September 22, 2021
aktuelno

Obeležena 80.-godišnjica formiranja Velikokikindskog partizanskog odreda – Kikinda Online News

Polaganjem venaca na spomen obeležje kod Livnice, obeleženo je osamdeset godina od formiranja i tragičnog ishoda Velikokikindskog NO partizanskog odreda. Ispred Gradske uprave događaju je prisustvovao predsednik Skupštine grada Kikinde Mladen Bogdan, a tu su bili još i predstavnici SUBNOR-a i potomaka boraca. Upravo na ovom mestu, nekada zvanom Jakonićev salaš tog 28. jula, 1941. godine, 27 boraca formiralo je Velikokikindski partizanski odred, na čelu sa ratnim komandantom Uglješom Terzinom i političkim komesarom Radom Trnićem-Popom. Iste noći, odred je podeljen u dve desetine i izveo dve akcije. Svega par dana kasnije, većina boraca poginula je 4. avgusta, 1941. godine, u sukobu sa fašistima, na Simićevom salašu, a naši sugrađani i Grad Kikinda nastavljaju da ih se i dalje sećaju:

-” Trebalo bi da vodimo računa o tome i da uvek podsećamo naše sugrađane zbog čega ovaj spomenik ovde postoji, a to je zbog naših heroja, ustalih iz naroda koji su želeli da pruže otpor okupatorima i fašistima. Bili su hrabri, udružili su se, ali brzo su skončali svoje živote, onako kako njima i dolikuje, herojski. Mi kao grad, trudićemo se da svake godine obeležavamo formiranje odreda zbog toga što smatramo da je važno da očuvamo sećanje na njih” – poručio je predsednik Skupštine grada Kikinde MLaden Bogdan.

U Vojvodini je inače formirano 12 partizanskih odreda sa ukupno 400 boraca i desetak partizanskih grupa i desetina. U Banatu je jula iste godine pored kikindskog, formiran i aleksandrovački, mokrinski, melenački, kumanački, karađorđevački, petrovgradsko-stajićevski, dragutinovački i Prvi južnobanatski NOP odred, sa ukupno 240 boraca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *