September 20, 2021
aktuelno

Po prvi put: Kikinda dobija Omladinski duvački orkestar Srbije – Kikinda Online News

Muzički centar Pančevo u saradnji sa Duvačkim orkestrom iz Kikinde i Kulturnim centrom a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i uz svesrdnu podršku grada Kikinde od 16. do 21. avgusta realizuje muzički kamp u našem gradu u cilju stvaranja prvog Omladinskog duvačkog orkestra Srbije. Cilj kampa čija je ideja potekla od našeg sugrađanina Alberta Nađa je stvaranje jedinstvenog orkestra mladih muzičara koji sviraju duvačke instrumente, formirajući na taj način jedinstveni orkestar koje čine muzičari iz čitave Srbije. Kako ovakav orkestar još nije viđen na ovim prostorima, dirigent i umetnički direktor Omladinskog duvačkog orkestra Srbije Boris Matijević za naš portal izrazio je nadu da će njegovo osnivanje i postojanje privući veliku pažnju domaće ali i međunarodne javnosti:

-” Pokušali smo da napravimo interesantan program za izvođače i publiku da ne bude pretežak, a bogami ima šta da se svira, budući da smo odredili petnaest kompozicija različitih karaktera svetske literature ali se trudimo da bude zastupljena i domaća muzika koju treba propagirati. Ideja za realizaciju muzičkog kampa po meni je zaista izuzetna i ostavlja dobar trag na sve učesnike, a zahvaljujući upravo vašem sugrađaninu Albertu Nađu ta ideja nakon mnogo godina postala je realnost. Ne smemo zaboraviti da je Omladinski-simfonijski orkestar počeo da radi upravo u Kikindi pre 21 godinu i bilo je zaista spektakularno uz održane likovne kolonije i pesničke škole i uz veoma dobru organizaciju tadašnjeg direktora OŠ. ,,Sveti Sava” Vlade Vlašića koji već dugo godina nije sa nama. Do sada sam organizovao više različitih muzičkih kampova kako u Srbiji, tako i u Rumuniji, a i bio sam učesnik jugoslovensko-nemačke horske nedelje gotovo čitavu deceniju kao mlad muzičar gde sam i zadojen tom idejom o realizaciji kampa, aktivnostima usmerenim ka muzičkoj omladini i druženjima. Nadamo se da će iskustvo zajedničkog muziciranja uz renomirane predavače iz naše zemlje i Kanade ostaviti traga na sve učesnike u vašem gradu i mlade koji će doću u Kikindu, uz prelivanje znanja sa starije na mlade, što smatramo da je jako dobro” – rekao je Matijević, dok Albert Nađ direktor Omladinskog duvačkog orkestra izražava nadu da će orkestar zaživeti i da će svake godine funkcionisati u tom periodu:

-“ Ideja je da preko ovog kampa čiju smo podršku dobili od Ministarstva kulture i grada Kikinde privučemo između 40 i 50 dobrih mladih muzičara uzrasta do 30 godina iz Srbije koji će u Kikindu doći od 16. do 21. avgusta, gde će u samom kampu nekoliko dana vežbati, imati probe, a već 19. avgusta imaćemo prvi koncert u Kikindi na Gradskom trgu, a dan kasnij očekuje nas učešće na 28. međunarodnom festivalu u Mako u Mađarskoj. Kada su organizatori festivala u Mađarskoj čuli da će u Kikindi biti po prvi put organizovan Omladinski duvački orkestar Srbije, dobili smo poziv da sa tim orkestrom gostujemo na njihovom festivalu. Veliki broj mesta u Kampu je popunjen i pored studenata, muzičkih akademija i učenika srednjih muzičkih škola učestvovaće i mladi profesori. Budući da je ostalo još nekoliko upražnjenih mesta, pozvao bih sve zainteresovane mlade muzičare koji sviraju udaraljke i duvačke instrumente da se prijave putem broja telefona 061 – 469 – 17 – 29 i da nam se pridruže ” – završava Nađ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *