September 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za utorak, 20. jul – Kikinda Online News

Danas je utorak, 20. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: Čedomir Vujanić
 • U toku su završni radovi na rehabilitaciji kolovoza na Topolskom putu, od raskrsnice za Tobu do ulaska u Banatsku Topolu dužine 3,2 kilometara, širine šest metara i ukupne površine 19.200 kvadratnih metara. Za radove koji su povereni novosadskom “Graditelju” iz gradske kase izdvojeno je 20 miliona dinara rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač koji je obišao radove na ovoj deonici i tom prilikom istakao da građani koji žive u ruralnim područijima trebaju da imaju bolje uslove za život, te su tako i infrastrukturni planovi u narednom periodu usmereni ka uređenju saobraćajnica i prilaznih puteva. Već za mesec dana u planu je da se asfaltira po jedna ulica u Banatskom Velikom Selu, Bašaidu i Novim Kozarcima.
 • Samo dan nakon što je Žombolju održana završna konferencija sa rumunske strane u okviru prekograničnog projekta “Unapređenje povezanosti Banata 2” danas je u Gradskoj kući održan online poslovni susret okupivši tako trideset preduzetnika i privrednika sa srpske i rumunske strane. Reč je o projektu koji zajednički realizuju Grad Kikinda, Opština Žombolj, Regionalni centar za društveno – ekonomski razvoj Banat i JP “Putevi Srbije”. Nakon skoro dve godine projekat ulazi u svoju završnu fazu i kroz isti je realizovan niz aktivnosti:

-” Rekonstruisan je put sa srpske strane u Kikindi dužine 1,8 kilometara, postavljeno je 280 svetiljki na biciklističkoj stazi Nakovo – Lunga koja je izgrađena u prethodnom projektu, a ovaj projekat predstavlja nastavak prethodnog. Sa rumunske strane rekonstruisano je 1,5 kilometara puta, izrađena je projektno-tehnička dokumentacija. Osim konkretnih, infrastrukturnih aktivnosti na projektu čija je ukupna vrednost oko 1,3 miliona evra jedna od aktivnosti koja se danas održava u Gradskoj kući jeste Sajam privrede, koji je trebao da se održi još za Dane ludaje, ali zbog epidemije to nije bilo moguće. Danas će nam se predstaviti privrednici sa srpske i rumunske strane putem zoom platforme, razmeniće svoja iskustva i idemo ka onome što obuhvata i prva i druga faza ovog projekta a to je bolji život za čitavu teritoriju ove regije i prevazilaženje granice kao barijere i dvadesetčetvoročasovnom otvorenom graničnom prelazu Nakovo-Lunga” – izjavila je irena Živković, direktor Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj “Banat”.

Prema rečima Saše Tanackova člana Gradskog veća za privredu i investicije, cilj ovog projekta od samog starta bio je da granični prelaz Nakovo – Lunga bude u potpunoj funkciji na korist i građanima i privredi:

-” Načinili smo taj prvi veliki i važan korak 2014. godine kada je granični prelaz otvoren i kada su sada svi tehnički standardi obezbeđeni da preko njega mogu da saobraćaju svi vidovi saobraćaja. Ovaj projekat konkretno treba da dovede do sledećeg koraka, a to je bolje povezivanje sa obe strane granice u svakom smislu te reči. Jako je značajno da naši mali privrednici i preduzetnici imaju jedno novo tržište, novu mogućnost i to ovaj projekat i granični prelaz treba da pruži – tu mislimo na sektor usluga, zanatstva, a u krajnjoj liniji i ugostitejstva s obzirom da znamo da sa otvaranjem graničnih prelaza imamo i povećan broj gostiju iz Rumunije” – dodao je Tanackov.

Spoj očuvanja kulture, tradicije i zajedničkih infrastrukturnih projekata Srbije i Rumunije jeste rezultat dobrog povezivanja grada Kikinde i Opštine Žombolj rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i tom smeru će saradnja dve zemlje biti nastavljena u narednom periodu i kroz nove projekte:

-” Dobrosusedska saradnja između Srbije i Rumunije, grada Kikinde i opštine Žombolj i naravno, ostalih lokalnih samouprava koje su nam tu najbliže u Rumuniji, jeste rezultat povezivanja kako očuvanje kulture i tradicije i zajedničkih projekata u cilju poboljšanja infrastrukture u lokalnim samouprava u Rumuniji i Kikindi. Mi smo otišli i korak dalje, a to je povezivanje privrede, firmi koje su zainteresvane da posluju kako na teritoriji grada Kikinde i Srbije i naravno naši preduzetnici koji imaju prostora i traže svoje mesto u lokalnim samoupravama u Rumuniji. Nastavićemo da se borimo dalje za svakog zaposlenog i za svako radno mesto” – izjavio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

• Naš mladi sugrađanin, petnaestogodišnji Andrej Popović osvojio je drugo mesto na  online takmičenju inovacija koje je održano u Indoneziji sa svojim radom “Savremena rešenja fuzije sa osvrtom na same početke”. Pravo učešća na ovom svetski poznatom takmičenju naš sugrađanin i mladi naučnik, koji je inače i polaznik beogradskog Centra za talente zaslužio je nakon što je na Republičkom takmičenju njegov rad ocenjen sa  maksimalnim brojem  bodova i proglašen za najbolji. Andreju od srca čestitamo.

 • Predsednik Skupštine grada Kikinde Mladen Bogdan, sazvao je 12. sednicu Skupštine grada, koja će se održati u petak, 23. jula sa početkom u 10 časova u Gradskoj kući. Prenos uživo sednice lokalnog parlamenta će moći da se prati na zvaničnoj Fejsbuk stranici grada – Grad Kikinda
 • Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek kaže da će država ovih dana da izađe s paketom novih mera za stimulaciju vakcinisanja, kao i da je on lično za obaveznu vakcinaciju svih.

“Evidentno je da će četvrti talas korone biti mnogo jak ako ne povećamo procenat vakcinacije i zato država sprema niz mera za stimulaciju vakcinacije. A kada bih se ja pitao, uveo bih obaveznu vakcinaciju za sve građane”, rekao je Ðerlek za Kurir.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je danas da je u pripremi ozbiljna kampanja, u kojoj se razmišlja o velikoj nagradnoj igri, gde će vakcinisani protiv korona virusa imati ozbiljne nagrade.

“To je jedini način da pokažemo da vlada zaista promoviše vakcinisanje”, rekla je Obradović novinarima u Aranđelovcu, gde je obišla punkt za vakcinaciju u centralnoj zgradi Doma zdravlja.

Obradović je rekla da je u Srbiji do danas, sa presekom u 12 sati, revakcinisano 2.664.000 osoba i dodala da to nije dovoljno i da moramo da težimo kolektivnom imunitetu.

“Ljudi se pitaju kada će kraj epidemije. Što se brže vakcinišeš, brže ćemo stići do kraja. Svaki dan u kome si odložio vakcinaciju, produžio si epidemiju. Samo postizanje kolektivnog imuniteta može da nam pomogne da završimo sa epidemijom”, poručila je Obradović.

Istakla je da je Srbija po pitanju imunizacije protiv korona virusa, mnogo bolja nego ostatak Evrope, uključujući i Rusiju, ali da to nije dovoljno.

“Kao što smo i bili lider u vakcinaciji, moramo sa time da nastavimo i vrlo je važno da na svakom mestu promovišemo i dalje vakcinaciju”, dodala je Obradović.

 • Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su najave tri ili četiri nove investicije u Srbiju rezultat prvog dana razgovora koje je vodila u Njujorku sa predstavnicima američkih kompanija.

“Prezadovoljna sam, bilo je to dobro utrošeno vreme, sa sastanka u Njujorku vraćam se sa najmanje tri ili četiri nove investicije ili investiciona fonda za naša preduzeća i našu pamet, mlade talente”, rekla je Brnabić novinarima nakon sastanka sa više od 50 članova njujorškog ogranka “Jang prezident organizejšna”.

 • Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Poštanske štedionice izvršiti isplatu redovne novčane naknade nezaposlenim licima za jun 2021. godine, u sredu 21. jula 2021. godine, a da će privremenu novčanu naknadu za jun2021. licima koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije, isplatiti u četvrtak 22. jula 2021. godine.
 • Sekretarijat za zaštitu životne sredine poljoprivredu i ruralni razvoj GU Kikinda obaveštava sugrađane da će se u četvrtak, 22. jula od 18 do 21 čas izvršiti tretman odraslih formi komaraca hemijskim putem iz vazduha na teritoriji grada Kikinde i okolnih naseljenih mesta. Preparat koji će se koristiti je Neopirox lambda 2.0 (aktivna materija lambda-cihalotrin). Ukoliko meteorološki uslovi ne dozvole izvođenje tretmana, tretman suzbijanja odraslih formi komaraca hemijskim putem iz vazduha, biče pomeren za petak, 23. jul od 18 do 21 čas. Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčelo, da dejstvo istog traje tri dana, te tako da košnice zatvore ili udalje najmanje pet kilometara od mesta tretiranja. Tretman larvi komaraca na kanalima i barama, kao i podrumima stambenih i drugih objekata u Kikindi, biće izvršen u četvrtak, 22. jula. Preparati koji će se koristiti su Larva Stop ( a.m. diflubenzuron) i Vectobac 12 AS (a.m. Bacillus thuringiensis): Ovi preparati nisu opasni za pčele. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova kao što su jaka kiša, jak vetar i slično, biće određen novi termin tretiranja komaraca o čemu će javnost biti obaveštena. Usluge sistematskog suzbijanja komaraca vršiće firma “Ciklonizacija” AD Novi Sad.
 • Rezultati istraživanja sprovedenog u Novom Sadu pokazali su da festivali nisu mesta masovnog širenja virusa, saopštili su iz organizacije Exit festivala.

Istraživanje je sprovedeno u prethodne dve nedelje sa ciljem procene uticaja održavanja Exit festivala na širenje virusa Kovid-19, kao i stepen efikasnosti “Safe Events Serbia” bezbednosnog protokola, koji je rigorozno primenjen na Exitu.

 • U periodu od 12. do 18. jula karatisti kikindskog kluba “Feniks” učestvali su u Karate kampu u Apatinu. Cilj ovog i svakog narednog kampa koji realizuje Karate Savez Vojvodine je priprema i selekcija najkvalitetnijih vojvođanskih karate sportista za učešće na velikim Međunarodnim takmičenjima u okviru Karate reprezentacije Srbije u šta spadaju Prvenstvo Evrope, Svetsko i Školsko prvenstvo, Olimpijske igre mladih, Svetski kup Balkana i mnoga druga takmičenja. Na pripremama je učestvovalo oko 100 takmičara u kategorijama poletaraca, pionira, nada, kadeta, juniora i seniora. Karate klub “Feniks” imao je tri predstavnika u borbama: našeg sugrađanina Petra Stupara i velikoselčanke Una Kalanj i Nina Stojnić. Treninzi sus e održavali dva do tri puta dnevno a pripreme su protekle u najboljem redu gde sus e takmiičari pokazali u najboljem svetlu sa visokom formom koja će im služiti za nastavak takmičarske sezone i predstojeća međunarodna takmičenja. Već u narednom periodu feniksovce očekuju pripreme na Fruškoj Gori. U subotu, 17. jula takođe u ovom gradu održano je polaganje za predmajstorska i majstorska zvanja, licenciranje sudija, trenera i za zvanja ispitivača u organizaciji Karate Saveza Vojvodine i Karate Federacije Srbije WKF. Na polaganju za crni pojas prvi dan uspešno su položili naša sugrađani Nikola Albulov i Sara Sivčev koji su članovi Karate kluba “Feniks” već 12 godina i osvajači medalja u svim uzrasnim kategorijama i disciplinama koje postoje u karateu.
 • Turistička organizacija Grada Kikinde će sutra po prvi put prigodno obeležiti Svetski dan sladoleda. U nadi da će obeležavanje prerasti u manifestaciju u narednim godinama, za ovaj, prvi put od 18 do 19 časova pripremljeno je interaktivno druženje za decu mlađeg uzrasta sa članovima pozorištanceta “Lane”, a od 19 do 20 časova i za decu starijeg uzrasta kada će biti održana tzv. “potraga za sladoledom” uz upoznavanje  sa jednim delom turističke ponude našeg grada. Za svu decu koja budu učestvovala u ovom programu kikindske poslastičarnice su obezbedile besplatan sladoled.
 • U okviru Letnjeg bioskopa Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” večeras, od 21 sat u dvorištu najstarije ustanove kulture u našem gradu biće prikazana projekcija filma “Klan”. Ulaz je besplatan.
 • U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano, a u Banatu uz lokalni razvoj oblačnosti moguća je pojava kratkotrajnog pljuska sa grmljavinom.

Najniža temperatura od 14 do 20, najviša od 24 do 27 stepeni, saopštio je RHMZ. U Kikindi u sredu delimično oblačno. Minimalna dnevna 14, maksimalna dnevna 27 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *