September 22, 2021
aktuelno

U Gradskoj kući održan onlajn poslovni susret preduzetnika i privrednika sa srpske i rumunske strane – Kikinda Online News

Samo dan nakon što je Žombolju održana završna konferencija sa rumunske strane u okviru prekograničnog projekta “Unapređenje povezanosti Banata 2” danas je u Gradskoj kući održan online poslovni susret okupivši tako trideset preduzetnika i privrednika sa srpske i rumunske strane. Reč je o projektu koji zajednički realizuju Grad Kikinda, Opština Žombolj, Regionalni centar za društveno – ekonomski razvoj Banat i JP “Putevi Srbije”. Nakon skoro dve godine projekat ulazi u svoju završnu fazu i kroz isti je realizovan niz aktivnosti:

-” Rekonstruisan je put sa srpske strane u Kikindi dužine 1,8 kilometara, postavljeno je 280 svetiljki na biciklističkoj stazi Nakovo – Lunga koja je izgrađena u prethodnom projektu, a ovaj projekat predstavlja nastavak prethodnog. Sa rumunske strane rekonstruisano je 1,5 kilometara puta, izrađena je projektno-tehnička dokumentacija. Osim konkretnih, infrastrukturnih aktivnosti na projektu čija je ukupna vrednost oko 1,3 miliona evra jedna od aktivnosti koja se danas održava u Gradskoj kući jeste Sajam privrede, koji je trebao da se održi još za Dane ludaje, ali zbog epidemije to nije bilo moguće. Danas će nam se predstaviti privrednici sa srpske i rumunske strane putem zoom platforme, razmeniće svoja iskustva i idemo ka onome što obuhvata i prva i druga faza ovog projekta a to je bolji život za čitavu teritoriju ove regije i prevazilaženje granice kao barijere i dvadesetčetvoročasovnom otvorenom graničnom prelazu Nakovo-Lunga” – izjavila je irena Živković, direktor Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj “Banat”.

Prema rečima Saše Tanackova člana Gradskog veća za privredu i investicije, cilj ovog projekta od samog starta bio je da granični prelaz Nakovo – Lunga bude u potpunoj funkciji na korist i građanima i privredi:

-” Načinili smo taj prvi veliki i važan korak 2014. godine kada je granični prelaz otvoren i kada su sada svi tehnički standardi obezbeđeni da preko njega mogu da saobraćaju svi vidovi saobraćaja. Ovaj projekat konkretno treba da dovede do sledećeg koraka, a to je bolje povezivanje sa obe strane granice u svakom smislu te reči. Jako je značajno da naši mali privrednici i preduzetnici imaju jedno novo tržište, novu mogućnost i to ovaj projekat i granični prelaz treba da pruži – tu mislimo na sektor usluga, zanatstva, a u krajnjoj liniji i ugostitejstva s obzirom da znamo da sa otvaranjem graničnih prelaza imamo i povećan broj gostiju iz Rumunije” – dodao je Tanackov.

Spoj očuvanja kulture, tradicije i zajedničkih infrastrukturnih projekata Srbije i Rumunije jeste rezultat dobrog povezivanja grada Kikinde i Opštine Žombolj rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i tom smeru će saradnja dve zemlje biti nastavljena u narednom periodu i kroz nove projekte:

-” Dobrosusedska saradnja između Srbije i Rumunije, grada Kikinde i opštine Žombolj i naravno, ostalih lokalnih samouprava koje su nam tu najbliže u Rumuniji, jeste rezultat povezivanja kako očuvanje kulture i tradicije i zajedničkih projekata u cilju poboljšanja infrastrukture u lokalnim samouprava u Rumuniji i Kikindi. Mi smo otišli i korak dalje, a to je povezivanje privrede, firmi koje su zainteresvane da posluju kako na teritoriji grada Kikinde i Srbije i naravno naši preduzetnici koji imaju prostora i traže svoje mesto u lokalnim samoupravama u Rumuniji. Nastavićemo da se borimo dalje za svakog zaposlenog i za svako radno mesto” – izjavio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Kako je najavljeno na jučerašnjoj završnoj konferenciji u Žombolju, saradnja Grada Kikinde i Opštine Žombolj biće nastavljena i kroz novi projekat “Tornado” koji će obuhvatiti izgradnju novih biciklističkih staza sa obe strane, uz novog partnera, opštinu Novu Crnju. Kroz prekogranični projekat “Eco – Lakes” Staro jezero biće zelenije i uređenije, a kvalitet vode u obodnom kanalu bolji nego što je sad slučaj, dok će rumunska strana lokalitete slične našim banjama, pretvoriti u izletišta.

Foto: Kikinda News i Čedomir Vujanić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *