September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 19. jul – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 19. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Nakon gotovo četiri decenije, “Pošta Srbije” u Bašaidu preselila se u lepši i funkcionalniji državni objekat u samom centru sela, na adresi Vojvođanska 67. Stari objekat na istoj lokaciji nije imao nikakvu nadstrešnicu, odnosno balkon, a meštani Bašaida će od sada biti sigurniji kada čekaju svoj red po kiši, snegu i vetru i obavljaju uobičajne transakcije i usluge. Otvaranju nove ekspoziture, osim predstavnika grada Kikinde, gradonačelnika Nikole Lukača i njegovih saradnika prisustvovao je i v.d. direktora JP “Pošte Srbije” Zoran Đorđević.
 • Veliki broj javnih ličnosti iz sfere kulture, sporta i umetnosti podržao je inicijativu “Mladi protiv nasilja nad devojčicama i ženama” koju su zajednički pokrenule UN Women Srbija i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu, saopštili su danas pokretači inicijative.

Inicijativa da se mladi upoznaju sa modelima ponašanja koja utiču i podstiči razvijanje rodnog nasilja, za cilj ima da se prevashodno mlađoj populaciji predstavi šta sve podrazumeva nasilje nad ženama i devojčicama, kako ga oni dalje ne bi sprovodili.

 • Od danas na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice dostupan je E-kalendar, na kome će korisnici moći da vide prikaz radnih i neradnih dana, kada su državni i verski praznici, početak i kraj polugodišta.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, u okviru tog kalendara za školsku 2021/2022. godinu korisnici će imati uvid i u datume probnog i završnog ispita i raspored radnih subota za sledeću školsku godinu.

Na taj način prosvetnim radnicima, roditeljima i đacima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Vojvodine biće olakšano da pregledaju i prate radne obaveze tokom školske godine, navodi se u saopštenju.

 • Vojvođanski Zavod za ravnopravnost polova ponudio je preko javnog konkursa ukupno 25 miliona dinara bespovratnog novca za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. slov za konkurisanje je da je jedan od supužnika mlađi od 40 godina, kao i da nisu vlasnici nekretnina na teritoriji Srbije niti su ih prodali u poslednjih pet godina.

Za novac do 15. septembra mogu konkurisati bračni parovi sa prebivalištem na teritoriji Vojvodine.

 • Nacionalna služba za zapošljavanje je, prateći aktuelne trendove u oblasti
  digitalizacije i informaciono-komunikacionih tehnologija, 20. maja 2021. godine
  organizovala Virtuelni sajam zapošljavanja, uz podršku globalnog Programa „Migracije i
  razvoj“ koji u Srbiji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.
  Na sajmu je učestvovalo 70 kompanija, a za učešće se registrovalo 7.500 tražilaca
  zaposlenja, od čega je 5.380 lica koja su prijavljena na evidenciju Nacionalne službe za
  zapošljavanje. Sa teritorije koju pokriva Filijala Kikinda za učešće se registrovalo 107 tražilaca
  zaposlenja.Ukupan broj zaposlenih, nakon učešća na sajmu iznosi 19, do sada se niko nije
  zaposleno kod poslodavca koji su uzeli učešće na Virtuelnom sajmu. U narednom periodu
  očekuje se zaposlenje kod poslodavca učesnika na sajmu. Ukupan broj zaposlenih, nakon učešća na sajmu iznosi 1.485, dok je 125 lica zaposleno kod poslodavca koji su uzeli učešće na Virtuelnom sajmu. U narednom periodu očekuju se
  dodatni efekti održanog sajma, kroz dalje povećanje zapošljavanja. Uzimajući u obzir pozitivne efekte sajma, kao i veliki broj popunjenih Upitnika o zadovoljstvu učesnika Virtuelnog sajma, sa pohvalnim komentarima, Nacionalna služba za
  zapošljavanje i u narednom periodu planira sprovođenje novih sajamskih manifestacija u
  digitalnom formatu i drugih inovativnih pristupa u realizaciji mera aktivne politike
  zapošljavanja koji pružaju nezaposlenim licima mogućnosti za zapošljavanje, a
  poslodavcima obezbeđuju kompetentne kadrove.
 • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Kurban Bajram Reis-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji, kao i svim vernicima islamske veroispovesti.

“Vama, verskim službenicima i svim pripadnicima Islamske zajednice srdačno čestitam Kurban Bajram, uz iskrenu želju da praznik provedete u sreći, miru i blagostanju. Želim da Bajramske praznike proslavite u duhu tradicije i običaja, deleći radost sa svojim najdražima, prijateljima i susedima”, naveo je Vučić.

 • U dvorištu Kulturnog centra danas je počela radionica “Mali kuvar”, a najmlađi kuvari iz našeg grada uz pomoć članica Etno-građanskog udruženja “Suvača” pripremaju čikove i gomboce. Ove godine prema rečima direktorice Kulturnog centra Tanje Nožice na radionicu koja postoji od 2019. godine prijavilo se oko sedamdsetak mališana sa željom da se zabavi i ujedno nauči nešto novo, pa su iz tog razloga deca podeljena u dve grupe, odnosno jedan deo dece će na radionici učestvovati ove nedelje, od 19. do 23., a drugi deo dece od 26. do 30. jula. U toku sutrašnjeg dana mali kuvari mesiće krofne zajedno sa Udruženjem žena “Vreteno” iz Iđoša, ali kulinarske majstorije otkriće i naš sugrađanin Radovan Subin kao i predstavnice Udruženja žena “Narcis” iz Novih Kozaraca. Za petak je moguća i ekskurzija.
 • Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivede napravila je dve aplikacije naročito prilagođene za mobilne telefone preko kojih je od polovine maja primila 180 prijava divljih deponija na njivama i uzurpacije državnog poljoprivrednog zemljišta, rekao je za Tanjug direktor Uprave Branko Lakić.

Dodao je da svaki građanin pomoću tih aplikacija koje se nalaze na sajtu Uprave vrlo lako i potpuno anonimno mogu da prijave uzurpaciju državnog poljoprivrednog zemljišta, njegovo nelegalno korišćenje u nepoljoprivredne svrhe ili stvaranje divlkjih deponija na državnom ili privatnom posedu.

 • Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 19. do 25. jula ove godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja, usmerenu na otkrivanje prekršaja koje čine vozači teretnih vozila i autobusa.Ova akcija sprovešće se u 30 evropskih zemalјa koje su članice organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).Saobraćajna policija će u navedenom periodu kontinuirano sprovoditi pojačanu kontrolu teretnih vozila, kao i autobusa kojima se vrši prevoz putnika u unutrašnjem i međunarodnom prevozu. Tokom sprovođenja akcije, vršiće se kontrola posedovanja propisane dokumentacije za vozila i vozače, tehničke ispravnosti vozila, psihofizičkog stanja vozača, kao i poštovanje propisa o radnom vremenu vozača i korišćenju propisanih odmora i pauza.Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva građane da, ukoliko posumnjaju u tehničku neispravnost autobusa kojim se prevoze ili u psihofizičko stanje vozača usled umora ili alkoholisanosti, o tome odmah obaveste Upravu saobraćajne policije, na broj telefona 064/892-2121. Nakon prijave, patrola saobraćajne policije izaći će na teren i izvršiti kontrolu autobusa i vozača.
 • Nova prozna knjiga Srđana V. Tešina “Mokrinske hronike” upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji “Zlatno runo”, saopštili su danas iz izdavačke kuće Arhipelag.

Mokrinske hronike su povest o odrastanju i sazrevanju, priča o jednom dečaku, jednom mestu i jednoj generaciji u lomovima osamdesetih i dramama devedesetih godina prošlog veka.

 • OFK “Kikinda” obaveštava sve navijače, ljubitelje fudbala, prijatelje kluba i ostale zainteresovane da je od danas počela prodaja sezonskih karata za takmičarsku sezonu 2021/22. Sezonske karte važe za sve prvenstvene utakmice koje se igraju na stadionu OFK “Kikinda” i koštaju 2.500 dinara. Sezonske karte važiće i za utakmice KUP-a, dok će cena pojedinačnih ulaznica iznositi 200 dinara. Kikindski klub se od ove sezone takmiči u Srpskoj ligi Vojvodina, koja je treći stepen fudbalskog takmičenja u Srbiji, a prošle sezone izboren je ulazak u viši rang posle devet godina. Predstojeće sezone očekuje naše sugrađane očekuje 15 utakmica na domaćem terenu, a prvenstvo počinje već 14. avgusta. Sve informacije vezano za kupovinu sezonskih karata mogu se dobiti putem brojeva telefona: 064/99-75-175 i 064/27-92-822.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

• Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na vremenske nepogode sa velikom količinom padavina, koje važi do sutra.

U upozorenju objavljenom na sajtu RHMZ se navodi da se do utorka zadržava nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine. U Kikindi u utorak prepodne mogući pljuskovi sa grmljavinom. Minimalna dnevna 15, maksimalna dnevna 28 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *