September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 7. jul – Kikinda Online News

Danas je sreda, 7. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležiile današnji dan.

  • Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Ivanjdan, praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Krstitelja. Po običajnom kalendaru, pletu se venci od ivanjskog cveća u koje se stavlja beli luk da kuću čuva od groma, a čak i voda dobija posebnu moć pa se svi kupaju u rekama, potocima i jezerima.
    U mnogim krajevima, pale se ivanjske vatre, oko kojih se nekada igralo i pevalo.
    Prema običajnom kalendaru, tri dana pre i tri dana posle praznika, ne ulazi se u vinograd.
    Kaže se da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan. Praznik uvek pada u vreme Petropavlovskog posta, pa se ovog dana ne mrsi. Ponegde se organizuju i vašari.

– Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, povodom obeležavanja 80 godina od podizanja ustanka naroda Srbije protiv fašizma – Dana ustanka, položio je danas venac na spomenik “Sloboda”.

Mirović je poručio da se obeležavanjem ovog značajnog datuma odaje počast najuzvišenijim i najtrajnijim ljudskim vrednostima – slobodi, rodoljublju, hrabrosti i spremnosti na žrtvu. Venac je ispred Grada Kikinde položio predsednik Skupštine grada Kikinde Mladen Bogdan.

– Vlada Srbije, UNHCR, UNDP i Nacionalni savet Roma potpisali su danas u Palati Srbija zajedničku izjavu o namerama i započeli tematski dijalog o zapošljavanju mladih, obrazovanih Roma i Romkinja. U ime Vlade Srbije, izjavu o namerama potpisala je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Ona je istakla da joj je izuzetno drago što Srbija po tom pitanju ima podršku UN agencija, ali i da će Romi ubuduće uvek biti uključeni u razgovore o pitanjima koja se tiču njihove sudbine. Ona je izrazila nadu da ćemo uskoro imati jasan plan šta je to bolji život za Rome i Riomkinje, šta je čiji zadatak, koliko to košta i ko će to da plati.

 – Turistička organizacija Srbije i Centar za istrživanja i studije turizma započeli su na Zlatiboru besplatan program edukacije iz oblasti ljudskih resursa, koji će trajati do novembra.

Edukacija je organizovana u cilju iznalaženja rešenja kojima bi se turistički rezultati vratili na period pre pandemije, saopštila je TOS.

– Da će biti treće doze, to je sigurnio, ali kada će se to dogoditi, zavisi od rezultata studija koje se sprovode u svetu, izjavio je epidemiolog i član Križnog štaba prof.dr Branisalv Tiodorović.

“Mi svakako pratimo kako one napreduju, kao i preporuke SZO. S druge strane, sve zanima da li će se mešati vakcine. To takođe u ovom trenutku ne možemo da tvrdimo, jer ne postoji zvaničan stav o tome, ali tako nešto je svakako moguće”, rekao je Tiodorović.

– Studenti su se opustili i trenutno nema nijednog zainteresovanog za vakcinaciju, upozorila je danas rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović i ukazala da najavljeni novi talas virusa korona može ugroziti septembarski ispitni rok i odrediti da se 4. semestar održi u onlajn formatu.

“U ovom trenutku to je nemoguće predvideti, ali nije gotovo. Nadamo se da neće biti tako, ali moramo biti spremni”, naglasila je Popović na sednici Senata i dodala da je značajno da se i dalje apeluje na studente da prime vakcinu protiv kovida-19.

 – Exit festival u Novom Sadu počinje sutra, ali već sada primetno je više turista u gradu, a pre svega posetilaca ovog festivala, koji u najveći grad AP Vojvodine stižu iz drugih delova Srbije, ali i iz zemalja regiona i čitavog sveta.

Svi oni danas menjaju svoje vaučere za ulaznice, odnosno za narukvice, a zbog strogih protivepidemijskih mera, otpočelo je i brzo antigensko testiranje na korona virus. Svi oni koji nisu vakcinisani ili nisu preležali korona virus, svoju kartu, odnosno narukvicu, danas preuzimaju na punktu za vakcinaciju na Novosadskom sajmu, ali tek pošto urade brzi antigenski test i kada se ustanovi da nisu inficirani kovidom-19.

  • Očekivali smo da će ove godine cena maline po kilogramu biti između 270 do 320 dinara, tako da je cena maline po kilogramu od 400 dinara iznenađenje za sve, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Veliku potražnju za srpskim malinama uslovio je loš rod kod glavnih konkurenata, u Poljskoj i Čileu, a ministar je nakon obilaska ivanjičkih malinara apelovao na njih da ovu dobru godinu i prihode iskoriste kako bi uložili u proizvodnju.

  • Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na visoke temperature za područje Srbije.

Kako se navodi, od danas do petka u većini mesta biće sunčano i veoma toplo. Očekuje se da najviša temperatura dostigne 34 do 38 stepeni. U Kikindi u četvrtak sunčano i veoma toplo. Minimalan dnevna 23, maksimalna dnevna 39 stepeni.

Izvor: Kikinda News, RTS, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *