September 20, 2021
aktuelno

U toku je prvi Dečiji etno-kamp u ADZNM “Gusle” – Kikinda Online News

Na dvadesetu godišnjicu velikog Etno kampa kada u ADZNM “Gusle” dolaze veliki profesori i studenti etnomuzikologije, etnokoreologije i svi oni koji se bave tradicionalnom igrom i pesmom i čuvaju kulturno nasleđe i tradiciju sa ovih podneblja, organizovan je prvi Dečiji etno-kamp. Oko 120 dece uzrasta od 5 do 11 godina sve do petka 9. jula kroz razvnovrsne radionice istražuje šarenolik folklor karakterističan za ove krajeve Vojvodine:

-” Ponosni smo na to što u vreme korone i svih problema koji nas snalaze, naše članstvo ne opada. Dragoslav Tanackov Drakče, rukovodilac naše škole folklora pokrenuo je inicijativu da prvi Dečiji etno-kamp bude održan upravo na 20. godišnjicu velikog Etno kampa koji je odavno prepoznat i kao takav dobio epitet najozbiljnijeg naučnoistraživačkog projekta na polju etnokoreologije i etnomuzikologije. Oko 120 dece koja su sa nama sve do petka uglavnom nisu članovi “Gusala”, ali iskreno se nadamo da će barem polovina njih već u septembru mesecu biti u našim redovima. Svaka grupa dece prolazi raznovrsne radionice a petak im je rezervisan za male nagrade i sportska nadmetanja i vlada veoma pozitivna atmosfera” – izjavio je Zoran Petrović, direktor “Gusala”.

Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika grada Kikinde kaže da je realizacija prvog Dečijeg etnološkog kampa lepa prilika da naši najmlađi sugrađani pokažu svoje talente i umeće u okviru likovnih, pevačkih, folklornih pa čak i kuvarskih radionica:

-” Dok deca borave u ovakvom jednom prostoru, ona su u jednom realnom, stvarnom svetu gde mogu da razmenjuju svoju energiju, da se druže međusobno i tako razmenjuju najlepše emocije. Ovo kažem zbog toga koliko se mi roditelji danas borimo protiv upotrebe računara, mobilnih telefona, igrica i celokupnom virtuelnom svetu koji se negativno održava na njihov fizički i mentalni razvoj. Realizacija ovog Kampa predstavlja pozitivan primer kako deci treba pružiti drugačije sadržaje i to je sigurno jedan od najboljih načina da se borimo protiv svega onoga što nam nameće digitalna revolucija” – dodala je Jakšić Kiurski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *