September 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 12. jul – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 12. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Sveti apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere, a zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.Sveti apostol Petar bio je ribar i prvi je od učenika jasno izrazio veru u Isusa. Prema predanju, posle jedne njegove besede u Jerusalimu u hrišćanstvo je prešlo oko 3.000 ljudi. Lečio je bolesne, vaksrsavao mrtve, čak su se od senke njegove isceljivali bolesnici.Po zapovesti cara Nerona Petar je osuđen na smrt. Raspet je na krstu, ali glavom nadole jer je smatrao da je nedostojan da bude pogubljen na isti način kao Hrist.Sveti apostol Pavle prvo je bio farisej i progonio hrišćane, ali je potom prihvatio hrišćanstvo i postao jedan od najvećih propovednika. Pogubljen je u Rimu, u vreme cara Nerona, kad i apostol Petar.Prema narodnoj tradiciji praznovanje Petrovdana započinje veče pre, kada se pale lile, buktinje od mlade kore divlje trešnje ili breze na mestima gde se narod okuplja, na trgovima i raskršćima, a simbolišu nekadašnje progone hrišćana.Petrovdan mnoge srpske porodice slave kao krsnu slavu.
 • U pisustvu ministara unutrašnjih poslova Repubike Srpske i Srbije, Dragana Lukača i Aleksandra Vulina, u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni, obeležena je danas 29. godišnjica od stradanja 69 srpskih civila i vojnika.

Njih su na Petrovdan 1992. godine ubili pripadnici tzv. Armije BiH.

Foto: Fejsbuk/Севернобанатски управни округ
 • Načelnik Severnobanatskog upravnog okruga, Milivoj Linjački, danas je održao redovan mesečni kolegijum sa predstavnicima inspekcijskih službi. Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima inspekcijskih službi u proteklom periodu. Pored redovnih aktivnosti, inspekcije su vršile nadzor u oblasti primene protiv epidemijskih mera, a neke od naših inspekcija su bile angažovane i tokom manifestacije “Exit” u Novom Sadu.
 • U Kikindi su trenutno aktivna 4 slučaja virusa COVID-19. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da je četvrti talas virusa korona neizbežan s obzirom da nije iskorišćena prilika da se dostigne očekivani procenat imunizacije.

Đerlek je na TV K1 rekao da je prioritet da se postigne što veći procenat imunizacije i da se približimo kolektivnom imunitetu, a da će se o trećoj dozi vakcine Krizni štab izjasniti 1. avgusta nakon preporuke Nacionalnog tela za vakcinaciju koje će to učiniti 23. jula.

 • Dokle god se globalno ne smiri situacija, kovid će biti pretnja, od svih nas zavisi koliko će nas na jesen žestoko pogoditi, a da li hoće, vrlo verovatno da, rekao je danas direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović.

Stevanović je za Tanjug istakao da se i dalje treba paziti virusa korona, jer epidemija nije završena, što pokazuju i brojevi, a da se vidi da su se građani opustili.

 • Građani koji posle preležanog virusa kovid 19 imaju tegobe ili osećaju da se njihov ritam promenio u odnosu na uobičajeni način života od pre korone, od danas mogu na portalu e-zdravlje da urade test samoprocene i saznaju da li postoji potreba za odlazak kod lekara, kaže za Tanjug direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović.

Prema njegovim rečima, cilj aplikacije za praćenje zdravstvenog stanja pacijenata koji su preležali kovid 19, je da pruži odgovor na pitanja da li i koliko često posle preležane korone treba ići na kontrole, te kakve je i da li je ostavila posledice po zdravlje.

 • Premijerka Ana Brnabić najavila je da će u utorak biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se razgovarati o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Istakla je da je lekarski deo Kriznog štaba zabrinut zbog eventualnog novog talasa korona virusa i slabe imunizacije.

 • Predsednik Udruzenja pedijatara Srbije Georgios Konstatinidis apelovao je da se i mladi od 12 do 18 godina vakcinišu protiv korona virusa, ukazujući da delta soj mnogo češće pogađa upravo tu populaciju.

Konstatinidis za Tanjug kaže da, s obzirom na stručno znanje, Udruženje preporučuje u ovom trenutku samo Fajzerovu vakcinu, koja je registrovana za uzrast od 12 do 15 godina.

• Memorandum o razumevanju i saradnji za proizvodnju kineske Sinofarm vakcine u Srbiji potpisan je danas u Beogradu između Srbije, kineskog proizvođača vakcine i partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Potpisivanje Memoranduma je prvi konkretan korak ka izgradnji fabrike vakcina u Srbiji, a prema rečima premijerke Ane Brnabić cilj je da fabrika bude izgrađena do kraja godine.

 • Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima kompanije Terna o investicijama u oblasti energetike i istakla da je Srbija otvorena za nove investicije u tom sektoru i da postoji prostor za razgovore o novim projektima.

“Ovo je praktično novo Ministarstvo, jer smo donošenjem četiri zakona stvorili potpuno drugačije uslove za proces energetske tranzicije. U tom procesu želimo da sarađujemo sa najboljim kompanijama u oblasti energetike”, rekla je Mihajlović, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

• Projekti u 43 grada i opštine za očuvanje i zaštitu zemljišta koje Ministarstvo zaštite životne sredine sufinansira sa ukupno 333 miliona dinara posle današnjeg potpisivanja ugovora mogu da počnu sa realizacijom.

Sa ministarkom Irenom Vujović danas su ugovore potpisali predstavnici 40 lokalnih samouprava, dok je za tri to učinjeno nešto ranije.

 • U prvom upisnom krugu po srednjim školama i obrazovnim profilima raspoređeno je 60.347 učenika, od kojih je po prve tri želje raspoređeno 85 odsto đaka, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Po prvoj želji raspoređeno je 38.098, po drugoj 8.845, a po trećoj 4.355 učenika, dok je neraspoređeno njih 1.304. Svi neraspoređeni učenici moći će u drugom upisnom krugu da konkurišu na 13.394 mesta. Što se tiče Kikinde, najveće interesovanje naših sugrađana, budućih srednjoškolaca vlada za upis u Tehničku školu.

 • Kada je u pitanju rak dojke, Srbija je, po mortalitetu, druga u Evropi, a po odnosu novoobolelih i umrlih na prvom je mestu. Međutim, postoji terapija koja ovu bolest može pretvoriti u hronično oboljenje. Od 2017. godine registrovana su tri leka koji se nazivaju ciklibi i koji su u svetu, po svim kliničkim vodičima i preporukama, lekovi izbora za lečenje raka dojke u ranoj metastatskoj fazi. U Srbiji su registrovani u ALIMS-u, ali nisu još dostupni o trošku Fonda. Mesečna doza leka je 260.000 dinara te je lečenje nedostupno ogromnom broju pacijentkinja. Naša sugrađanka Vera Papić pokrenula je potpisivanje peticije u kojoj se zahteva da se na Listu lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja uvrste ciklibi koji dupliraju preživljavanje pacijentkinja obolelih od raka dojke. Peticiju možete potpisati klikom na link u nastavku teksta https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/pomozimo-da-se-rak-dojke-pretvori-u-hronicno-oboljenje
 • Novi termin za prijem obveznika naknade za odvodnjavanje u Kikindi, biće u
  sredu, 14. jula, od 8 – 14 časova. Obveznici naknade, ne samo iz Kikinde, već i iz
  okolnih mesta i opština, mogu doći u zgradu VDP „Gornji Banat“u Ulici Kralja Petra I broj 54.
  Na ovaj način svi oni koji plaćaju naknadu za odvodnjavanje, a imaju neke
  nedoumice, od predstavnika JVP „Vode Vojvodine“ mogu dobiti pojedinačne odgovore
  na pitanja u vezi sa rešenjima, dugovanjima, kamatama, žalbama i reprogramima.
  Na istom mestu moći će preuzeti i kopije rešenja.
 • Prethodnog vikenda, Odred izviđača Proka S Plavi iz našeg grada učestvovao je na izviđačkom višeboju “Zvezdani susreti” u Obenovcu. Tom prilikom mlađa ekipa izviđača osvojila je drugo, dok je starijoj ekipi falilo svega nekoliko bodova za osvajanje pehara, pa su morali da se ipak zadovolje petim mestom:-” Ovo je veliki uspeh za naš Odred uzevši u obzir da je cela prošla godina bila bez takmičenja i aktivnosti. Zahvalnost za naš uspeh pored divne dece dugujemo i našim prijateljima koji su nam obezbedili sredstva za odlazak na takmičenje” – poručili su iz Odreda.
 • U subotu su nastupile seniorke Streljačke družine „Kikinda“ na Finalu Kupa Srbije u Novom Sadu. Posle brzog i preciznog kvalifikacionog dela, Jelena Tomić se plasirala u finale sa druge pozicije , dok je Neda Sarić zauzela četvrto mesto. Posle finala Jelena Tomić je zauzela drugo mesto, dok je Neda Sarić završila kao četvrtoplasirana u kvalifikacijama. U nedelju je za kikindsku “Streljačku družinu” nastupio i najtrofejniji takmičar kluba, reprezentativac Srbije Duško Petrov na Finalu Kupa u Novom Sadu, u dve kategorije: pištolj slobodnog izbora i pištolj središnjeg paljenja. U obe kategorije Duško je osvojio duplu krunu osvojivši prvo mesto. Sledećeg vikenda održaće se Prvenstvo Srbije za juniorke i to je ujedno poslednje takmičenje u ovojsezoni.

• Proteklog vikenda na terenima TK “Partizan” održan je turnir Prve kategorije “Super 4”  za devojčice i dečake do 12 godina u organizaciji Teniskog saveza Srbije.


Dunja Vlaisavljević iz TK “Kikinda” je potvrdila da je u veoma uspešnoj formi i opet je u Kikindu donela pehar , ovog puta za treće mesto na izuzetno jakom turniru I kategorije iz serije “Super 4”.

Sa druge strane Beograda na terenima TK “Master” održano je Otvoreno prvenstvo Beograda , turnir treće kategorije za dečake uzrasta do 14 godina gde se srebrnom medaljom okitio naš Kikinđanin Filip Balint.

 • Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u Srbiji od sutra do četvrtka biti sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 39 stepeni Celzijusa.

Za celu Srbiju na snazi će biti narandžasti meteo alarm, koji označava opasno vreme. U Kikindi u utorak sunčano i veoma toplo. Minimalna dnevna 25, maksimalna dnevna 39 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *