September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za utorak, 13. jul – Kikinda Online News

Danas je utorak, 13. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Predsednik Skupštine grada Kikinde Mladen Bogdan raspisao je danas u Gradskoj kući izbore za članove Saveta mesnih zajednica na teritoriji grada Kikinde za 15. avgust 2021. godine u periodu od 7 do 20 časova. Rokovi za izvršenje izornih radnji počinju da teku od današnjeg dana, 13. jula, a izbore za članove Saveta mesnih zajednica sprovešće izborna komisija, drugostepena izborna komisija i birački odbori. Izbornu i drugostepenu izbornu komisiju imenuje Skupština grada Kikinde, dok biračke odbore imenuje izborna komisija.
 • Za devetnaestoro najuspešnijih osnovaca koji su na republičkim takmičenjima iz različitih oblasti osvojili neka od prva tri mesta, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i Milena Živkov, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje organizovali su prijem u Gradskoj kući za naše mlade i talentovane sugrađane. Njihov trud i znanje nagrađeni su prigodnim poklonima.

• Epidemiološka situacija u Srbiji je poslednjih nedelja stabilna, ali se obuhvat vakcinacije mora povećati, ako želimo spremni da sačekamo jesen, poručila je danas članica Kriznog štaba, ministarka Darija Kisić Tepavčević.

“Situacija sa korona virusom je poslednjih nedelja stabilna, ali vidimo da se u većini zemalja beleži pogoršanje epidemiološke situacije, koja je delom vezana za pojavu novog soja, ali je pre svega razlog za to nedovoljni obuhvat vakcinacije”, rekla je Kisić Tepavčević posle sednice Kriznog štaba. Prema jučerašnjim podacima u Kikindi su aktivna četiri slučaja virusa COVID 19.

• Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema potrebe da se pre 1. avgusta donosi odluka o trećoj dozi vakcine, jer kako je rekla, koliko je njoj poznato, nijedna vakcina nije još ni registrovana za treću dozu.

Brnabić je, odgovarajući na novinarsko pitanje zašto se sa odlukom čeka do avgusta, kada neki epidemiolozi već govore da je četvrti talas takoreći počeo, istakla da kako i sami proizvođači vakcina navode, treću dozu nije potrebno davati pre isteka pola godine nakon revakcinacije.

• Moramo biti svesni činjenice da i ukoliko se pokaže potreba za trećom dozom vakcine ona neće obezbediti kolektivni imunitet, poručila je danas ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Ministarka je nakon sednice Kriznog štaba, a odgovarajući na pitanje u vezi s trećom dozom, kazala da će svi koji su dva puta vakcinisani sigurno otići da prime i treću dozu ukoliko se ispostavi da je potrebna, ali je upozorila da je sada prioritet da se nevakcinisani u našoj zemlji vakcinišu kako bismo stekli kolektivni imunitet i izborili se sa virusom.

“Situacija s koronom stabilna, ali moramo poboljšati vakcinaciju”

Epidemiološka situacija u Srbiji je poslednjih nedelja stabilna, ali se obuhvat vakcinacije mora povećati, ako želimo spremni da sačekamo jesen, poručila je danas članica Kriznog štaba, ministarka Darija Kisić Tepavčević.

“Situacija sa korona virusom je poslednjih nedelja stabilna, ali vidimo da se u većini zemalja beleži pogoršanje epidemiološke situacije, koja je delom vezana za pojavu novog soja, ali je pre svega razlog za to nedovoljni obuhvat vakcinacije”, rekla je Kisić Tepavčević posle sednice Kriznog štaba.

Bolnice mogu da traže dokaz da radnici nisu zaraženi

Jedna od mera koja se može donositi individualno, od bolnice do bolnice, u zavisnosti od epidemiološke situacije, je da se zaposlenima, nakon odmora, može tražiti dokaz da nisu zaraženi, istakla je danas ministarka Kisić-Tepavčević.

Ona je, povodom informacija da pojedini klinički centri traže PCR testove od zaposlenih koji se nisu vakcinisali prilikom povratka sa odmora i pitanje da li je to praksa u svim bolnicama, rekla da je bolnička sredina mesto gde postoji najveći intenzitet kontakata sa najosetljivim stanovništvom, koji su bolesni i zahtevaju lečenje i negu, kao i da radnici mogu biti prenosioci infekcije.

“Vakcinisano 90% korisnika i 80% radnika socijalnih ustanova”

Ministarka Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je u ustanovama socijalne zaštite vakcinisano više od 90 odsto korisnika i 80 odsto zaposlenih u tim ustanovama.

Kisić Tepavčević je, nakon sednice Kriznog štaba, novinarima kazala da je taj nivo vakcinisanih rezultirao time da su u prethodnom periodu u tim ustanovama zabeleženi samo sporadični slučajevi zaraženih virusom korona.

“Oštrije ćemo kontrolisati poštovanje mera”

Na sednici Kriznog štaba danas je konstatovano da više od 30 odsto ljudi ne nosi zaštitne maske i ne održava distancu, kazala je ministarka Darija Kisić Tepavčević najavljujući da će u narednom periodu biti pooštrene kontrole poštovanja mera protiv epidemije.

 • Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ocenila je danas da je neophodno da se radi na uspostavljenju centralne evidencije o nasilju u porodici, koja će sadržati sve podatke o učiniocu koji vrši nasilje nad ženama.

Mihajilović je istakla da bi se formiranjem evidencije o učiniocima nasilja u porodici olakšalo praćenje ponašanja nasilnika, što bi, kako je navela, pomoglo u proceni rizika od svih oblika rodno zasnovanog nasilja i stvorilo uslove za preventivno delovanje, i dodala da će to biti glavni cilj nove Strategije.

 • Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas da “obavezno postupanje”, o kojem se odlučilo tokom dijaloga o mentalnom zdravlju, koji je održan na inicijativu parlamenta, podrazumeva donošenje zakona o psihološkoj delatnosti, kao i propisa da bi se organizovali centri, odnosno savetovališta za mentalno zdravlje.

Čomić je u Skupštini Srbije rekla da bi se savetovališta organizovala na nivou upravnih okruga u Srbiji, i to je, kaže, ono što će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava raditi tokom obilazaka upravnih okruga na jesen.

 • Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Cadež, ocenili su danas da je program “Moja prva plata”, koji je omogućio mladima da uz državnu subvenciju steknu prvo radno iskustvo, postigao veliki uspeh.

Kisić Tepavčević je najavila da će Vlada Srbije nastaviti sa aktivnim merama podsticanja zaposljavanja mladih, uz ocenu da su mladi osnovna podsticajna snaga i budućnost države i društva.

 • Zbog povećanog interesovanja građana za izdavanje ličnih dokumenata Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je niz organizaciono-tehničkih mera u cilјu povećanja brzine i efikasnosti obavlјanja tih poslova. Od 13. jula 2021. godine radno vreme u svim policijskim upravama i policijskim stanicama će biti produženo, od 7.30 do 20 časova, dok je u Policijskoj upravi Novi Sad produženo do 21 čas. Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i do sada, čini sve kako bi građani dobili lična dokumenta u skladu sa zakonskim rokom, uprkos velikom broju zahteva. Zbog toga iz MUP-a apeluju na građane da vode računa o rokovima važenja ličnih dokumenata i na vreme podnesu zahteve za njihovu zamenu.
 • JP “Kikinda” apeluje na građane da racionalno troše vodu iz javne vodovodne mreže, kako bi bilo obezbeđeno uredno vodosnabdevanje svih korisnika u gradu i okolnim selima.

Svake godine, uoči letnje sezone, potrošnja vode bude veća od uobičajene.

Posledice neracionalne potrošnje se naročito osete u „špicu“ kada je i sama potrošnja vode najveća, odnosno između 17 i 22 časa. Tada najčešće i dolazi do pada pritiska vode u objektima višeporodičnog stanovanja.

Apelujemo na sve sugrađane da savesnim i odgovornim odnosom, racionalno i namenski koriste vodu iz javnog vodovoda, a to se, pre svega, odnosi na zalivanje travnjaka i bašti, polivanje trotoara i drugih betonskih površina, punjenje bazena, češće pranje motornih vozila i slično. Apel je da se ovakve aktivnosti obavljaju po mogućnosti u ranijim jutarnjim časovima.

Na taj način biće omogućeno da svi potrošači imaju dovoljno vode, kao i da se očuva sistem vodosnabdevanja kako bi se obezbedio dovoljan pritisak u toku celog dana.

 • Na tri lokacije u Kikindi danas su buknula tri velika požara, a dim se osetio i u centru grada. Vatrena stihija je zahvatila strnjiku, trsku i suvu travu a potom se i proširila na lokaciji kod Železničke stanice, kao i na delovima atara prema Novom Miloševu i Bašaidu. Gradski štab za žetvu podseća da je spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno Zakonom o žaštiti od požara i gradskom odlukom o zaštiti poljoprivrednih imanja na teritoriji grada Kikinde. Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako spaljuje ostatke strnih useva, smeće i biljne ostatke na otvorenom prosotoru i za vreme žetve ne preduzima posebne mere zaštite od strnih useva od požara. Za pravna lica kazne iznose od 300.000 do milion dinara. Lice koje je izazvalo požar, biće dužno da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi trooškove intervencije u skladu sa posebnim propisom. Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi prava na podsticajna sredstva u poljoprivredi na period od dve godine. Inspektori Odeljenja za vanredne situacije i poljočuvari će u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i gradskom odlukom o zaštiti poljoprivrednih imanja na teritoriji grada pojačano kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv lica koja ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podnosiće zahteve za pokretanje prekršajnog postupka. U slučaju požara, potrebno je odmah pozvati broj 193, vatrogasno spasilačke jedinice.
 • Zbog planiranih radova na elektro mreži, u sredu, 14. jula, od 10 do 11 sati struje neće biti u Ulici Radivoja Rodića u Nakovu, a od 11:30 do 12:30 i u Ulici Marije Bursać od Grmečke do Glavne u tom mestu. U slučaju loših vremenskih uslova radovi će biti odloženi. Dan kasnije, odnosno u četvrtak 15. jula, od 9 do 10 sati struje neće biti u Ulici Sonje Marinković u Kikindi, kao i Ulici Rade Trnića, od Petra Kočića do Mladena Stojanivića. Od 11:30 do 12:30 istog dana, struje neće biti u Ulici Rade Trnića u našem gradu, od Alekse Dundića do Vojislava Ilića kao i cela Ulica Alekse Dundića. U slučaju loših vremenskih uslova, radovi se odlažu. U slučaju ranijeg završetka radova ED zadržava pravo da uključi napajanje korisnika pre planiranog vremena.
 • Od ponedeljka, 12. do četvrtka 22. jula putem profila na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” iz Kikinde možete glasati za najbolje trejlere za knjigu koji se nalaze u užem izboru, na konkurusu koji je tradicionalno raspisala najstarija ustanova kulture u našem gradu.
 • U dvorištu Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” u okviru Letnjeg bioskopa, večeras će sa početkom od 21 sat biti prikazan sinhonizovani crtani film “Jakari i veličanstveno pero”. Ulaz je slobodan.
 • Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će u Srbiji od danas do četvrtka biti sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 39 stepeni Celzijusa.

Samo će u četvrtak na severu zemlje biti promenljivo oblačno sa temperaturom od 32 do 34 stepena. U Kikindi u sredu sunčano i veoma toplo. Minimalna dnevna 20, maksimalna dnevna 39 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *