September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 5. jul – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 5. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: Grad Kikinda
 • Aleksandar Rajkov, izaslanik načelnika opštine Fažana, a poreklom iz Kikinde danas je bio u obilasku našeg grada. Na radnom sastanku u Gradskoj kući razgovarano je o mogućnosti saradnje grada Kikinde i opštine Fažana.
 • Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, uručio je danas 171 ugovor, u ukupnoj vrednosti od 200 miliona dinara, korisnicima koji su ostvarili ovo pravo na osnovu konkursa namenjenog podršci mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2021. godini.

Ukupna vrednost investicije je blizu 238 miliona dinara, u čemu je učešće Pokrajine 84,07 odsto.

„Danas dodeljujemo ugovore u okviru konkursa namenjenom za podršku mladim poljoprivrednicima, koji započinju svoje poslovanje. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je 1,5 miliona dinara, a ono što je bitno jeste da resorni sekretarijat po ovom konkursu sufinansira i do 90 odsto od ukupno prihvatljivih troškova investicije“, istakao je Božić.

Resorni sekretar je naveo da je reč o sredstvima namenjenim za otpočinjanje poljoprivredne proizvodnje, nabavku priključne mehanizacije, investicije u fizičku imovinu gazdinstva za preradu poljoprivrednih proizvoda i sve ono što je vezano za unapređivanje poslovanja mladih poljoprivrednika na selu.

Sekretar Božić je ukazao da su pravo da konkuršu za ova sredstva osim novih poljoprivrednih gazdinstva, registrovanih u ovoj godini, isto tako imala i ona registrovana u prošloj. Razlog tome je, kako je objasnio, što je prethodne godine ovaj konkurs bio obustavljen zbog nedostataka sredstava kao posledice stanja izazvanog epidemijom virusa kovid 19“.

 • Programom dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, za koji je javni poziv raspisan 28. juna, želimo da vratimo život u napuštena seoska domaćinstva, rekao je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

On je uoči danasnjeg radnog sastanka sa predstavnicima svih jedinica lokalnih samouprava, na kojem će ih upoznati sa realizacijom programa na terenu, rekao da je cilj da mladi koji su sada na selu tamo i ostanu, i da u sela dođe i drugi mladi koji to žele.

 • Imunolog Dušan Popadić izjavio je danas da je trenutna epidemiološka situacija lakša nego pre nekoliko meseci, ali da možemo da očekujemo da je ovo zatišje pred buru.

Popadić je rekao da nismo dostigli 50 odsto imunih ljudi, tako da ne možemo mirno čekati jesen. Prema podacima kikindskog Zavoda za javno zdravlje trenutno je aktivno 6 slučajeva virusa COVID 19, odnosno 14 na teritoriji celog Severnobanatskog upravnog okruga.

 • Crveni krst Kikinda i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine zahvaljuju se humanim sugrađanima koji su i po veoma toplom vremenu izdvojili svoje vreme za one kojima je to potrebno. Na prvu julsku akciju dobrovoljnog davanja krvi došlo je 25 naših sugrađana, od kojih je 22 dalo krv, dok svega troje naših Kikinđana krv nije moglo dati iz medicinskih razloga. Naredna akcija biće održana 15. jula u prostorijama Crvenog krsta od 8:30 do 13:00 časova.
 • Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP “Gradska čistoća” tokom analize komaraca sa teritorije Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila, saopšteno je danas iz tog preduzeća.

Iz “Čistoće” mole sugrađane da se ponašaju odgovorno, obavezno koriste repelente i mrežice protiv komarca, te da izbegavaju boravak napolju za vreme najveće aktivnosti tih insekata, od 19 do 24 časa, kada i ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca.

 • Prijavljivanje za novih 30.000 vaučera u iznosu od 5.000 dinara za odmor u Srbiji počeće sutra, 6. jula, a zainteresovani građani će moći na šalterima svih korporativnih pošta širom zemlje da evidentiraju prijave i podnesu dokumentaciju.

Kako je saopšteno iz Pošta Srbije, tokom prošle nedelje, Vlada Srbije izdvojila je dodatnih 150 miliona dinara za novih 30.000 vaučera za odmor na domaćim destinacijama sa više od 2.000 ugostiteljskih objekata u ponudi, u okviru trećeg ciklusa prijavlivanja.

 • Rok za prijavu na konkurs Nafte industrije Srbije “Zajednici zajedno 2021” produžen je do 6. avgusta, saopštila je danas ta kompanija.

Do produžetka roka je došlo je zbog velikog interesovanja za prijavljivanje na konkurs za koji je NIS izdvojio 107,5 miliona dinara. Konkretno, ove godine biće finansirani projekti vezani za energetsku efikasnost za ustanove kulture, zdravstva, obrazovanja, sporta i rekreacije. Za grad Kikindu u ove namene izdvojeno je 15,5 miliona dinara.

 • JP “Kikinda” obaveštava da će se rok za završetak radova na asfaltiranju Topolskog puta, od raskrsnice za Tobu do ulaska u Banatsku Topolu, prolongirati do kraja ove ili početka sledeće nedelje zbog poteškoća tehničke prirode.Saobraćaj će se i dalje odvijati uz naizmenično propuštanje vozila u oba smera.Iz Javnog preduzeća još jednom apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju uslove na putu, maksimalan oprez, kao i da, ukoliko je to moguće, koriste alternativne pravce dok se radovi izvode na ovoj deonici.
 • JP “Kikinda” apeluje na građane da racionalno troše vodu iz javne vodovodne mreže, kako bi bilo obezbeđeno uredno vodosnabdevanje svih korisnika u gradu i okolnim selima.

Svake godine, uoči letnje sezone, potrošnja vode bude veća od uobičajene.

Posledice neracionalne potrošnje se naročito osete u „špicu“ kada je i sama potrošnja vode najveća, odnosno između 17 i 22 časa. Tada najčešće i dolazi do pada pritiska vode u objektima višeporodičnog stanovanja.

Iz Javnog preduzeća apeluju na sugrađane da savesnim i odgovornim odnosom, racionalno i namenski koriste vodu iz javnog vodovoda, a to se, pre svega, odnosi na zalivanje travnjaka i bašti, polivanje trotoara i drugih betonskih površina, punjenje bazena, češće pranje motornih vozila i slično. Apel je da se ovakve aktivnosti obavljaju po mogućnosti u ranijim jutarnjim časovima.

Na taj način biće omogućeno da svi potrošači imaju dovoljno vode, kao i da se očuva sistem vodosnabdevanja kako bi se obezbedio dovoljan pritisak u toku celog dana.

 • Udruženja građana registrovana na teritoriji nedovoljno razvijenih opština u Srbiji, pozvana su da se prijave na konkurs za dodelu sredstava koji je raspisao Kabinet ministra zaduženog za unapređenje nedovoljno razvijenih opština, a ukupno je opredeljeno 15 miliona dinara.

Udruženja iz opština koje po razvijenosti pripadaju IV kategoriji mogu da se prijave za projekte iz oblasti: podrške u zapošljavanju, uključivanja u kulturnu sferu života, povećanje bezbednosti, aktivnog učešća u radu lokalne zajednice, podizanju svesti o zdravom načinu života, zaštiti životne sredine, kao i pomoći osobama sa invaliditetom i drugim marginalnim grupama.

 • Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije sproveli su na području Srpskog Krstura, u opštini Novi Kneževac, akciju pod nazivom “Plaža”, usmerenu ka otkrivanju iregularnih migranata i identifikaciji lica za koje postoje indicije da se bave krijumčarenjem ljudi, krađama, iznudama nad migrantima i drugim krivičnim delima. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je s direktorom policije Vladimirom Rebićem prisustvovao akciji, istakao je da ni na jednom delu Srbije ne može da se dešava nešto što nije u skladu sa zakonom i da se nikada neće dozvoliti nikakvo formiranje ilegalnih kampova i bandi.
 • U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, lane i pored pandemije koronavirusa stopa nezaposlenosti u odnosu na 2019. bila manja za 1,4 odsto, broj zaposlenih veći za 1,9 odsto a kako ocenjuju u Ministarstvu rada, te sindikati i poslodavci, državne mere za suzbijanje efekata pandemije pozitivno su uticale na tržište rada i spasile mnoga radna mesta.

Ipak, u Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da su bez posla najviše ostali oni koji su bili formalno van radnog odnosa i angažovani u tzv. sivoj zoni, kao i je tu otpušteno na desetine hiljada ljudi.

 • U Kikindi u utorak sunčano i toplo. Minimalna dnevna 18, maksimalna dnevna 34 stepena. Republički hidrometerološki zavod upozorio je da se od srede do petka očekuje sunčano i veoma toplo vreme.

Najviše temperature kretaće se od 32 do 37 stepeni Celzijusa.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *