September 20, 2021
aktuelno

Milan Reljić ustupio crkveno zvono iz 1922. godine na trajno čuvanje Narodnom muzeju u Kikindi – Kikinda Online News

Milan Reljić, predsednik UG “Krila Anđela” iz Novih Kozaraca danas je kikindskom Narodnom muzeju uručio poklon u vidu crkvenog zvona. Reč je o zvonu koje je saliveno 1922. godine u Zagrebu, u radionici Antuna Blazine i koje je bilo postavljeno na katoličkoj crkvi u Novim Kozarcima u periodu do kraja Drugog svetskog rata nakon čega je crkva srušena a zvono izgubljeno. Milan Reljić je potom zvono pronašao u Banatskoj Topoli pre jedanaest godina, kod oca Gregora Tot koji je zvono vratio u Nove Kozarce. Zvono je danas trajno ustupljeno na čuvanje Narodnom muzeju u Kikindi:

-” Zvono koje smo dobili na poklon od Milana Reljića dragoceno je za muzejsku zbirku u cilju obogaćivanja jer je to jedan od retkih i ujedno jedini eksponat takvog tipa a da je sa sela. Muzej je prilično siromašan kada je reč o predmetima koji su sačuvani iz svih sela sa teritorije grada Kikinde, te je samim tim i za nas veoma važno. Većina zvona iz tog perioda su nestala i ovo je jedno od retkih “preživelih. Na zvonu se nalazi serijski broj 793, a do 1922. godine izliveno je oko 800 zvona. U toku Prvog svetskog rata većina zvona su pretapana u oružja za potrebe rata. Zvono će negde biti izloženo, da li u okviru nove stalne postavke, i da Kikinđani i svi ostali posetioci mogu da ga vide” – izjavila je direktorica Narodnog muzeja Kikinda Lidija Milašinović.

Milan Reljić kaže da je zvono pre jedanaest godina pronašao slučajno kod oca Georga Tot u Banatskoj Topoli:

-” Dobili smo informaciju da se ovo zvono koje se nalazilo na katoličkoj crkvi koja je srušena 1947. godine nalazilo preko tridesetak godina u dvorištu Tot Georga. Kako mi je objašnjeno, zvono se nalazilo na otpadu, a potom ga je otkupio njegov otac, kao staro gvožđe. Smatrao sam da je bilo ispravno da se zvono vrati tamo gde se i prvobitno nalazilo, međutim nije bilo zainteresovanih ko je želeo da ga preuzme, pa se tako isto nalazilo u mom dvorištu od 2009. godine. U dogovoru sa direktoricom Narodnog muzeja Lidijom Milašinović smatram da je Muzej pravo mesto gde ono treba da se nalazi za sve posetioce iz Kikinde, i iz Novih Kozaraca” – dodaje Reljić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *