September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 16. jul – Kikinda Online News

Danas je petak, 16.jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

• Sasvim je logičan zahtev lekara da nevakcinisani građani sami plaćaju deo troškova lečenja od koronavirusa, jer ima dovoljno vakcina, a mogu i da biraju koju će, izjavio je danas ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

On je rekao da takav zahtev ne bi imao smisla da država nije obezbedila dovoljno cepiva za sve građane, i ukazao da građani ne razmišljaju o troškovima lečenja jer znaju da to država plaća.

• Sektor za inspekcijske poslove i gradski zavodi za javno zdravlje danas su, posle više od decenije, dobili ključeve 46 novih službenih vozila kako bi mogli brže i efikasnije da obavljaju svoje zadatke, rekao je pri dodeli ključeva ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je rekao da je 16 automobila dodeljeno inspekciji, dok je ostalih 30 namenjeno zavodima jer su im, prema njegovim rečima falila vozila kako bi obuhvatili i ona najudaljenija mesta.

• U Srbiji će do 1. avgusta biti doneta odluka da li će se građanima preporučiti da prime i treću dozu vakcine protiv korona virusa, a virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler kaže da to ne bi trebalo da predstavlja problem i da bi još jednu dozu preporučio svakome.

“Ne samo onima kojima je imunutitet slabiji sam po sebi, već i onima koji se osećaju nesigurno zbog drugih pridruženih bolesti”, rekao je Šekler za TV K1, ocenjujući da se stvorila atmosfera da “bez treće doze nema života”, šo je, ističe, pogrešno.

• Savetnik Unicefa za imunizaciju Dragoslav Popović izjavio je da je imunizacija u Srbiji usporena, da se delta soj korona virusa ubrzao i da je četvrti talas epidemije tu.

“Ovo će biti talas nevakcinisanih, oni će da generišu ovaj soj virusa u ovom talasu i možda neki novi soj koji će se pojaviti”, rekao je za RTS Popović.

• Na inicijativu Turističke organizacije Vojvodine i pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za turizam i privredu u našem gradu u toku su prvi “Turistički susreti”. Grad Kikinda prvi je grad domaćin u celoj Vojvodini gde se održava ovakva vrsta susreta, a sve do nedelje, dvadesetak gostiju iz sedam turističkih organizacija sa teritorije Vojvodine biće u prilici da se upozna sa svim turističkim potencijalima koje poseduje kako grad Kikinda tako i okolna sela i kako bi se kroz razmenu iskustava zajednički dodatno unapredila  saradnja i ojačali turistički kapaciteti.

• Krajem avgusta, Kikinda dobija novu gradsku zatvorenu pijacu, veličine 3.300 kvadrata koja će biti najmodernija u celoj Vojvodini. Važan i veliki projekat ukupne vrednosti 321 miliona dinara zajednički su realizovali Pokrajinska vlada i lokalna samouprava:

” Želimo da pijace budu što konkurentnije, da modernizujemo objekte kako bi se stvorili uslovi da u ponudu bude uvršteno što više proizvoda čime bi zadovoljili potrebe potrošača. Pijace trebaju da ostanu ono što su oduvek i bile – mesto gde će građani pronaći kvalitetne i zdrave proizvode”- naveo je na svom Instagram profilu predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine Igor Mirović.

• Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da su danas isplaćene subvencije za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti kovid 19, saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se da je za 12.154 privredna subjekta, koji zapošljavaju 65.760 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca isplaćeno oko 2,045 milijarde dinara .

• Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je od danas zabranjen uvoz mleka robne marke “Pilos” i mlečnih preradjevina bosanskog proizvodjača “Mlečna industrija MI 99” iz Gradačca zbog neodgovarajućeg kvaliteta, odnosno neuskladjenosti onoga što piše ne deklaraciji i samog proizvoda.

“Na osnovu laboratorijskih analiza utvrdili smo da to mleko ne odgovara kvalitetu i zabranili smo uvoz. Ne postoji nešto što je štetno po zdravlje, ali ne odgovara deklaraciji. Mleko koje je već uvezeno u Srbiju staviće se van prometa, a zabraniće se prodaja i svih mlečnih proizvoda koji potiču iz te mlekare”, kazao je Nedimović za TV Prva.

• Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obaveštava građane da su, od 6. jula 2021. godine, sva ovlašćena pravna lica u obavezi da snimaju i čuvaju snimke kompletnog toka obavljanja tehničkih pregleda.

Iz MUP-a ujedno podsećaju građane da cena vršenja tehničkog pregleda nije zakonski određena i isključivo je odluka privrednog društva ovlašćenog za vršenje tehničkog pregleda, a koju  određuju na osnovu tržišnih uslova.

Vozila se već tri godine fotografišu na tehničkim pregledima, a na snimcima se neće videti ništa više nego što se vidi na fotografiji vozila, tako da to neće ništa promeniti kada je u pitanju ocena ispravnosti i spoljašnosti vozila.

U prethodnom periodu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova je više puta naglašavano da sitna oštećenja na vozilu nisu razlog da se  vozilo oceni kao neispravno. Stručni kontrolori tehničkog pregleda nikada nisu pravili problem zbog ogrebotina na limariji ili naprslina stakla na svetlosnim grupama.

• Agencija za bezbednost saobraćaja i MUP zajedno su pokrenuli kampanju “Vozi odmoran”, a v.d. direktor Agencije Duško Pešić je tom prilikom upozorio da u toku letnjih meseci strada najviše ljudi u saobraćajnim nezgodama:

“Skoro jedna trećina poginulih su stradali u junu, julu i avgustu. U tim mesecima izdvajaju se dva problema – brzina i umor kod vozača”, rekao je Pešić.

Poruke kampanje “Vozi odmoran” su da na svaka dva sata pravimo pauzu, da pauza traje najmanje 15 minuta, da se na put kreće onda kada smo naspavani i odmorni i da što češće konzumiramo tečnost, istakao je Pešić.

Dodao je da će granična policija deliti petojezične liflete sa savetima za bezbednu vožnju kao i liflete sa informacijama o pojačanim aktivnostima policije i prisustvu policije na odmorištima.

Takođe, svi koji ulaze u Srbiju, od Telekoma će dobijati poruke sa savetima za bezbednu vožnju a na portalima Puteva Srbije već se nalaze poruke kampanje “Vozi odmoran”.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, na početku zajedničke kampanje MUP-a i Agencije za bezbednost saobraćaja, apelovao je na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise i voze odmorni, jer je bezbednost u saobraćaju briga svakog od nas.

“U životu ne možemo da utičemo na sve što nam se može desiti, ali u saobraćaju možemo da utičemo gotovo na sve. Vozite odmorni, vežite pojas, prilagodite brzinu uslovima puta, nemojte konzumirati alkohol, lekove, nipošto nemojte uzimati bilo kakve narkotike, bezbednost će biti bolja i svi ćemo biti zadovoljniji”, rekao je Vulin, saopštila je ABS.

• U dvorištu Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” u okviru Letnjeg bioskopa večeras sa početkom od 21 čas biće prikazana projekcija filma “Primil do kraja”. Ulaz je slobodan.

• U subotu od 18 sati na uglu Moravske i Srbobranske ulice biće održano peto izdanje “Suvača Demo Festa”. Tako će svi ljubitelji rok muzike biti u prilici da uživaju u bogatoj muzičkoj večeri.

• U Senti, na stadionu FK ”Senta’ u subotu, 17. jula, sa početkom od 18:55h,  odigraće se fudbalska utakmica Prvenstva Srbije, između FK „TSC“ iz Bačke Topole i FK „Novi Pazar“ iz Novog Pazara.

U cilju prevencije i povećanja bezbednosti i sigurnosti građana i imovine prilikom održavanja javnog skupa, ovlašćena službena lica Policijske uprave u Kikindi snimaće i fotografisati javni skup.

• U Srbiji će sutra biti oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Posle podne i uveče mogući su jaki pljuskovi sa gradom i olujnim vetrom.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u Srbiji od petka do ponedeljka biti promenljivo oblačno sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine.

Ponegde se očekuju nepogode sa jakim pljuskom, velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom, objavljeno je rano jutros na sajtu RHMZ.

Očekivane biometeorološke prilike povolјno će uticati na hronične bolesnike i meteoropate.

Osobama sa srčanim tegobama i astmatičarima se i dalјe savetuje izvestan oprez. Nervoza, pospanost i glavobolјa su moguće kod meteoropata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *