September 20, 2021
aktuelno

Zahvaljujući Gradu i Pokrajini: Rotaciona kosačica i stado ovaca za porodicu Grujić iz Ruskog Sela – Kikinda Online News

U cilju daljeg unapređenja proizvodnje porodici Grujić iz Ruskog Sela odobrena su sredstva u visini od 1,2 miliona dinara na Pokrajinskom konkursu kroz program pomoći mladima u ruralnim područjima za nabavku 30 grla priplodnih ovaca, dok je zahvaljujući dobijenim sredstvima na konkursu Grada Kikinde u visini od 60.000 dinara ova porodica sada bogatija i za rotacionu kosačicu:

-“ U februaru mesecu izašao je Pokrajinski konkurs pomoć mladima u ruralnim područjima. Konkurisali smo za nabavku 30 grla priplodnih ovaca. Prošli smo na tom konkursu, a na osnovu toga smo uzeli i rotacionu kosačicu. U međuvremenu, izašao je i gradski konkurs na kojem smo ostvarili 50 odsto povraćaja, što nam puno znači. Nismo očekivali da će nam ova godina biti ovako dobra. Suprug i ja smo početnici u svemu ovome, nismo upućeni, morali smo i malo sami da istražujemo, pa smo tako samim tim došli do zaključka da su ovce koje trebaju da stignu u naše domaćinstvo LL de Frans najbolje rase a i da se lakše prodaju. Ovakva vrsta podrške nam zaista kao početnicima itekako znači ” – izjavila je dvadesetsedmogodišnja Danijela Grujić iz Ruskog Sela.

Prvi put ove godine Grad Kikinda izdvojio je značajna sredstva za pomoć mladim poljoprivrednicima u rarlnim područjima kroz program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju i za tu namenu u ovoj godini opredeljeno je 1,4 miliona dinara, a ukoliko zainteresovanost bude još veća, sledeće godine biće izdvojeno i više sredstava:

-” Za ovu meru konkretno mogu da konkurišu mladi ljudi čije je prebivalište u jedno od devet sela sa teritorije našeg grada a koji u svom vlasništvu imaju ispod deset hektara zemlje i ispod 40 godina. Za ovu meru visina sredstava je 140.000 u maksimalnom iznosu, odnosno do 50 odsto vrednost investicije. Sredstva mogu da se usmere ka nabavci opreme za stočarstvo, priključne mehanizacije, izgradnje objekata u stočarstvu i slično. Sav spisak investicija može da se vidi na sajtu grada i da se na taj način informišu za šta sve mogu da konkurišu gazdinstva. Vlada velika zainteresovanost, sredstava ima još uvek, pa pozivam sve zainteresovane mlade ljude diz naših sela da konkurišu, a mogu i da se obrate u Odseku za poljoprivredu za dodatne informacije” – dodao je Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *