September 20, 2021
aktuelno

Potpisana Povelja prijateljstva UG “Krila Anđela” i somborske Umetničke škole – Kikinda Online News

U okviru drugog dela likovnog Saborovanja koje se održava po 25. put u organizaciji UG “Krila Anđela” iz Novih Kozaraca, Milan Reljić, predsednik tog Udruženja potpisao je Povelju prijateljstva sa Danijelom Perišićem, slikarem i umetnikom iz Sombora i učiteljem talentovane dece umetničkog studija iz istoimenog grada. Na taj način saradnja kozaračkog Udruženja i somborske Umetničke škole biće podignuta na značajniji nivo ne samo u domenu slikarstva, nego i u drugim granama umetnosti, a neki od prvih koraka podrazumevaće učešće dece iz oba grada na likovnim kolonijama:

-” Ideja je nastala još prošle godine kada je Danijel Perišić došao u naše udruženje sa predlogom da uspostavimo saradnju, a koji je tada uradio vrlo zahtevnu sliku na platnu na temu “Katarze”. Na drugom po redu likovnom Saborovanju u sklopu 25. saziva umetnika danas smo potpisali sporazum o bratimljenju. Cilj je da ono što umetnici rade u Somboru, mi prenesemo u naše Udruženje i grad Kikindu. Potpisivanjem sporazuma o bratimljenju podrazumeva saradnju ne samo u nivou slikarstva već svu vrstu umetnosti koju možemo primeniti u našim udruženjima – muzikom, književnosti i drugim domenima umetnosti ” – rekao je Milan Reljić, predsednik UG “Krila Anđela” iz Novih Kozaraca.

Danijel Perišić, umetnik iz Sombora veruje da će saradnja sa kozaračkim udruženjem “Krila Anđela” biti podignuta na još viši nivo gde će takođe deca i talenti iz Kikinde i Novih Kozara moći da izlažu svoje radove i da učestvuju na likovnim kolonijama i da dele to iskustvo:

-” Pošto radimo sa decom uzrasta od 7 do 30 godina, kontinuitet tog rada su izložbe, takmičenja i oni zaista napreduju, upisuju i umetničke škole i ovo je jedan korak više, saradnja sa jednim jako dobrim udruženjem. U nekim narednim organizacijama očekujemo decu iz Kikinde i Novih Kozaraca. Dve grupe umetnika od osam članova iz Sombora napravila je po dve slike na temu katarze, pročišćenja osobe i ljudske svesti i na takvoj vrsti razvijanja treba raditi i u narednom periodu” – dodaje Danijel Perišić slikar iz Sombora i učitelj iz umetničke škole “Sombor”.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač kaže da UG “Krila Anđela” iz Novih Kozaraca ne prestaje da iznenađuje svojim inovacijama, idejama i projektima koje realizuje u prethodnim godinama,te je samim tim uveren da će tako biti i dalje:

-” Potpisivanjem Povelje o saradnji biće omogućena razmena mladih umetnika i nadamo se dobra motivacija da se mladi uključe i da neke svoje ideje pretoče kroz umetnička dela u slike. Siguran sam da će saradnja Sombora i Kikinde biti dobar stimulans da svoje ideje, misli i opažanja pretoče u umetnička dela” – konstatovao je Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *