz grada Kikinde, tako i iz ostalih lokalnih samouprava u okruženju. Dane raspusta uz druženje i igru najmlađi provode i tako što stiču nova znanja o starim zanatima kroz raznovrsne radionice kao što su pustovanje, rezbarenje drveta, izrada grnčarije i nakita od perlica:

-” Ovo je prvi put da dolazim na ovu radionicu. Najviše volim radionice gde rezbarimo drvo, a još uvek se nisam oprobao u izradi grnčarije. Na radionici učestvuju i neki moji drugari sa kojima se poznajem od ranije i zbog njih sam i došao“- kaže osmogodišnji Viktor Černo iz Torde.

Mađarski Nacionalni savet je inače ruskoselski etno-kamp uvrstio u manifestacije od posebnog značaja, budući da je reč izuzetno važnom događaju za samo selo i svakako za decu koja učešćem u radionicama kroz druženje oplenjuju svoja znanja o tradiciji i čuvaju običaje karakteristične za ovo podneblje:

-” Dvadeset godina živi ovaj Etno-kamp koji obuhvata dve, tri opštine – Grad Kikindu, opštinu Nova Crnja, Žitište i puno dece iz raznih krajeva Vojvodine dolazi da nas poseti. Očuvanje i negovanje tradicije veoma je bitno ne samo za Mađare koji ovde žive, već i zato što imamo sve više i više dece srpske nacionalnosti. Deca vole da se bave izradom rukotvorina pa su se tako i danas bavila rezbarenjem drva, pustovanjem, vezivanjem perlica, radili su sa glinom. Kamp su primetili i drugi – Pokrajina, Mađaraski Nacionalni savet, a pogotovo naš Grad i oni nas svake godine podržavaju prilikom organizovanja ove manifestacije. Nadam se da ćemo i u narednom periodu nastaviti saradnju a ovaj Kamp podići na jedan još viši nivo” – kaže Šandor Talpai, predsednik Udruženja “Torontal” iz Ruskog Sela.

Jubilarni 20. Etno-kamp u Ruskom Selu posetio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač sa svojim saradnicima:

-” Dvadeseti Kamp koji živi i opstaje pored svih izazova u prethodnom periodu uspeo je da istraje već toliko godina i zaista je prava milina videti 95 mališana došlo iz nekoliko lokalnih samouprava iz okruženja da pokušaju da se oprobaju i nauče nešto novo o starim zanatima kroz druženje i upoznavanje sa novim drugarima. Kamp će i u narednom periodu biti podržan od strane Grada Kikinde i siguran sam da će na ovom divnom prostoru sadržaji koje nudi “Torontal” biti dodatno unapređeni” – rekao je Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *