September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za utorak, 6. jul – Kikinda Online News

Danas je utorak, 6. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Ako povećamo obuhvat vakcinacije velike su šanse da oboljevanje od korona virusa svedemo na sporadične slučajeve, a u suprotnom ćemo imati nove epidemijske talase, izjavio je danas imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

On je ocenio da je situacija sa koronavirusom relativno dobra, ali da svakog dana ima između 80 i 100 novozaraženih.

 • Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek upozorio je danas da je četvrti talas korona virusa neizbežan na jesen, a možda i pre, ako odziv za vakcinaciju bude ovako slab i ako se nastavi neodgovorno ponašanje građana.

Ðerlek je za TV Pink, na pitanje da li treba uvesti obaveznu vakcinaciju, rekao da je siguran da bi to bilo dobro, jer se, smatra on, na drugi način ljudi neće vakcinisati.

 • Na šalterima pošta za manje od dva i po sata primljeno je svih 30.000 prijava za subvencionisani odmor u Srbiji, čime je planula i treća serija vaučera, rečeno je Tanjugu u Pošti Srbije.

U prva dva ovogodišnja ciklusa podeljeno je ukupno 120.000 vaučera kojim država subvencioniše odmor građana u domaćim turističkim objektima.

 • Pošta Srbije, zbog pojave prevaranata, apelovala je danas da građani budu posebno oprezni prilikom preuzimanja paketa na kućnoj adresi. Pošta Srbije je ukazala da se nepoznata lica lažno predstavljaju kao kuriri Post ekspresa ili drugih kurirskih službi i pokušavaju građanima kod kuća da uruče pošiljke uz naplatu određenog iznosa.

Kako navode, ovakvo ponašanje pojedini građani su prijavili kao pokušaj prevare. Pošta Srbije zamolila je građane da prilikom preuzimanja i plaćanja pošiljki na kućnoj adresi budu dodatno oprezni, da obrate posebnu pažnju.

 • Poslovni panel “Novine u Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske unije” biće održan sutra u Privrednoj komori Srbije.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i EAEU i njenih država članica: Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgistana stupa na snagu 10. jula. Tim povodom na poslovnom panelu privrednici će moći da se informišu o tehnickim izmenama u izvoznim procedurama i pratećoj carinskoj dokumentaciji, operativnoj primeni inoviranih odredbi o poreklu robe, režimom kvota kao i perspektivama za razvoj trgovine, najavila je PKS.

 • Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi zaplenili su 27,5 kilograma marihuane i uhapsili N.M. (1961) iz Novog Kneževca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.Policija je prilikom pretresa automobila marke “reno”; osumnjičenog u Novom Kneževcu pronašla 55 paketa droge, skrivenih u posebno napravljenim šupljinama u patosu vozila.Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.
 • Ispred Galerije “Terra” večeras će biti upriličeno svečano otvaranje 40. Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti velikog formata. Otvaranju Simpozijuma pridustvovaće Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde i Milena Živkov, članica Gradskog veća, zadužena za kulturu i obrazovanje.
 • Zbog planiranih radova na elektro mreži, u utorak, 7. jula od 8 do 9 sati struje neće biti u Suvačarskoj Ulici u Kikindi, od Dimitrija Tucovića do Đure Daničića, kao i u Ulici Laze Kostića od Donje Vodoplavne do Albertove. Dan kasnije, odnosno u sredu, 8. jula od 8 do 10 časova i ukoliko vremenske prilike budu dozvolile radove na elektro mreži, struje neće biti u Ulici Dušana Vasiljeva u Kikindi, od Generala Drapšina do Svetozara Miletića, kao i u Ulici Svetozara Miletića od Dušana Vasiljeva do Karađorđeve. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova u utorak, radovi se odlažu.
 • Isplata vojnih i poljoprivrednih za jun, počeće danas, objavio je Republički fond za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Penzije stižu i onima koji ih dobijaju preko tekućih računa, kao i korisnicima koji primanja dobijaju na kućne adrese ili na šalterima pošta.

Sa junskim čekom najstarijima stižu isti iznosi kao i prilikom prethodne isplate.

 • Pet prvih knjiga mladih autora i autorki sa teritorije Kikinde, iz Srbije i dijaspore biće objavljeno na osnovu tradicionalnog literarnog konkursa Grada Kikinde i Banatskog kulturnog centra, koji je bio otvoren od 17. marta do 1. juna, saopšteno je iz ove institucije kulture.

Prema pravilima konkursa, u obzir su dolazili poezija, proza, esej, književna kritika, naučni i istraživački radovi.

Stručni žiri, koji su činili profesorka srpskog jezika i književnosti Milena Živkov, organizatorka programa KC Kikinda Senka Mudrinić i književnik i direktor BKC Radovan Vlahović, odlučio je da ove godine odabere 5 umesto 3 najbolja rukopisa.

Jednoglasnom odlukom izabrani su sledeći autori: Tamara Ristić Kež iz Ljubljane (“Svemirske oči” – poezija), Mladen Đuričić iz Vrbasa (“Fragmenti o Lazi Kostiću” – eseji), Aleksandar Mitrevski iz Kikinde (“Muzički život Velike Kikinde kroz natpise u lokalnoj štampi (1928 -1941)” – istorija), Vesna Špirić iz Beča (“Još uvek sanjam” – poezija) i Neda Ibrajter iz Mokrina (“Sunce” – proza).

Navedena dela biće objavljena u ediciji “Prva knjiga” BKC do kraja godine.

 • U dvorištu Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” u okviru Letnjeg bisokopa večeras sa početkom od 21 čas biće prikazan animirani film “Tajna izgubljenog kraljvstva”. Ulaz je slobodan.
 • Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se od sutra do petka na području Srbije očekuju visoke temperature.

Od srede do petka biće sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 32 do 37 stepeni Celzijusa, objavljeno je na sajtu RHMZ.

Nakon kratkotrajnog prijatnog zahlađenja, u narednih nekoliko dana ponovo se očekuju visoke temperature, koje će u četvrtak, u pojedinim mestima, dostići i 37 stepeni, kaže meteorolog Nedeljko Todorovic.

Nešto manje toplo biće na jugoistoku i istoku zemlje, gde bi maksimalna temperatura mogla da bude od 32 do 34 stepena. Očekuje se da u Beogradu u utorak i sredu temperatura dostigne 35 podeljak, dok bi u četvrtkak mogla da ide i do 37 stepeni, a Todorović pojašnjava da veoma topla struja pristiže sa juga, preko Sredozemlja, iz Severa Afrike.

U Kikindi u sredu sunčano i toplo. Minalna dnevna 20, maksimalna dnevna 37 stepeni Celzijusa.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *