September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 9. jul – Kikinda Online News

Danas je petak, 9. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: Čedomir Vujanić

-Predstavnici Turističke organizacije grada Kikinde su boravili u Boru, gde su se upoznali sa lokalnim turističkim potencijalima i održali radne sastanke radi unapređenja saradnje između ova dva grada, i na taj način uzvratili nedavnu posetu predstavnika turističke organizacije Bora gradu Kikindi.

 • Pogoršanje epidemiološke situacije je evidentno i to će se videti i kroz broj novozaraženih, koji bi sledeće nedelje mogao da se kreće između 100 i 150, dok je prosek poslednjih sedam dana bio 93, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

On je gostujući na RTS-u istakao da je nemoguće očekivati da ne dođe do zaražavanja, ako se na festivalima okuplja veliki broj ljudi. Istakao je da je pritisak za otvaranje festivala “bio sve intenzivniji” i da kada već zaražavanja na njemu mora da bude, treba kontrolisati i gledati da ono bude što manje.

 – Delta varijanta ima sposobnost bržeg prenošenja i zbog toga je hitno potrebno ubrzati proces vakcinacije, prema kojem trenutno postoji otpor koji nije razumljiv, izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

On je za Tanjug poručio da trenutna stopa vakcinacije od 38 odsto ukupnog stanovništva, odnosno preko 48 procenta punoletne populacije, nije ni blizu stvaranja kolektivnog imuniteta, te se jedino poštovanjem propisanih mera može uticati na to kakvu ćemo jesen dočekati.

 • Analizirajući aktuelne epidemiološke prilike u svetu i imajući u vidu karakteristike novog soja, Udruženje pedijatara Srbije preporučuje vakcinaciju protiv kovida-19 deci starijoj od 12 godina, saopšteno je iz tog udruženja.

Doskorašnja epidemiološka situacija nije nametala grupu dece i mladih kao prioritet u procesu vakcinacije zbog iskustva da su deca ređe oboljevala od odraslih, da su imala uglavnom blage ili asimptomatske forme bolesti i da nisu bili „superprenosioci“ virusa, te je u skladu sa tim prioritet bio da se vakciniše starije stanovništvo, podsećaju iz Udruženja u saopštenju. U Kikindi je juče počela imunizacija dece protiv korona virusa i ista je u nadležnosti pedijatara Dečijeg dispanzera kikindskog Doma zdravlja. Inače, sto se tiče starije populacije, zaključno sa jučerašnjim danom ukupno je vakcinisano 43.574 lice. Od toga broja prvu dozu primilo je njih 22.111, a sa dve doze kompletan proces imunizacije završilo je 21.463 lice. Vakcinisani punkt radi za građane u Drugoj zdravstvenoj ustanovi (pored Tehničke škole) od 8 do 18 časova.

 • Još 43 domaća proizvoda iz sedam kompanija metalske i prehrambene industrije i sektora energetike dobilo je pravo na žig “Čuvarkuća”, u okviru projekta Privredne komore Srbije (PKS) “Stvarano u Srbiji”.

Kako je saopštila PKS, pravo na korišćenje žiga dobili su zimska i gurmanska salama kompanije Juhor, kulen i čajna kobasica Industrije mesa Topola, linija voćnih rakija kompanije PR Savićević rakija, proizvodi od brašna kompanije DPS Klas grupa i pelet kompanije Eko Step Pelet.

– Vlada Srbije pozvala je građane da i tokom leta nastave da učestvuju u nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi” i time daju doprinos borbi protiv sive ekonomije.

Sve pošiljke pristigle tokom letnjih meseci, zajedno sa onima iz prolećnog ciklusa, biće ravnopravno u konkurenciji za vredne nagrade od jeseni.

 • Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prisustvovao je taktičko-pokaznoj vežbi pripadnika Ronilačke jedinice Žandarmerije i tom prilikom apelovao na građane da pod dejstvom alkohola ne učestvuju u rečnom saobraćaju. Ministar Vulin je posebno zamolio roditelje da svoju decu nikako ne puštaju na neuređena i neobezbeđena kupališta.

“Ne smemo da puštamo decu na neuređena kupališta, ne smemo da idemo tamo gde stvari nisu privedene svojoj nameni, ali i osim toga smatram da Ministarstvo unutrašnjih poslova može da se obrati Ministarstvu prosvete i Ministarstvu sporta da uradimo nešto na masovnom obučavanju ljudi kada je u pitanju plivanje”, kazao je Vulin u četvrtak. “Neshvatljivo je koliko ima neplivača, neshvatljivo je da nam deca mlađa od 12 godina idu na kupališta, a da ne nose ni prsluke. Neshvatljivo je da sve te stvari prepuštamo slučaju”, poručio je ministar Vulin.

 • Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je u periodu od usvajanja Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period od 2020-2025. godine intezivno radilo na unapređivanju slobode izražavanja i slobode medija, bezbednosti i zaštiti novinara, medijskom pluralizmu, medijskoj pismenosti građanstva, ali i na povećanju objektivnosti medijskih sadržaja.

“U okviru realizacije Akcionog plana, Ministarstvo se posebno angažovalo na usklađivanju sa pravnim okvirom EU i obavljanju svih priprema kako bi se izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima usvojile u IV kvartalu ove godine, ali i na poboljšanju administrativnog, institucionalnog i kadrovskog kapaciteta, kao i na okončanju procesa privatizacije medija”, navodi Ministarstvo u saopštenju.

 • Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je na zamerke iznete u zajedničkom saopštenju UNS-a, Koalicije za slobodu medija i ANEM-a, poručujući da nema nameru da deli novinare i udruženja, niti da odvaja podobne ili etiketira nepodobne.

Ministarstvo u saopštenju navodi i da su svi koji žele da rade na unapređivanju sistema javnog informisanja dobrodošli u Radnu grupu za izmene Zakona o javnom informisanju i medijima.

 • Tokom ove godine u saobraćajnim nesrećama na teritoriji Srbije život je izgubilo 200 ljudi, a mesec u kome su pogibije najčešće je juli.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić istakao je da je broj poginulih statističkim manji za osmoro nego u istom periodu prošle godine.

Dodao je da tokom jula u saobraćaju život izgubi između 60 i 70 ljudi, dok je u februaru to bilo 20 stradalih.

“Najviše u saobraćaju stradaju vozači i putnici u putničkim vozilima i tu je oko 46 odsto od ukupno poginulih, pešaka je oko 25 procenata, biciklista oko 11, a motociklista oko 10 posto”, rekao je on.

Istakao je da je umor najznačajniji među uzrocima saobraćajnih nesreća leti, i apelovao da se ne duža putovanja ne kreće noću.

“Preporuka i molba je da se izbegavaju noćne vožnje. Da se kreće odmoran i naspavan, u ranim jutarnjim satima. I da se prave pauze na svakih dva sata vožnje”, rekao je on.

 • U okviru Letnjeg bioskopa koji realizuje Narodna bibliteka ,,Jovan Popović”, večeras će sa početkom od 21 čas u bašti ove najstarije ustanove kulture u našem gradu biti prikazana projekcija akcionog trilera iz 2020. godine “The Doorman”. Ulaz je slobodan.
 • U salonu Muzeja “Terra”, u subotu, 10. jula sa početkom od 13 časova biće otvorena izložba “Krugovi” umetnika Lazara Markovića. Ulaz je slobodan.
 • U organizaciji iđoškog Kulturno-prosvetnog društva ,,Milivoj Omorac” u subotu, 10. jula sa početkom od 20 časova u tom mestu po 25. put biće održan Sabor frulaša Vojvodine “Škripi đeram”.
 • U dvorištu Kulturnog centra će u subotu, 10. jula sa početkom od 20 časova biti održan koncert dečijeg rok sastava “Roy” iz Banatskog Velikog Sela. Ulaz je besplatan.
 • Tradicionalnim vatrometom, posle ponoći, otvoren je Egzit festival. Time je proslava 20. rođendana Egzita, sa godinu dana zakašnjenja, zvanično i počela. Mejn stejdž u tom momentu, očekivano, bio je najposećenija bina, kao glavna. Publiku je, posle ceremonije otvaranja, na toj bini posle 1.00 sat zabavljao Ð Snake.

Još oko 20 bina u naredna četiri dana biće aktivno za posetioce festivala koji će biti otvoren svakog dana od 19. časova. Egzitaši će noć, kao i prethodnih godina, završavati na Dance Areni u ranim jutarnjim časovima gde će se do ponedeljka naći Boris Brejča, Mceo Pleks, Šarlot De Vit i mnoge druge svetske zvezde.

 • U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno i malo svežije, mestimično sa kratkotrajnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Vetar slab i umeren, istočni i severoistočni. Najniža temperatura od 16 do 21, najviša od 29 do 33 stepena C. U Kikindi u subotu prepodne moguća kiša, a poslepodne razvedravanje. Minimalna dnevna 20, maksimalna dnevna 32 stepena.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *