September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 23. jul – Kikinda Online News

Danas je petak, 23. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Radovi na jednom od većih projekata za grad Kikindu u prethodne dve do tri decenije a to je izgradnja fabrike vode u Kikindi koja će se nalaziti na vodozahvatu Šumice, sa leve strane izlaska sa kružnog toka u pravcu Kikinde u našem gradu započeti su 2. jula kada su došle mašine i počele da krče teren, a trenutno se radi geomehanički elaborat o stanju zemljišta na toj lokaciji, rekao je za naš portal v.d. direktora JP “Kikinda” Nino Žuvela:

-” Od tog momenta se računa 828 dana i ja garantujem da će to biti ispoštovano. Sastanke koji prate dinamiku izgradnje fabrike, odnosno projektovanja u trenutnoj fazi održavaćemo svake nedelje kako bi bilo ispoštovano vreme – u prvoj fazi 150 dana za dobijanje građevinske dozvole a i kako bi ostatak do 828 dana bio u potpunosti ispoštovan. Krajem novembra, kada ističe rok od 150 dana, očekujemo da uvedemo izvođače u građevinske radove. Uz to, potrebna je i rekonstrukcija 15 i po kilometara vodovodne mreže grada Kikinde, od 300, za šta je potrebno oko 150 miliona dinara za izvođenje radova. Dosta toga je već urađeno, a mi ćemo se truditi da u narednih dve godine koliko traju radovi na izgradnji fabrike vode rekonstruišemo što više možemo. Uz to, za rekonstrukciju magistralnog cevovoda FI 500 koji se nalazi ispod fabrike vode neophodno je izdvojiti oko 25 miliona dinara, a ukupna vrednost rekonstrukcije, povezivanja i opremanja bunara je negde oko 30 miliona dinara. Ukupna vrednost velikog i značajnog projekta za grad Kikindu je 11,4 miliona evra, što je jako veliki iznos i jedan je od većih projekata u prethodnih 20 do 30 godina. Radovi u prvoj fazi iznosiće 9,6 miliona evra, od toga KFW banka finansira 6 miliona, 30 odsto kao donaciju i 70 odsto kao kredit u vrednosti 4 miliona evra potpisan na deset godina i sa 1 odstom kamate na godišnjem nivou i sa grejs periodom do 2022. godine, što će značiti da mi već od naredne godine krećemo sa plaćanjem rate kredita. Ukupna vrednost radova u drugoj fazi koji će obuhvatiti izgradnju upravne zgrade, pristupnih puteva i ograde je 500.000 evra plus PDV, dok su trećom fazom obuhvaćeni radovi na muljnoj laguni i dizel agregat. Za drugu i treću fazu sredstva još uvek nisu obezbeđena ali ćemo se potruditi da već u narednoj godini obezbedimo ostatak od 1,2 miliona evra. Reč je o jednoj ogromnoj fabrici vode dužine između 120 do 150 metara sa velikim bazenima, 3,5 hiljada tone tanka koji će peglati pikove tokom letnjih meseci i biće jedna od najmodernijih u celoj Evropi. Deo tehnologije je reversna osmoza koja će taj bor i natrijum koji se nalazi trenutno u našoj vodi i kojima je naša voda opterećena biti eliminisani a kvalitet vode doveden u prihvatljiv i u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode” – rekao je v.d. direktora JP “Kikinda” Nino Žuvela za naš portal.

 • Na dvanaestoj sednici lokalnog parlamenta koja je danas održana u Svečanoj sali Gradske kuće usvojen je šestomesečni konsolidovani izveštaj o budžetu grada Kikinde za period januar – jun 2021. godine, gde je prema rečima zamenice gradonačelnika Kikinde Dijane Jakšić Kiurski budžet u prvih šest meseci dostigao 44 odsto što je u nominalnom iznosu oko 1,3 milijarde dinara. Uz završenu projektno-tehničku dokumentaciju i sa dobijanjem tendera za izvođaće uskoro će započeti i najavljena bolnice najavila je na sednici Jakšić Kiurski. Između ostalih tačaka dnevnog reda, odbornici su razmatrali i usvajali izveštaje o poslovanju JP “Toplana” i “Autoprevoz” iz našeg grada, dok je v.d. direktora JP “Kikinde” Nino Žuvela rekao da su započeti radovi na izgradnji fabrike vode.

• Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su jutros na sastanku sa predsednikom i saradnicima iz Vlade donete odluke koje će obradovati građane Srbije, ali nije mogla da govori konkretnije o novim merama.

“Mogu da kažem da ćemo obradovati građane Srbije, dobre su vesti”, rekla je Brnabić u intervjuu Tanjugu, dodajući da su na sastanku razgovarali o tome koliko još novca treba da se isplati kao finansijska podrška u daljoj borbi protiv korona virusa i sta dodatno može da se uradi.

 • Stručni komitet za imunizaciju preporučio je danas treću dozu vakcine protiv korona virusa, potvrdio je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i predsednik Nacionalnog korodinacionog tima za imunizaciju Mirsad Đerlek.

Ta vakcina trebalo bi da bude data trećom, takozvanom “buster dozom” vakcine najmanje šest meseci posle druge, a najbolje bi bilo da ljudi prime RNK vakcinu.

 • Deveti po redu TerraViva Art Fest održava se danas i sutra u dvorištu ateljea Terra u Kikindi (Danila Kosića bb) na starom dobrom mestu.

Ovogodišnji festival pored muzičkog programa obogaćen je i zabavno-edukativnim sadržajem za decu (radionice, igraonice, a ulaz na sve radionice i koncerte je slobodan.
Koncertni programi počinju od 20h, a radionice od 16h.

Projekat “TERAVIVA” rezultat je sinergije festivala Tera Akustika, multimedijalnog događaja Tera Bits, večeri poezije TeraPoetika, večeri klasične muzike TeraKlasika te uske saradnje oba događaja sa Simpozijumom TERA kome je festival TeraViva prateći program,zamišljen kao instrument eksternogmarketinga u cilju širenja i razvoja publike.
Manifestacija je prvi put održana 2012 godine. Zamišljena kao višednevni festivalski, najvećim delom muzičko-scenski ali i kreativno-istraživački i audio-vizuelni događaj. Festival TeraViva izabran je kao “Najbolji kulturni događaj u 2015” u gradu Kikindi. Projekat omogućava promociju savremene, nedovoljno poznate rokenrol scene (u najširem smislu) kvaliteno informisanje, razmenu iskustava, primera i primene dobre prakse u cilju unapređenja i razvoja publike kulturnih ustanova, promocije nacionalne kulturno-umetničke baštine i lokalnog kulturnog turizma. Gašenjem Kikindskog omladinskog festivala (KOF), TerraViva je na žalost ostao jedni bastion savremene autorske rokenrol scene Srbije i regiona u Kikindi te je kao takav prepoznat od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu koji ga sufinansira. I pored značajne pomoći resornog sekretarijata boz kog bi program bilo teško sastaviti, organizacija je i dalje, kao i na samom početku, zansnovana na inicijativi i entuzijazmu samih organizatora.

 • Kulturni centar Kikinda večeras sa početkom od 19 časova organizuje muzičko-poetsko veče „Buđenje svesti“u Narodnom pozorištu. Publici će se predstaviti Nada Aničić – Crljenica, naša poznata književnica, dobitnica tri velika priznanja od ruske Republike Krim i ansambl „Renesans“.
 • U okviru Letnjeg bioskopa Narodne biblioteke ,,Jovan popović” večeras će sa početkom od 21 sat biti održana projekcija filma “Još jedna tura”. Ulaz je slobodan.
 • U subotu od 16:00 sati će, po sedmi put, biti organizovana manifestacija „Dan Suvače“ (kod Suvače), u okviru koje će se predstaviti selo Bašaid.
 • U subotu, 24. jula sa početkom od 19:00 sati će u Novim Kozarcima, po 19. put biti organizovana manifestacija sporta i snage „Strongman Euro kup“, na malim sportskim terenima SD „Sloboda“.
 • U nedelju u terminima od 18 i 20 časova na sceni jedinog kikindskog Dečijeg teatra ,,Lane” biće održana predstava “Medvedova žendiba”. Informacije i rezervacije na 060 – 02- 47 – 048 i 064 -15 – 89 – 314.
 • U nedelju, 25. jula sa početkom u 21:00 sat, u sali bioskopa, u Banatskom Velikom Selu će, povodom obeležavanja Dana sela, biti organizovan koncert folklora KUD-a „Marija Bursać“i njihovih gostiju.
 • U ponedeljak, 26. jula u Svečanoj sali Gradske kuće biti upriličena podela 111 bebi paketa, roditeljima koji su se ostvarili u toj ulozi, aprila, maja i juna.
 • U ponedeljak 26. jula od 8:30 do 13:00 časova u Crvenom krstu održaće se akcija dobrovoljnog davanja krvi saopštili su iz te kikindske organizacije.

• U Kikindi u subotu uglavnom sunčano i toplo. Minimalna 17, maksimalna dnevna 31 stepen.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *