September 20, 2021
aktuelno

20. Etno-kamp “Gusala” u znaku tri jubileja – Kikinda Online News

Ovogodišnji Etno-kamp koji po 20. jubilarni put periodu od 26. jula do 1. avgusta organizuje ADZNM “Gusle” obeležava se u znaku tri jubileja – 145 godina postojanja i kontinuiranog rada Akademskog društva za negovanje muzike, 20 godina Festivala narodnih orkestara “Fenok” i dve decenije studijskog istraživanja tradicionalnog muzičkog folklora sa ovih podneblja. Ove godine, prema rečima organizatora, odziv kako samih učesnika sa muzičkih akademija iz Banja Luke, Novog Sada, Beograda i Temišvara, tako i mentora, prijatelja i poštovalaca samog Društva je izuzetno velik što ne čudi budući da je reč o jedinstvenom projektu istraživanja folkloristike u našoj zemlji:

-” Ove godine odaziv je zaista velik, a u prva tri dana, više od šezdesetoro ljudi, što mentora, što samih učesnika Kampa, naših poštovalaca i prijatelja je došlo da podrži ovo što radimo, da nam čestitaju jubilej i negde, mislim da je kada sve saberemo ovo zaista jedan od najznačajnijih projekata ovog tipa u celoj našoj državi, čak i regonu i šire. Ova godina, drugačija je od prethodnih jer smo sabrali sve ono što je urađeno u prethodne dve decenije u jednom danu, tako da ove godine proslavljamo kroz promociju i prezentaciju prethodnih 20 godina Etno kampa. Jedan dan posvetili smo promociji malog kola koje smo ove godine uspešno upisali u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, a treća i izuzetno važna i neizostavna stvar jeste to što smo jedan dan posvetili dr Oliveri Vasić, našoj Coki koja je uz Zorana i Dragicu Panić jedan od pokretača i idejnih vođa kampa” – izjavila je Magdalena Popov, umetnički rukovodilac “Gusala”.

Manja Nedeljkov iz Sombora koja je završila drugu godinu etnomuzikologije na novosadskoj Akademiji umetnosti po drugi put učestvuje na kampu:

-” Za mene je Kamp jedan veliki preokret načinio, samim tim što sam upravo ovde shvatila čime želim da se bavim i zapravo, spoznala pravu srž etnomuzikologije, pa mi se zato i dopalo pa je negde bio logičan sled okolnosti da ću upisati Akademiju i nastaviti time da se bavim” – rekla nam je Manja, dok njen kolega Stefan Mančić, master etnomuzikolog iz Sremske Mitrovice koji takođe po drugi put učestvuje na Kampu dodaje da je prihvatio poziv za učešće u Kampu kako zbog širenja novih znanja, tako i zbog druženja:

-” Prvi put sam učestvovao u Kampu pre osam godina, a kada sam dobio poziv za učešće na skupu gde će biti i neki stari učesnici i novi na velikom i važnom jubileju, to zaista nisam mogao da odbijem, zbog druženja, novih saznanja i sve ono što ovaj Kamp čini onakvim kakav jeste. Nadam se da ću se još vraćati” – dodao je Mančić.

20. jubilarni Etno-kamp posetile su Milena Živkov, većnica za kulturu i obrazovanje i zamenica gardonačelnika grada Kikinde Dijana Jakšić Kiurski:

-” Želela bih ovim putem da uputim iskrene čestitke organizatorima 20 jubilarnog Etno-kampa koje realizuju “Gusle” kao jednog od dva najznačajnija projekta po kojima je najstarije pevačke društvo i inače prepoznatljivo. Projekat Etno-kamp jedan je od najznačajnijih i jedinstvenih projekata na tertoriji naše zemlje koji u osnovi ima cilj da se prikupljaju svi relevantni podaci, odnosno da se vrše istraživanja na polju uzičke tradicionalne baštine Banata, ali u tom fokusu nisu samo tradicionalne narodne, nego i savremene igre i melodije sa ovih prostora što čini jedno bogato kulturno nasleđe i kulturnu riznicu i predstavlja temelj edukacije kako postojećih, tako i budućih muzičkih naraštaja” – završava Jakšić Kiurski.

Jubilarni dvadeseti Međunarodni festival orkestara “FENOK” ove godine održaće se u dvorištu “Kurije” od četvrtka 29. jula do nedelje 1. avgusta sa početkom od 20:30 i okupiće orkestre iz naše zemlje i susedne Rumunije. U subotu, 31. jula program počinje od 18 sati kada će i nastupiti “Big bend” iz Zrenjanina. Poslednjeg dana festivala, odnosno u nedelju 1. avgusta biće organizovano rok veče.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *