September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 22. jul – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 22. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

  • I ove godine Grad Kikinda u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje nastavlja sa aktivnom politikom zapošljavanja, te su tako lokalnim budžetom za 2021. godinu izdvojena sredstva ukupne vrednosti preko 5,7 miliona dinara za programe javnih radova i stručne prakse za lica sa invaliditetom, Rome i teže zapošljive grupe. Od ukupnog iznosa, 3 miliona dinara su opredeljena iz budžeta grada Kikinde a ostatak iz resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Konkurs za javne radove otvoren je do 30. jula, gde bi radno angažovana lica u trajanju od četiri meseca na različitim poslovima na mesečnom nivou dobijala naknadu u visini od 22.000, a za program stručne prakse 25.000 dinara. Informacije o javnom konkursu mogu se dobiti u svakoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe, preko Pozivnog centra Nacionalne službe, telefon: 0800-300-301 ili na sajtu www.nsz.gov.rs. i sajtu Grada Kikinde www.kikinda.org.rs

• U organizaciji Udruženja žena “Velikoselke” iz Banatskog Velikog Sela u tom mestu, održana je tradicionalna manifestacija “Deca talenti” kojoj je prisustvovao gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač sa svojim saradnicima.

• Naša Kikinđanka, književnica Milena Živkov u dvorištu biblioteke ,,Jovan Popović” predstaviće svoju drugu zbirku priča “Pokušaj života”. Osim autorke, o knjizi će govoriti još i recenzenti Mladen Đuričić i Viktor Škorić.

  • Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da je već počelo punjenje bolnica i da Srbija “ne može da dočeka četvorocifrene brojeve sa istim merama koje su trenutno na snazi”.

Ukazao je da će se povećati i broj dnevno otkrivenih slučajeva zaraze, kao i da se to dešava i u još 20 zemalja Evrope, a najizraženije je u Britaniji.

  • Od puštanja Digitalnog zelenog sertifikata, izdato je više od 710.000 sertifikata i do sada nismo imali pritužbu ni jednog građanina da je imao bilo kakvih tehničkih problema prilikom prelaska granice, saopštila je danas Kancelarije za IT i eUpravu.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga, Kancelarija za IT i eUpravu u saopštenju navodi da EU još nije standardizovala QR kod ni između zemalja članica, tako da aplikacija za očitavanje, koju trenutno koristi EU, ne može da očita ni sve QR kodove zemalja članica.

• Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će popis poljoprivrede, koji je planiran za drugu polovinu 2023.godine, dati sveobuhvatan prikaz gde se nalazi srpska poljoprivreda u odnosu na pre 10 godina, kao i da će donosiocima odluka ubuduće biti lakše, jer će podaci odgovarati realnom vremenu.

Nedimović je u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023.godine, rekao da će rezultati biti objavljeni godinu dana kasnije.

• U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano, a uz lokalni razvoj oblacnosti očekuje se retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u planinskim predelima, saopštio je RHMZ.

Jutarnja temperatura biće od 10 do 17 stepeni, a najviša dnevna od 26 do 30 stepeni. Duvaće slab i umeren, severni i severoistočni vetar. U Kikindi u petak delimično oblačno. Minimalna dnevna 16, maksimalna dnevna 29 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *