September 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 2. jul – Kikinda Online News

Danas je petak, 2. jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: novisad.rs
 • Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa gradonačelnikom Kikinde Nikolom Lukačem. Tom prilikom razgovarali su o funkcionisanju vitalnih gradskih sistema prvenstveno u komunalnoj oblasti.Oni su se složili da je prioritet lokalnih samouprava da svim građanima obezbede jednake i kvalitetne uslove za život, a da je u tom smislu veoma važno formiranje industrijskih parkova koji će privući investitore i tako doprineti zapošljavanju, te podizanju standarda.Vučević je ocenio da je veoma bitno da se ulaže u manje gradove i opštine, jer je ravnomeran razvoj važan i na nivou države, te da je potrebna razmena iskustava lokalnih administracija.On je takođe rekao da je osnovni cilj da se mladi ljudi opredele da ostanu u svojim gradovima i da je to jedini način da Srbija ostvari svoj pun potencijal. Gradonačelnici su razgovarali i o mogućnostima za uspostavljanje tešnje saradnje na polju kulture i sporta, a u tom kontekstu istaknut je značaj projekta ”Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. godine”.
 • Članica Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović kaže da je delta varijanta korona virusa, koja je zvanično potvrđena u Srbiji, zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da je delta varijanta zaraznija, lakše se širi, a napada i mlađe osobe, daje kliničku sliku koja je nešto malo izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

 • Konačni rezultati male mature za buduće srednjoškolce objavljeni su danas na portalu www.mojasrednjaškola.gov.rs, a za vikend u školama sledi popunjavanje liste želja.Lista želja elektronskim putem mogla je da se obavi već od 26. juna u školama koje imaju Elektronski dnevnik, a iz Ministarstva prosvete pozivaju učenike da popune svih 20 želja, kako se slučajno ne bi ostali neraspoređeni.

 • U ponedeljak, 5. jula održaće se prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u ovom mesecu. Pozivaju se svi humani sugrađani da dođu u prostorije Crvenog krsta od 8:30 do 13:00 sati i da daju krv onima kojima je to potrebno.
 • Veliko je interesovanje za javni konkurs za kuće sa okućnicom koji je Ministarstvo za brigu o selu raspisalo 28. juna i telefoni u Ministarstvu su se “usijali” od poziva onih koji nude kuće na prodaju i onih koji bi da ih kupe, izjavio je resorni ministar Milan Krkobabić.

On je gostujući na TV Prva istakao da očekuje da će se 500 miliona dinara namenjenih za ovu svrhu brzo potrošiti i dodao da će predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je podržao ovaj projekat obavestiti o velikom interesovanju i kako je rekao zamoliti da svojim autoritetom utiče da se izdvoje i dodatna finansijska sredstva:

Lica koja su zainteresovaan za kupovinu objekta praktično trebaju da nađu objekat, i da se potom obrate u četvrtu Mesnu zajednicu ili putem broja telefona 321-374 za dodatne informacije. Pravo učešća na konkursu imaju lica do 45 godina, mladi poljoprivrednici koji nisu u bračnim odnosima, koji žive na selu i bave se poljoprivredom, samohrani roditelji, mladi parovi koji trajnije žive u vanbračnoj zajednici. Uslov za konkurisanje je da su državljani Republike Srbije i sa prebivalištem na teritoriji naše zemlje, da nemaju u svojini stan ili zgradu, odnosno da takav objekat nisu otuđili u prethodnih pet godina. Jedan od alternativnih uslova je da ti parovi bez obzira da li žive u porodičnoj zajednici ili zakupljenom prostoru imaju nameru da žive na selu i da tamo obavljaju poslove kojima se bave. Uz to, potrebno je znanje iz oblasti medicine, veterine, poljoprivrede, da su zanatlije ili prosvetni radnici. Objekti koji mogu biti predmet kupovine su zgrade u neko od devet sela sa teritorije Kikinde, koji nisu pod teretima ili sudskim sporovima i da ispunjavaju uslove da se u tim objektima može stanovati odnosno da imaju kanalizaciju, vodu i struju” – rekao je Ljuban Sredić, član Gradskog veća za poljoprivredu i mesne zajednice.

 • Udruženje poslovnih žena Srbije raspisalo je 15. konkurs za izbor najboljih preduzetnica u Srbiji, kojima će biti dodeljena nagrada “Cvet uspeha za ženu zmaja”.

Konkurs za preduzetnice je otvoren do 19. jula, dok je za kompanije krajni rok za prijavu 3. septembar.

 • Poreska uprava objavila je poreski kalendar za jul, a rok za prvu obavezu je 5. jul, do kada treba dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu.

Isplatioci prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa dužni su da dostave prijavu i obaveštenje do 5. u mesecu za ugovore zaključene u prethodnom mesecu.

 • Potrpredsednik Vlade Srbije i ministar pjoprivrede Branislav Nedimović sastao se danas u Palati Srbija sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Patruševim koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.

Dvojica ministara razgovarali su o mogućnostima povećanja trgovinske razmene Srbije i Rusije u oblasti poljoprivrede koja je prošle godine iznosila 480 miliona dolara.

 • U svečanoj sali “Kurije” predstavljen je 17. po redu broj glasnika Istorijskog arhiva “Attendite”. O časopisu su govorili istoričari Zoran Veljanović, dr Predrag Vajagić kao i direktor arhiva Milan Srdić.
 • U Galeriji Kulturnog centra Kikinda večeras sa početkom od 19 časova biće otvorena izložba “Antić i prijatelji” autora Uglješe Conića. Ulaz je slobodan.
 • U okviru letnjeg bioskopa Narodne biblioteke ,,Jovan Popović”, večeras će sa početkom od 21 sat u dvorištu najstarije ustanove kulture u našem gradu biti prikazana drama “Moja godina sa Selinžerom”. Ulaz je besplatan.
 • Pisac Aleksandar Gatalica objavio je roman “Dvadeset peti sat”, višeslojno delo smešteno u doba pandemije Kovid-19, u čijem paralelnom svetu se pojavljuju dvojnici ličnosti kao što su Miloš Crnjanski ili Stanislav Krakov, rečeno je na predstavljanju dela u knjižari “Geca Kon”.

Direktor Sektora za izdavanje knjiga u Službenom glasniku Petar V. Arbutina rekao je da je “Dvadeset peti sat” “prvi srpski roman o pandemiji (Kovid-19) i svemu onome što pandemija može da bude, kako učestvuje i utiče na razne aspekte i determinante našeg života”.

 • KUD “Adi Endre” iz Sajana sutra organizuju 25. po redu manifestaciju “Severnobanatske žetvene svečanosti” u tom mestu. Ekipe iz Vojvodine i susednih zemalja takmičiće se u ručnoj kosidbi žita.
 • U subotu, 3. jula održaće se prvi turnir u basketu 3×3 “Mamut Open Kikinda”, na otvorenim terenima SC „Jezero” koji je i organizator zvaničnog turnira B kategorije dobijenu dobili putem javnog konkursa KSS i ovaj događaj je deo “ Roda 3×3 Serbia Tour 2021”. Prijave za učesnike su omogućene na sajtu FIBA-e.Na turniru će učestvovati ekipe u tri kategorije: seniori ( minimalno 18 godina), kotizacija je 4.000 dinara, juniori ( maksimalno 18 godina), kotizacija je 2.000 dinara, dok za uzrast do 12 godina nema kotizacije. Nagradni fond za seniore:1. Mesto – 100.000,00 rsd 2. Mesto – 30.000,00 rsd + KSS oprema3. Mesto – KSS oprema.
 • U nedelju 4. jula na stadionu FK “ŽAK” sa početkom od 10 časova održaće se drugi po redu Vidovdanski kup u streličarstvu – Vojvodina open. Tip takmičenja je olimpijsko streličarstvo tj. tip takmičenja koji se gađa na Olimpijskim igrama. Takmičenje organizuje SU “Apolo” i očekuju se takmičari iz cele Srbije. Finansijsku podršku za organizaciju i održavanje takmičenja dali su Grad Kikinda i Streličarski savez Vojvodine dok logističku podršku pružaju FK “ŽAK” i Streličarski savez Srbije. Shodno novim merama u sprečavanju širenja zarazne bolesti COVID-19 prisustvo publike je moguće do 50% ispunjenosti kapaciteta tribina uz obavezno korišćenje zaštitne maske. Da bi posetioci mogli što bolje da prate takmičenje poželjno je da ponesu dvoglede ili monokulare.
 • U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, ujutru sa slabom kišom ponegde na severoistoku zemlje, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Sredinom dana i po podne kratkotrajna kiša ili lokalni pljusak sa grmljavinom mogu se očekivati u Banatu i brdsko-planinskim predelima. U Kikindi u subotu prepodne sunčano, a u popodnevnim časovima mogući su pljuskovi. Minimalna dnevna 15, maksimalna dnevna 28 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *