September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 30. jul – Kikinda Online News

Danas je petak, 30. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: Danijela Vujić
 • Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju stradanje Svete Marine, u narodu poznatiju kao Ognjenu Mariju. I ove godine veliki broj vernika, naših sugrađana prisustvovao je Svetoj liturgiji kod crkvice na Vodicama gde je rezan slavski kolač a osveštani bosiljak i voda koja upravo na ovaj dan, prema verovanjima hrišćana ima posebno lekovito svojstvo i treba je piti za zdravlje. Ognjena Marija se poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
 • Nedopustivo je i nije moralno i etički da zdravstveni radnik ne bude zaštićen i zarazi nekoga korona virusom, poručio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On je dodao da se u javnosti stvorila pogrešna slika da neko nekoga primorava na obaveznu vakcinaciju, ukazujući da nije reč o tome, već o očuvanju zdravlja čitavog društva.

 • Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji rak u Srbiji i svetu, godišnje u zemlji 6.500 osoba oboli, a na žalost njih više od 4.600 izgubi bitku sa tom opakom bolešću.

Prema statistici, Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine, saopštilo je danas Udruženje za borbu protiv raka pluća, a u susret 1. avgustu, Svetskom danu borbe protiv raka pluća.

 • Jubilarni 20. po redu Etno-kamp starih zanata u organizaciji ruskoselskog udruženja “Torontal” i uz podršku Pokrajinske vlade i lokalne samouprave kao i mađarskog Nacionalnog saveta ove godine uspeo je da na prostoru etno-kuće u Ruskom Selu okupi 95 devojčica i dečaka kako iz grada Kikinde, tako i iz ostalih lokalnih samouprava u okruženju koji dane raspusta uz druženje i igru provode i tako što stiču nova znanja o starim zanatima kroz raznovrsne radionice kao što su pustovanje, rezbarenje drveta, izrada grnčarije i nakita od perlica.
 • Zavod za ravnopravnost polova raspisao je 14.07.2021. godine Konkurs za dodelu sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom za 2021. godinu. Ukupna sredstva koja se dodeljuju po Konkursu iznose 25 miliona dinara.

Rok za prijavu na Konkurs je 15. septembar 2021. godine.

O uslovima učešća i obaveznoj dokumentaciji možete se informisati ovde.

 • Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će Vlada Srbije izaći sa predlogom da ove godine minimalna cena rada iznosi više od 35.000 dinara.

Mali je podsetio da je 2012. godine ona bila oko 15.700 dinara, a da je ove godine prešla 32.000 dinara.

Ovog meseca očekuje se suficit od oko 35 milijardi dinara

Ministar finansija istakao je da je srpska ekonomija neuporedivo jača i izdržljivija nego što se očekivalo, kao i da se ovog meseca očekuje suficit od oko 35 milijardi dinara.

Mali je podsetio da je u junu suficit iznosio 25 milijardi dinara, što je skoro 200 miliona evra, dok se ovog meseca očekuje oko 300 miliona evra.

• Ponderisane cene pšenice, kukuruza i soje prošle nedelje imale su blagi pad, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Pšenica je trgovana u rasponu od 20 do 20,5 dinara za kilogram bez PDV-a, a tokom nedelje imala je uzlazni trend cene.

Ponderisana cena je 20,19 dinara, što je za 0,47 procenata niže nego prethodne nedelje.

Tokom nedelje cena kukuruza imala je silazni trend, od 25,5 dinara za kilogram bez PDV-a početkom nedelje do 24,8 dinara.

Ponderisana cena je 25 dinara što je za 1,96 procenata manje nego prethodne nedelje.

Ugovori za soju bili su zaključeni tek krajem nedelje po ceni od 70 dinara za kilogram, što je i ponderisana cena, pa je zabeležen pad cene od 1,46 procenata.

Promet Produktne berze bio je 1.885 tona, odnosno 61,7 miliona dinara što je količinski pad od 42,3 posto, a vrednosno od 36,27 procenata.

• U okviru manifestacije Kulturnog centra “Pozorište dvorište” večeras od 19 sati će u dvorištu Kultnog centra biti odigrana predstava “Supermiš” jedinog kikindskog Dečijeg pozorišta “Lane”. Ulaz je slobodan.

 • U dvorištu Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” večeras će sa početkom od 21 čas u okviru Letnjeg bisokopa u sklopu manifestacije “Kikindsko leto” biti upriličena projekcija filma “Izvaredan život Davida Koperfilda. Ulaz je slobodan.
 • Večeras na bazenima SC “Jezero” u okviru manifestacije “Kikindsko leto” od 20 sati počinje “Mamut Invictus challenge”. Reč je o sportskom nadmetanju slično takozvanim igrama bez granica.
 • U subotu na imanju “Lisović” u Novim Kozarcima održaće se peta po redu “Fijakerijada”. Takmičari iz celog Banata nadmataće se u jednopregu, dvopregu,tropregu, četvoropregu i petopregu.
 • U subotu u Iđošu otvara se turnir u malom fudbalu “Iđoš 2021” i okupiće ekipe iz Kikinde, Iđoša, Mokrina i Mola. Za tri najbolje plasirane ekipe u takmičenju 5+1 obezbeđene su vredne novčane nagrade.
 • Ruskoselska “Crvena zvezda” predstojećeg vikenda organizuje prvi memorijalni turnir „Marinko Petrović“ posvećen dugogodišnjem igraču i treneru uz učešće ekipa iz Mokrina, Novih Kozaraca i Vojvoda Stepe. U polufinalu nadmetaće se “Crvena zvezda” iz Ruskog Sela i “Delija” iz Mokrina, a potom i “Sloboda” iz Novih Kozaraca i “Crvena zvezda” iz Vojvoda Stepe. Borba za treće mesto i finale zakazano je za nedelju.
 • Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač kao i Dragan Pecarski član Gradskog veća za sport i omladinu danas su u Gradskoj kući ugostili predstavnike pečujske vaterpolo sportske organizacije “PSN Zrt”. Uz još 60 članova vaterpolo kluba iz Ukrajine oko stotinak članova u svim kategorijama mađarskog kluba “PSN Zrt” smešteno u Omladinskom naselju i Domu učenika ,,Nikola Vojvodić” prethodnih nekoliko dana aktivno se na bazenima SC “Jezero” priprema za novu sezonu, a uslovima su koje ovaj sportski kompleks nudi, veoma zadovoljni.
 • Republički hidro-meteorološki zavod (RHMZ) izdao je jutros upozorenje na veoma visoke temperature do kraja nedelje.

“Do kraja sedmice veoma toplo vreme s najvišom temperaturom od 35 stepeni na severu do 40 stepeni na jugu Srbije, a u nedelju na jugoistoku lokalno i do 42 stepena”, navedeno je na sajtu RHMZ. U Kikindi u subotu uglavnom sunčano i veoma toplo. Minimalna 20, maksimalna dnevna temperatura 36 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *