September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 14. jul – Kikinda Online News

Danas je sreda, 14. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

  • Za trinaestoro veličanstvenih, najboljih osnovaca i četiri učenika srednjih škola koji su ove školske godine poneli laskavu titulu đaka generacije gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i Milena Živkov većnica za kulturu i obrazovanje organizovali su prijem u Gradskoj kući. Nakon što im je uručio vredne poklone, mobilne telefone i memorijske kartice od 64 gb, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač je našim mladim sugrađanima poželeo puno uspeha u daljem životu, radu i obrazovanju.
Foto: M. Bobić

• Rezanjem slavskog kolača na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, hram Svetih Kozme i Damjana u Kikindi obeležio je svoju slavu. Osim sveštenstva iz Kikinde i uz prisustvo mnogobrojnih vernika, predstavnika grada, predsednika Skupštine Mladena Bogdana i Dijane Jakšić Kiurski, zamenice gradonačelnika, liturgiju su služili i Vladika Banatski Nikanor i Vladika Mileševski Filaret.

• Projekat “Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava”, predstavljen je danas, a cilj projekta je da se pomogne ugroženim grupama da lakše prevaziđu posledice nastale usled pandemije, kroz poboljšanje pristupa vodi i kvaliteta obrazovanja.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava, potpisnik ugovora o realizaciji projekta je Generalni sekretarijat Vlade Srbije, a glavni politički partner je to ministarstvo.

  • Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da je neophodno povećati broj imunizovanih tokom leta, naročito u grupi mladih.

“Nismo iskoristili šansu, ali nismo zakasnili. Kod mladih još vlada dilema da li je bolje vakcinisati se ili preležati bolest, što je loše. Treba razgovarati sa njima, jer nemaju dovoljno saznanja i govoriti im o značaju vakcina u iskorenjenivanju raznih bolesti”, rekao je Đerlek za RTS.

• Delta soj je registrovan i nalazi se u cirkulaciji, a potrebno je vreme da postane dominantan, rekla je danas virusolog Tanja Jovanović i naglasila da je masovna vakcinacija prioritet i da je sa svakim novim sojem potrebno podići nivo kolektivnog imuniteta.

Jovanović je kazala da svako ima pravo da bira između zdravlja i bolesti, ali da nema pravo da ugrožava život i zdravlje drugih.

  • Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će građani prve ugovore za zamenu stolarije potpisati krajem avgusta, kao i da će u cilju ušteda energije novi javni pozivi – konkursi biti raspisani u decembru, i naredne godine još dva.

Samo sledeće godine biće izdvojeno više od 100 miliona evra za zamenu stolarije. Svi oni koji nisu mogli u prethodnih 10, 20 ili više godina da izoluju kuće, zgrade, stanove, zamene stolariju, kotlove sada će moći to da urade, rekla je Mihajlovićeva.

  • Republička direkcija za imovinu (RDI) objavila je javni poziv za kupovinu stanova u 13 gradova i opština Srbije.RDI traži ponude za kupovinu stanova za potrebe Komesarijata za izbeglice i migracije koji će biti namenjeni rešavanju stambenih potreba izbeglica.U kupovinu stanova kreće se u Kikindi, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Odžacima, Somboru, Šidu, Šapcu, Boru, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Sremskim Karlovcima, Staroj Pazovi i Zrenjaninu.Državi se ne mogu ponuditi stanovi koji su u postupku legalizacije, kao ni oni koji su u podrumu ili suterenu, a ako se nalaze na petom ili višem spratu zgrada mora imati lift.Ponude za prodaju stanova Republičkoj direkciji za imovinu dostavljaju se do 16. avgusta.
  • Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti organizovao je u organizacionim jedinicama Ministarstva zdravlja obuku za zaposlene koji su ovlašćeni za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja.

Kako se navodi u današnjem saopštenju kancelarije Poverenika, obuka je organizovana u ponedeljak.

  • Druga julska akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se sutra u prostorijama Crvenog krsta Kikinda, od 8:30 do 13:00 časova.
  • Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će u četvrtak, 15. jula, isplatiti posebnu novčanu naknadu za mesec jun uplatom na tekuće račune korisnika kod poslovnih banaka.
  • U četvrtak 15. jula, od 9 do 10 sati struje neće biti u Ulici Sonje Marinković u Kikindi, kao i Ulici Rade Trnića, od Petra Kočića do Mladena Stojanivića. Od 11:30 do 12:30 istog dana, struje neće biti u Ulici Rade Trnića u našem gradu, od Alekse Dundića do Vojislava Ilića kao i cela Ulica Alekse Dundića. U slučaju loših vremenskih uslova, radovi se odlažu. U slučaju ranijeg završetka radova ED zadržava pravo da uključi napajanje korisnika pre planiranog vremena.
  • Od ponedeljka, 12. do četvrtka 22. jula putem profila na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” iz Kikinde možete glasati za najbolje trejlere za knjigu koji se nalaze u užem izboru, na konkurusu koji je tradicionalno raspisala najstarija ustanova kulture u našem gradu.
  • Od petka, 16. jula, do ponedeljka, 19 jula, biće promenljivo oblačno i nestabilno, sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

Lokalno se očekuje veća količina padavina i kratkotrajna pojava grada. U Kikindi u četvrtak delimično oblačno. Minimalna dnevna 19, maksimalna dnevna 34 stepeni.

Izvor: Kikinda news, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *