September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 21. jul – Kikinda Online News

Danas je sreda, 21. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: Čedomir Vujanić
  • Akcija generalnog čišćenja i uređenja javnih i zelenih površina, šire zone trga je počela danas, a obuhvata Svetosavsku ulicu (Lidl – Idea), gradski trg do kružnog toka i ugla ulica Semlačka, Čanadska i Kralja Petra Prvog. stambene blokove G4, G5, kao i prostor oko gradske pijace (od parkinga ulice Dositejeve do devetospratnice), stambeni blok u ulici Hajduk Veljkova.
  • Sekretarijat za zaštitu životne sredine poljoprivredu i ruralni razvoj GU Kikinda obaveštava sugrađane da će se u četvrtak, 22. jula od 18 do 21 čas izvršiti tretman odraslih formi komaraca hemijskim putem iz vazduha na teritoriji grada Kikinde i okolnih naseljenih mesta. Preparat koji će se koristiti je Neopirox lambda 2.0 (aktivna materija lambda-cihalotrin). Ukoliko meteorološki uslovi ne dozvole izvođenje tretmana, tretman suzbijanja odraslih formi komaraca hemijskim putem iz vazduha, biče pomeren za petak, 23. jul od 18 do 21 čas. Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčelo, da dejstvo istog traje tri dana, te tako da košnice zatvore ili udalje najmanje pet kilometara od mesta tretiranja. Tretman larvi komaraca na kanalima i barama, kao i podrumima stambenih i drugih objekata u Kikindi, biće izvršen u četvrtak, 22. jula. Preparati koji će se koristiti su Larva Stop ( a.m. diflubenzuron) i Vectobac 12 AS (a.m. Bacillus thuringiensis): Ovi preparati nisu opasni za pčele. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova kao što su jaka kiša, jak vetar i slično, biće određen novi termin tretiranja komaraca o čemu će javnost biti obaveštena. Usluge sistematskog suzbijanja komaraca vršiće firma “Ciklonizacija” AD Novi Sad.
  • Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas Tanjugu da je veliko interesovanje za raspisan konkurs za besplatnu dodelu seoskih kuća i da očekuje da uskoro počne podela prvih kuća.

Takođe, Krkobabić je pozvao velike kompanije u Srbiji da se priključe programu za otkup seoskih kuća za zaposlene koji bi radili od kuće.

  • Turistička organizacija Grada Kikinde danas je po prvi put obeležila Svetski dan sladoleda. U nadi da će obeležavanje prerasti u manifestaciju u narednim godinama, za ovaj, prvi put od 18 do 19 časova bilo je pripremljeno interaktivno druženje za decu mlađeg uzrasta sa članovima pozorištanceta “Lane”, a od 19 do 20 časova i za decu starijeg uzrasta kada je održana takozvana “potraga za sladoledom” gde su se naši najmlađi upoznali sa jednim delom turističke ponude našeg grada. Za svu decu koja su učestvovala u ovom programu kikindske poslastičarnice su obezbedile besplatan sladoled.
  • Muzički centar Pančevo u saradnji sa Duvačkim orkestrom iz Kikinde i Kulturnim centrom a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i uz svesrdnu podršku grada Kikinde od 16. do 21. avgusta realizuje muzički kamp u našem gradu u cilju stvaranja prvog Omladinskog duvačkog orkestra Srbije. Cilj kampa čija je ideja potekla od našeg sugrađanina Alberta Nađa je stvaranje jedinstvenog orkestra mladih muzičara koji sviraju duvačke instrumente, formirajući na taj način jedinstveni orkestar koje čine muzičari iz čitave Srbije.
  • U prvih šest meseci ove godine imali smo porast deviznog priliva od turizma za 19 odsto i ako se budemo dobro borili sa epidemijom i imali uspešnu jesenju i zimsku sezonu, imamo razloga za optimizam i nadu da od turizma možemo prihodovati između 800 i 900 miliona evra, a sada smo na oko 500 miliona, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je, prilikom današnje posete Aranđelovcu, rekla da je ove godine primetan porast broja domacih turista, za 40 do 50 odsto, da smo u deficitu sa stranim turistima, ali da se u poslednja dva meseca i to popravlja.

Foto: Fejsbuk/Никола Лукач – градоначелник Кикинде
  • U Novom Bečeju otvoren je „Letnji rukometni kamp“ za dečake i devojčice od 10 do 16 godina. Kamp u organizaciji RK „Jedinstvo“, uz podršku rukometnih saveza Vojvodine i Srbije, za cilj ima, pre svega, promociju rukometnog sporta među mladima uz tehničko-taktičko usavršavanje na individualnom i timskom planu, teoretsku obuku i rad u manjim grupama. Ovo je prvi put da se ovakva sportska manifestacija održava u Novom Bečeju, a trajaće do 26. jula. Među ekipama, kao učesnici kampa su i mladi rukometni klub “Grindex” iz Kikinde i rukometašice ŽORK Kikinda.
    Promoteri „Letnjeg rukometnog kampa“ su Žikica Milosavljević i Uroš Vilovski, dok je predviđeno da treninge i obuku u okviru kampa vode čak petorica trenera.
  • U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano uz slab do umeren razvoj dnevne oblačnosti.

Najniža temperatura biće od 12 do 18, najvisa od 27 do 30 stepeni, saopštio je RHMZ. U Kikindi u četvrtak uglavnom sunčano i toplo. Minimalna dnevna 16, maksimalna dnevna 28 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Grad Kikinda, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *